Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Radna temperatura motora- Problemi sa hladjenjem i pregrejavanjem motora

Započeo Stragi21, 15.05.2008. - 21:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

alexsasa

Slazem se
Nikako preko, da ne provri voda

Sent from my iPhone using Tapatalk

slavko_bgd

Citat: Rax032 poslato 26.11.2024. - 22:11
Pretpostavljam da i moja Laguna ima grejač kabine, jer ne verujem da bi mogla sa ovako hladnim motorom da počne da greje posle minut. Lupam sad minut, možda i kraće ali baš brzo krene grejanje.

Sigurno ima, jer jedino električni grejači u kućištu HVAC mogu da započnu grejanje za tako kratko vreme. Neki Renault dizel-motori imaju i tzv uronjene grejače koji služe da ugreju rashladnu tečnost i da na taj način ubrzaju fazu zagrevanja motora. 
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

wcyber

slavko_bgd

Da, i za najmanju potrošnju goriva između svega ostalog.

IgorML

Letos zamenjen termostat. Pre nego sto je novi montiran kuvan je u vreloj vodi da vidim da li otvara na 89C kao sto na njemu i pise.
Sve ok. Ubacen.

Posle par meseci primetim da mi pokazivac temperature na tabli ne pokazuje ispravne vrednosti,tj da pokazivac u sekundi seta sa 2 na 5 crticu pa sa 5 na 4 pa na 3 pa opet vrati na 5. Nije se to desavalo svakodnevno ali je bilo sporadicnih slucajeva. Odlucim da zamenim senzor temperature rashladne tecnosti. Nakon toga sve ok.

Medjutim kako je sad krenulo hladno vreme primetim da mi u toku voznje temperatura seta sa 5te na 4tu crticu i nazad. To mi se ranije nije desavalo. Uzmem dijagnostiku od drugara i krenem da pratim u leru sta se desava.

Rezultat pri spoljnoj temperaturi -3 u leru:
2. crticu pali na 57C
3. na 65 C
4. na 72 C
5. na 80 C.
Kad je porasla temp do 84C pocela je da pada do 75C vratila se na 80C i varilala u rasponu od 78 do 80C uz variranje pokazivaca na tabli-4.crta pa 5-ta pa tako u krug.
Da merim u toku voznje vrednosti nisam stigao ali sam vec napisao da i tu varira cas 5-ta crta cas 4-ta sto me navodi na zakljucak da 89C ocigledno ne moze da postigne.
Nivo antifriza ok,grejanje odlicno.

Da li je termostat uopste ispravan?
Da li je senzor neispravan?
Oba *ovneta su zamenjena pre par meseci!

wcyber

ponasanje ti je identicno kao na mom scenicu2 zimi, ali je bio dizel 1.9dci i njemu jeste radna temp 80C .. i rekao bih da je i meni palio ove crtice na istim ili vrlo slicnim temp.. druga i peta crtica zasigurno isto..

e sad.. kako treba da se ponasa sa 1.6 motorom, ne znam  :hmm:

zokce

To ti pokazuje da termostat radi kako treba. Dovoljno je da na bilo kom spoju ima malo korozije i eto razlike. Na kraju krajeva to je ipak indikator ne merni instrument. Bitno je da si ispitao termostat pre ugradnje. Ja se ne bih uzbudjivao oko toga, bolje gledaj da te neka budala ne zakaci nego dal' crtica gore ili dole. Ugodna voznja.

IgorML

Voznja nizbrdo-temp reshladne tecnosti pada na cak ispod 60C.

Jutros kad je hladan bio pri temp rashl tecn od oko 60C pipnem deo creva koje je odmah do termostata i toplo je,sto ne bi smelo ako je termostat ok,sto kod mene ocigledno nije.
Sutra teram kod majstora pa nek menjaju sta treba.

slavko_bgd

Definitivno je termostat neispravan, u smislu da ne zatvara pravilno ili postoji propuštanje oko njega u kućištu. Nije neki problem ali sa novim termostatom to ne sme da se dešava.

IgorML

Bio kod majstora stavili novi termostat Behr i nista nismo uradili  :celb1:
Oni su vozili auto sa prikacenom dijagnostikom uzbrdo i nizbrdo i imali temp u rasponu od 80-83C po njihovim recima. Doduse nije to neka velika relacija ali hajde. Drzalo im 5 crtica sve vreme sto bi i trebalo da bude.
Ja danas,voznja 20km u jednom pravcu opet skala seta sa 5 na 4 crtice. Prikacim opet onog kineza a temp opet varira od 82 do 73c. :tup:
Krenem nazad dakle opet voznja od 20km skala opet isto seta 5-4-5 crta i tako u krug da bi u nekom momentu spalo na 3 crtice i tako drzalo par km i kad sam usao u grad podiglo na 5. Drzao sam posle auto u leru jedno 20min i dosao je do 98C kad je upalio ventilator.
Pre zamene termostata u ler nije mogao da dodje ni do 85C a kamoli da upali ventilator.
Nista mi nije jasno zaista.
Nije valjda moguce da i novi termostat ne valja???

Sve vise licim na onog lika sa UK foruma koji je 3 x uzastopno menjao termostat  u par dana da bi se ispostavilo  da su sva 3 bila ispravna ali da senzor temp rashladne tecnosti nije radio kako treba. Kako sam razumeo bio je kalibrisan na 10C manje.

Ja jedino da opet kupim taj senzor i zamenim i probam iako sam ga pre par meseci menjao.

Ima li ko kakvu jos ideju...

zerc

Izgleda da termostat valja cim dostize radnu tem i zadrzava je, pali ventilator... E sad prikaz u kabini i novi senzor koji ocitava temp.  Jel imas stari senzor koji je skinut da probas i vidis da li ima razlike?

wcyber

imas u lidlu sad za 1600 din ili tako nesto infracrveni merac temperature  :pije:  :rotfl:

meni je cudno da ti benzinac drzi 82C .. vrlo moguce da jeste problem u meracu temp..  zar benzinac ne bi trebalo da drzi 89-90C ?

Rax032

Ja sam skoro menjao termostat na 1.5 dCi, imao sam problem da neće preko prve crte temperatura, odnosno isla do 55-60 stepeni.
Sad normalno postigne radnu temperaturu, ali ako upalim grejanje i izadjem na otvoreni put po ovom hladnom vremenu, malo padne kazaljka. Iskljucim grejanje vrati se na sredinu skale. Dok je bilo malo ono toplije, bilo je sve okej bez tih skokova.
E sad nemam pojma da li je to normalno ponasanje.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

wcyber

za 1.5dci jeste ok .. al on ima benzinca ..  realno, u trenutku paljenja grejanja mora otici deo toplote, ali termostat onda odreaguje pa se zatvori hladjenje napred ..

IgorML

@zerc
Nisam ga bacio. Probacu. To je 2 min posla.
@wcyber
Dobra ideja. To mi nije palo na pamet.