Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Radna temperatura motora- Problemi sa hladjenjem i pregrejavanjem motora

Započeo Stragi21, 15.05.2008. - 21:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

alexsasa

Ne bi trebalo da spusti iispod radne temperature.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

verv zato sto upali ventilator dok radi klima.. ako te nervira, menjaj termostat.. al ja bih sacekao zimu da vidim hoce i zimi padati temp

Avenia

Pozdrav ekipa. Auto podize temperaturu kad uletim u kreni-stani guzvu ili po semaforima. Medjutim to se ne desava kad radi klima, tada je sve ok i drži temperaturu zakucanu kako treba. Pretpostavljam da je nesto do kontrole paljenja ventilatora, posto kada je ukljucena klima tada sve vreme radi i ventilator. Bez klime se takodje upali ali cini mi se dosta kasno, tek kada je bas podigao temperaturu dosta. Sta da proverim?
U pitanju stari Renault Clio 2 1.6 benz 8V

mire

Da li si siguran da je u pitanju paljenje ventilatora? Možda je hladnjak prljav pa ventilator ne uspeva da ohladi dobro, a sa klimom radi na većoj brzini. Ne sećam se, da li on ima dva ventilatora ili jedan?

alexsasa

I ja tipujem na prljav hladnjak.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Avenia

Jedan ventilator ima.
Pa meni se čini da vrlo kasno upali ventilator, nekad vidim da je podigao temperaturu, ali ventilator ne radi, a nisam siguran ni da ga uopšte ikad upali osim kad radi klima. A možda i ne radi prva brzina ventilatora ako ima dve brzine?
Kad kazete prljav hladnjak jel mislite na saće hladnjaka ili prljavi kanali unutra? Saće bih mogao lako da izduvam kompresorom.
Da li može da bude neki temperaturni senzor da brljavi i koji?

mire

Može da bude prljav na oba načina. Naravno, prvo probaš spolja pa ćeš videti kakva je situacija. Nisam siguran da ćeš moći to da uradiš bez skidanja branika, možda i hladnjaka.

A ako već skineš hladnjak... operi ga sa svih strana. Posle toliko godina neće sigurno da mu škodi. :)

wcyber

ili jednostavno zamenis hladnjak .. nakon sto utvrdis da li se ventilator pali kad treba .. ato bi trebalo preko dijagnostike isto da moze da se proveri

mire

Pa jes, i da kupi neki kineski krš koji će da procuri za godinu dana.

wcyber

to je vec druga prica, kog kvaliteta hladnjak, koliko ko voli svoje vreme koje mu auto provodi kod majstora  :nezna:

Jakota

Za hladnjake ne znam, ali za druge delove, nekad se desi platis skuplje za bolji i kvalitetniji deo i on bude za zamenu posle par meseci

Tako da ne mora da znaci, ako je skuplji dacke i bolji
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

mire

Tako je, ali svakako nema razloga da menja nešto što nije neispravno. Bez problema se to očisti i spolja i iznutra.

wcyber

srecom, sa mojim majstorima, to mi se jos nije desilo .. sve sto sam menjao na autima, menjao sam samo jednom

milan_k

Kada je prica vec o hladnjaku, moje iskustvo...

Opalio sam auto prednjim delom, malo iskrivio prednju gredu i hladnjake. Meriva je u pitanju. Hladnjak motora ima plasticne nosace i jedan je pukao, i tu je curio antifriz. Hteo sam da ga menjam i kupim novi a limar koji mi je radio auto mi to nikako nije preporucivao, nego me poslao kod plasticara koji je zavario taj nosac.
Kaze da ce taj matori originalni da traje duze od novog zamenskog.

I trajao je dok je auto bio kod mene, nikada nikakav problem sa hladnjakom.
Za zamenske sam cuo price da izguraju 3-4 godine ako covek ima srece.

Tako da i od mene preporuka, drz' se fabrickog dokle god ne curi!

wcyber

sa hladnjkom vode i curenjem jos nikad nisam ni imao problem .. pretpodstavljam da se zapusavanje desava od koristenja lose vode i antifriza ili nemenjanja na vreme