Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa alternatorom

Započeo prle85, 28.10.2017. - 15:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ap0calypto

Menjaj majstora

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Meni je tako izbacivao gresku na M2, povremeno, jedva primetno. Ispostavilo se da u tom trenutku previse puni i aku mi je eksplodirao prilikom startovanja..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gravis

UPC recimo da mozes sam proveriti. Treba ti PyREN program za dijagnostiku (na mobilnom telefonu ili racunaru), i neki ELM 327 OBD2 sa PIC18F25K80 chipom u sebi. Ovaj Rus ovde objasnjava kako da se testira regler, pusta ga da radi na 15v i 13v po 30 sekundi za svaku voltazu. Nakaci i voltmetar na akumulator, a mozes i na sam alternator ako ti je pristupacan pozitivan, + kontakt. Negativnu vezu, masu, mozes spojiti bilo gde na vozilu gde su kontakti cisti.

Ako je napon priblizno isti vrednosti trenutnog testiranja (15v npr), onda UPC bi trebalo da je OK, mada ne mora da znaci. Moze biti on sam da je u redu ali nesto drugo sto mu salje zahteve za napajanjem mu pravi frku.

Ako ti napon seta na sve strane, plus u toku testiranja ti i sam program izbaci greske, onda je definitivno problem na liniji alternator(regler) i UPC.

Samu vezu reglera i UPC-a ne mozes testirati voltmetrom, posto to bi trebala biti LIN BUS konekcija, a tu idu pulsevi od 0v-12v, vise desetina ( i vise) puta u sekundi. Voltmetar ne vidi te promene. Za to je potreban osciloskop, da se vidi izgled signala. Inace taj signal kada je slabo opterecenje, onda signal se sastoji od gomilu 0 i 1 vrednosti iliti 0 i 12v. Tako podesava voltazu i amperzu, spojeno u snagu u vatima alternatora. Ako je konstantno 1, tj 12v, onda ili UPC trazi punu snagu, ili je presao u siguran rezim, iskljucio se, nije u staju da kontrolise regler i tada izbacuje Battery charging fault, a kada se skenira sa nekom dijagnostikom ce izbaciti ili link error ili neku slicnu gresku.

Miljan Pirke

Prilikom paljenja spusti mi na 400 obrtaja, malo se prigusi a onda digne na 800-900 obrtaja. U trenutku kad se spusti na 400 obrtaja i dodje do blagog gušenja u isto vreme se svelo na farovima priguse, odnosno zatrepere. Da li je u pitanju struja, alternator? U pitanju je megan III 1.6, benzin-plin.

Ap0calypto

Obrtaji motora se spuste na 400?

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Milenko_M

mire

@Miljan Pirke - Dobrodošao na forum. Pre nego što se uključiš u diskusije pročitaj pravila, popuni profil do kraja (datum rođenja, lokacija) i predstavi se u temi za nove članove.

Kada dobiješ pun pristup, možeš da pišeš poruke na ostatku foruma.

SasaLaguna95

Jel ovo normalno
Pokazuje punjenje alternatora ako dobro razumijem
Varira od 14,4 do 15
Kad ugasim auto, spadne na 13.4
Trebalo bi da pokazuje vrijednosti mog auta
Iako su dijelovi (navigacija) skinuti sa dizel lagune karavan (kao sto pise) X74

My car = My rules !

Milenko_M

Piše 14,5 v kada radi motor i to je u redu .
Kada ugasiš motor ne mere biti više od 12.5 V  , mora se malo sačekati posle gašenja.

SasaLaguna95

Da, to je bilo u voznji
Nekad ide i do 15 u vožnji ali većinom drži između 14.4 i 14.8...
13.4 je kad ugasim motor i odma gledam koliko je,nisam provjeravao nakon nekog vremena koliko je napon...

Znaci ovo je dobro ovako.
My car = My rules !