Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa alternatorom

Započeo prle85, 28.10.2017. - 15:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

meni su u ovlascenom servisu rekli da je 13.5V ok ..

Sebastijan

Napon 13,5_13,8 V je adekvatan za održavanjem 12 voltnih olovnih akumulatora u napunjeno stanje u stacionarnim uređajima koji su konstantno na punjenju, recimo UPS za računare ili drugu opremu.
Kod vozila je to nedovoljan napon jer se često prazne a vreme nedovoljno za dopunu sa tim naponom.
Punjači-alternatori- "pametni" treba da imaju pouzdanu informaciju kada je aku napunjen pa da smanje na napon održavanja od 13,513,8 V.
Taj sistem "pametnog" punjenja ima lošu osobinu jer zahteva akumulator sa osobinama novog.
Ne može se koristiti ako malo "popusti" kao kod običnih punjenja.
Gluvom priču pričati!

Ćimo

Citat: Ćimo poslato 10.01.2020. - 09:14
Imas li start stop sistem i AGM akumulator?

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka
Ja bih da se nadovezem zasto sam ovo pitao...naime meni je riknuo alternator jer je napon punjenja jako varirao,konstantno je opadao nisko i isao na 15.4V...remontovan alternator i sve sljaka kako treba ali napon je sada konstantan oko 15.4 kada sam pitao elektricara zasto je to tako kaze da zbog start stop sistema imam AGM tip akumulatora koji se puni nesto jacom strujom i da tako mora...evo mesecima radi bez problema...inace alternator mi je od 220 ampera

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

sonetpro_kg

Da se i ja uključim u ovu temu sa istim problemom. I kod mene je punjenje 13.5v.  Posle paljenja punjenje je 14.5v ali posle par minuta padne odjednom na 13.5v i ne mrda bez obzira na opterećenje. Majstor je stavio novi regler i opet isto. Proverio je diode, ima Lin komunikaciju i sve je ok. Jedino nije proverio amperažu rotora, valjda ne može to. Kaže mi da može to da bude u pitanju i da onda treba da se menja ceo alternator. Može da bude i neka dioda ako probija ali kaže da ih je proverio(nešto je kačio na njih, ne razumem se). Probao je drugi akumulator ali i on je slične jačine 55ah, a moj je 52ah. Nije imao jači da proba. Auto nema grešku, lepo pali i na -9. Jedino po nekad na displeju izbaci poruku charge ili charging battery(ne sećam se).
Šta mislite da bi moglo da bude? Da li rotor ili možda akumulator?

Sebastijan

Moguće da je to sve kako treba ako je inteligentan regler. Naime, i pri naponu na klemama od 13.5V postoji struja punjenja oko 0,5 A i ta struja održava akumulator napunjenim. Pri naponu 14.5 V struja punjenja je daleko veća ali i pri tom naponu struja opadne na 0.5-0,7 A kada se napuni akumulator pa inteligentan regler smanji napon na napon održavanja od 13.5-13,8 V.
Ako nemaš problem sa verglanjem onda nema problema sa punjenjem akumulatora.
Gluvom priču pričati!

sonetpro_kg

Vergla i pali normalno, čak i po minusu. Pa moguća je i ta varijanta da regler sam obara napon jer je akumulator mali. Auto je bio par dana kod majstora i za to vreme mu je još jedan scenik i megane sa istim motorima i alternatorima i kaže na njima je punjenje bilo 14.5v. Probaću ja ovih dana da stavim jači akumulator pa ću videti punjenje.

Milenko_M

Citat: sonetpro_kg poslato 23.01.2020. - 16:07
  Posle paljenja punjenje je 14.5v ali posle par minuta padne odjednom na 13.5v i ne mrda bez obzira na opterećenje.

To sam pisao u nekom od predhodnih postova.Tako treba da radi .Tako je kod mog Megana 3 bilo .Očigledno da je akumulator pun i onda ide na manji napon .
To je negde pisalo da noviji regleri tako rade .Inače moj Clio 3 to ne radi.

sonetpro_kg

Inace alternator je mitsubishi 210A. Promenicu akumulator definitivno. Na netu sam nasao podatak da za 1.5dci ide akumulator kapaciteta 63-64ah. Da li moze da se uzme neki oko 70-74ah? Zapao mi za oko exide premium 72ah 710a za 9800din.

geler

Naravno, obratiti pažnju samo na dimenzije. Mnogi sa foruma su zadovoljni Exide-om još jesenas kad sam čitao i kad mi je u planu bila kupovina akumulatora, al je mene zezao alternator pa sam uštedeo para   :yeah:

El Bayanero

Ne znam da li imam problem sa alternatorom ali na Laguni 1 ph.II u mirovanju i bez kontakta je potrosnja 0.6amp. Kad izvadim osigurac od table i radija nema potrosnje. Prije par dana je bilo vise od 1amp. Sta moze biti?

Sent from my SM-J730F using Tapatalk

Mr. Weber & Mr. Garrett

Sebastijan

Sa 0,6 A isprazniće potpuno nov napunjen akumulator za 5 dana mirovanja vozila, ako si tačno izmerio.
Gluvom priču pričati!

El Bayanero

Tacno tako se i desava. Sta da gledam? Spremam se da pregledam regler na alternatoru. Punjenje je preko 14V

Mr. Weber & Mr. Garrett

Sebastijan

Nije regler problem prema tvom opisu predhodnom. Uobičajeno je oko 14.5 V. Probaj isključi samo radio, da nemaš možda naknadno ugrađen alarm pa da on "srče" struju. A pre svega isuši kablove ako su negde u vlažnom prostoru.
Gluvom priču pričati!

wcyber

probaj da izvuces samo radio i skines sa njega konektor ... mozda radio ne odlazi u mod mirovanja ili je jednostavno neki krs kineski raido ili je nesto crkao

El Bayanero

Radio je originalni  njen. Skidao sam ga, skidao i sat sa temperaturom. Nije nista od toga

Mr. Weber & Mr. Garrett