Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Radna temperatura motora- Problemi sa hladjenjem i pregrejavanjem motora

Započeo Stragi21, 15.05.2008. - 21:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Zmajev MUD

shto se mene tiche sve je ispravno...uvek se krece u istim podeocima...
nema odstupanja...i to uvek na leru...
chak i na minus 10...nemam sliku al svi koji su videli nisu mogli da veruju....

chekam zimu da  :foto:    :laugh: :laugh: :laugh:

aleksandar

Kod clio III, dci motor: normalno je da stoji za dlaku ispred sredine, kakva god da je voznja ode najdalje za dlaku iza sredisnje crte. Kada temperatura vazduha predje 20 stepeni onda cesto ide za dlaku iza sredisnje crte, ali to je to.

E sad, zimi: kazaljka cesto ostaje zakucana na drugom podeljku, nikako da dodje na treci - do sredine. "Trik": upravljac snage ventilatora se okrene na "0" polozaj i motor dostigne radnu temperaturu - sredina - ubrzo ... ili: ventilator duva a tockic kojim se podesava temperatura u kabinskom prostoru se okrene na hladno i motor dostigne radnu temperaturu - ubrzo.

bingo

tako je brate sigurno ali kad ukljucim ventilator kabine na 3 temp. brzo padne na drugu crtu i nize kao da ne zatvara termostat na vreme. desava se da podigne obrtaje kao kad je hladan. Sve proverili i sve u redu. ali motor na minusu tek posle 20-tak kilometara pokaze pravo stanje i ja dobijem lepo grejanje. ako je gradska voznja tu je katastrofa vozi se polako zato sto je sneg i led i na male ture jedva da predje prvu crtu.

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

Filip

Captur 1.3 tce 2025

bingo

karton nista ne znaci jer je hladnjak hladan jednostavno ventilator kabine brze odvuce temp.nego sto je motor u stanju da ugreje tu verovatno malu kolicinu vode u bloku.

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

VolodjaNS

Citat: bingo poslato 17.05.2010. - 22:46
kad je napolju minus meni krece sex sa grejanjem motora i normalno kabine znaci dovoljno je da stanem na semaforu ventilator kabine na 3 i temp. padne na min. tako da podigne obrtaje kao kad je hladan ujutro.jedino temperaturu mogu da odrzim na duzim turama uz to da odrzavam 2500 obrtaja , a moracete priznati da je po snegu i ledu to vrlo tesko auto u tom rezimu ide malo brze a glupo je da vozim u 2 brzini.
odgovor servisa je da MOJ auto nema nekakav pomocni grejac vode da bi odrzao radnu temp. A navodno skuplji modeli imaju moj mean 1.5 dci extreme bi trebalo da odgovara paketu expresion
ovde vidim da ima i dinamic i privileg pa ako neko zna nesto o tome nek napise
ZNACI MOZDA JE ODGOVOR NA TEMU POMOCNI GREJAC VODE MOTORA  ako servis "zna sta prica" u sta ja licno nisam, ubedjen  :yeah:
Znam o cemu pricas, jer zimi stvarno dugo treba d apocne grejanje.
Neko moje iskustvo je da uopste ne pustam "duvanje" do god ne predje "prvu crtu" (obicno je na drugoj u klasicnom rezimu rada), a onda vec izlazim na jednu cistinu gde mogu da "pritisnem" ili ga ostavimu trecoj dok se malo ne zagreje.
Inace sam takodje primetio kada dostigne "radnu temepraturu" motor, apsolutno vise nema problema sa grejanjem.

mali_veseljak

nazvah topik problem a nisam ni sam siguran  :rotfl:
Kada mi "ljubimac" dostigne radnu temperaturu ( auto perverznjaci  :fuck:) kazaljka stoji na jednom mjestu i ne mice nikuda. Tako je uvijek bilo (kao na slici) do veceras. Pocela je da seta po malo. Pala je ispod linije gdje je uvijek bila (na slici oznaceno crvenim) i setala je u toj granici normalno - nisko neko vrijeme. Neovisno od nacina voznje. sta bi moglo biti?

Blazar

Ma ti si otvorio temu samo da pokazes kako si uslikao ovu zanimljivu kilometrazu. Sve dok se temperatura krece izmedju 2 i 3 crtice sve je u redu.

mali_veseljak

:rotfl: :rotfl: :rotfl:   ali znaci znao sam da ce neko da prozove zbog toga  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Slika je nastala neki dan samo sam je iskoristio. :beee:

mali_veseljak

Definitivno postoji problem. Sinoc na autoputu kzaljk padne skroz na drugu crticu. Kada sporije vozim dodje na "normalno" mjesto gdje je uvijek i bila. Sta bi moglo biti i smijem li ovako voziti?

Goxxy

Ček, ček... ti se žališ što ti je preniska radna temperatura na automobilu??? A ne previsoka? Ma 'ajte kolega, nemojte zezati :D

Šalu na stranu, ne verujem da je ovo neki preterani problem. Rešenje je deo termostata, tj. senzor za merenje temperature, "termodavač" - košta oko 1300 dinara za motor 1.9 dCi.

mali_veseljak

Raspala se izolacija na zicama koje idu na senzor temp. Sada smo kolega i ja to malo izolirali pa cemo da vidimo kako se ponasa. Nemam puno vremena da to rasturam sve posto idem na more. Kada se vratim moracu da provlacim ponovo instalaciju za egr i taj dio. Nevjerovatno je kako su zice u losem stanju.

dudo

Kolega ja idem u subotu na more,mozda vec jednom da popijemo negdje nesto vec.pozdrav

dukisa

mozda, si ga malo vise ovzio? inace ventilator ima mislim 2 brzine bar je tako na laguni I :) i onda se druga pali kad ga digne dosta, a to se itekako cuje, primetis drugaciji zvuk, e kad se pali 2 brzina, e to je rizicno dok ti radi na prvoj, a po svemu sudeci tu radi, onda je opusteno, gazi ga na malo vise obrtaja kad se zagreje, ako digne mnogo menjaj termo...

LekaTDI

Vec 5 godina vozim Renault Megane 1.9d (obican nije turbo)  :kez: http://www.boksic.hr/FotoPano_V.asp?ad_id=2486    
Samo imam problem ...  zadnjih par meseci poceo je da podize temperaturu ...    
Normalno dodje do radne temperature ... i posle 15-20 min voznje podize cak i do 4 crte (skoro do 100 stepeni)
http://img256.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img256/53/temperaturaz.jpg&via=mupload   pa vrati na tri ipo ....
Sad ne smem da podjem sa njim negde dalje (npr. na Zlatibor) cini mi se da bi na tako duzim uzbrdicama prokuvao ...
Prosle godine radjene su karike i ravnjanje glave ... ali NE i hilzni Presao je oko 190.000  ...

Da li je moguce da podize temperaturu zbog toga sto karike trpe veliko trenje ... ili je u pitanju nesto drugo ...   :spit:
Na primer Termostat ili termodavac??? Kad ugasim auto ventilator radi i po 5 min ...  

Pomozite ljudi nekim predlogom ... da saniram to sto pre ... potreban mi je auto za posao     :help: