Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa alternatorom

Započeo prle85, 28.10.2017. - 15:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

Skineš radio, a potrošnja ostaje? Proveri šta je još povezano na isti osigurač.

El Bayanero

Da ostaje. Povezana je tabla citava cini mi se. Obrtomjer ne radi, brzinimjer i td kad se izvadi osigurac

Sent from my SM-J730F using Tapatalk
Mr. Weber & Mr. Garrett

Ćimo

Kako podesite unimer pa mozete videti koliko vuce struje?nisam iz te struke pa sam totalni duduk

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

wcyber

da bi merio struju, moras raskaciti jednu klemu akumulatora .. najbolje + i premostiti protok struje kroz unimer :)

unimer podesiti na A .. ampere :)

Ćimo

Raskacim + i jedan pipak unimera stavim na akumulator a drugi na tu + zicu?

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

wcyber

Milenko_M

Nije to tako jednostavno.Prvo unimeri imaju uglavnom opseg za merenje struje do 200 mA ( zavisi od instrumenta neki idu do 300 mA i to piše uglavnom na njemu)  i neki imaju dodatan ulaz za merenje struje do 10 A.Pošto se ovde opisuje merenje struje mirovanja auta , onda ju tu sledeći problem da struja mirovanja je u startu kada se auto zaključa velika i prelazi 200 mA.Tada strada osigurač u instrumentu  i instrument kod merenja struje pokazuje 0 mA.Ako se odmah stavi na 10 A onda taj opseg ne prikazuje male struje koje se ovde mere.
Zato kažem može osigurač da crkne pa mora da se zameni.Za ove stvari dobar je i stari unimer sa kazaljkom .Na njemu se opseg može menjati tokom rada.

El Bayanero : prvo ti definiši kolika je tačno struja sa radiom i bez njega.Pri tome kada se auto zaključa i sve isključi unutra struja generalno ne ide odma na minimum , to zavisi od modela .Ali uglavnom posle par minuta struja ide na minimum.Ja sam na Cliu 3 imao taj problem , pražnjenja akumulatora .Posle merenja sam ustanovio da sa radiom unutra ( nije uključen) troši 65 mA.Bez njega potrošnja padne ispod 10 mA.Nisam uspeo da izmerim kod drugih Clio 3 da bi znao šta je normalna struja.Ali ako je radio odkačen nema pražnjenja.Nabavio sam isti radio i probao sa njim opet 65 mA.

wcyber

65mA nije problem el bayanero je izmerio 600mA

Milenko_M

To je prevelika struja mirovanja i mora eliminacijom da se ustanovi šta vuče toliko.Tu nije krivac regler .Ali čini mi se da je ustanovio da je do radija .
Meni je i 65 mA praznilo akumulator kada auto miruje po nedelju dana onda se isprazni.

Sebastijan

Onda ti je slab akumulator. Aku 65 Ah / 65mA je 1000h / 24h jednako oko 42 dana. Još više od toga,  pri toliko maloj struji pražnjenja kapacitet akumulatora je znatno veći.
650mA prazni za najmanje 4 dana.
Gluvom priču pričati!

wcyber

Zato sam i ja menjao aku ;)

mire

Citat: Milenko_M poslato 30.01.2020. - 19:52
To je prevelika struja mirovanja i mora eliminacijom da se ustanovi šta vuče toliko.Tu nije krivac regler .Ali čini mi se da je ustanovio da je do radija .

Nije, jer kaže da potrošnja ostaje i kada se radio potpuno isključi sa instalacije.

Da li ima neki aftermarket alarm, ili handsfree uređaj?

Citat: Ćimo poslato 30.01.2020. - 17:48
Raskacim + i jedan pipak unimera stavim na akumulator a drugi na tu + zicu?

Tako se meri, uz obavezno prebacivanje na 10A opseg i može da se izmeri pražnjenje.

Ono što je meni bilo jako zanimljivo je da merenjem razlike potencijala (napona) između dva pina osigurača može da se izmeri na kom osiguraču postoji potrošnja i dok auto miruje. Ovde je najveći problem to što obično vozačka vrata moraju da budu otvorena da bi se pristupilo osiguračima, pa već to otvaranje može da aktivira neke potrošače. Zbog toga auto mora da se "prevari" da su vrata zatvorena i zaključana, da se sačeka da auto sam deaktivira sve potrošače i tek onda da se meri.

Na ćaletovom Cliu sam pre nekoliko godina na ovaj način našao potrošnju, a bila je uzrokovana zaglavljenim CD-om u plejeru. :fiju: Što je najgore, nije bio stvarno zaglavljen. Na klasičnu eject komandu je izašao bez problema i ta potrošnja se više nije vraćala ni kada je drugi CD ostavljen u plejeru.

Sebastijan

Citat: El Bayanero poslato 30.01.2020. - 12:10
Tacno tako se i desava. Sta da gledam? Spremam se da pregledam regler na alternatoru. Punjenje je preko 14V

Sent from my SM-J730F using Tapatalk

Nije regler problem, izmeri struju na plus vodu od alternatora kada miruje vozilo bez kontakta. Na tom vodu je konstanatan napon iz akumulatora. Diode u alternatoru su uvek pod napon u inveznom smeru i ne propuštaju struju kada miruje motor.
Moguće da neka dioda malo propušta ali pre moźe biti vlaga i prljavština na izvodima dioda.
Ako je ispravan alternator, nema ni malo struje kroz provodnik kada miruje motor.
Gluvom priču pričati!

mire

^^ Zašto bi to radio?

Citat: El Bayanero poslato 30.01.2020. - 11:43
u mirovanju i bez kontakta je potrosnja 0.6amp. Kad izvadim osigurac od table i radija nema potrosnje.

Kakve veze imaju diode sa ovim?

wcyber

Mire, pad napona na osigurači je izuzetno mali, svaka čast ako si uspeo da ga izmeriš :)

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e90e68a580b71ee41023f8fdc1bd1484