Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault
»
Saveti pri kupovini
»
Tema:
Saveti pri kupovini: Megane 4
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Idi dole
Autor
Tema: Saveti pri kupovini: Megane 4 (Pročitano 11644 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
luki
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megane GT 1.6 TCe Peugeot 205 GTi 1.9 Fiat Panda 100HP 1.4
Pol:
Getuppa
Odg: Saveti pri kupovini: Megane 4
«
Odgovor #150 poslato:
02.09.2024. - 23:26 »
U Comfort modu ti menja u visu na 1800 obrtaja. Prebaci u Normal i saltace na otprilike 2500 rpm sto je mnogo prirodnije. Comfort ti je za lagano putovanje, nije za gradsku voznju jer sa tim ranim saltanjem opterecuje sve. U Sport modu ume da drzi izmedju 3 i 4000 obrtaja pre nego sto prebaci u sledecu.
Sačuvana
webad
Clio
Trenutno vozim: Renault Talisman 2.0dci 160hp Business+
Pol:
Starost: 36
«
Odgovor #151 poslato:
03.09.2024. - 09:37 »
Ja N mod za sada koristim samo u automatskoj perionici, kada je na traci.
Inače na semaforu D+kočnica.
Razmišljao se i ja da li da prebacuje u N ili P na dugim semaforima, ali me lično vukao suprotan osećaj "što manje promena - manje kvara"
Sačuvana
SasaLaguna95
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna 2 1.8 16v 88kw Renault Laguna 2.0T 150kw GT Peugeot 508 2.0 133kw Feline
Pol:
New car, but french! :D
Starost: 29
«
Odgovor #152 poslato:
03.09.2024. - 12:05 »
A imaš li opciju Personal
Da motor podesis kako tebi odgovara, Eco, Neutral, Sport
A mjenjac držiš uvijek u Sport
Mozda bi tad mjenjac malo življe radio tj. Kako ti hoces
Sačuvana
My car = My rules !
webad
Clio
Pol:
«
Odgovor #153 poslato:
05.09.2024. - 20:37 »
Nisam siguran da li je pitanje za mene ili drugoga (vlasnika megana).
Mislim da se koristi isti softver, tj da su iste opcije u Meganu i kod mene na Talismanu. Kod mene je opcija "Pogonski sistem" koja utiče na rad motora tj menjač na koliko će da obrtaja da menja i kako da reaguje na gas. Nema posebno za ta dva.
Evo i slika svih opcija:
Sačuvana
luki
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megane GT 1.6 TCe Peugeot 205 GTi 1.9 Fiat Panda 100HP 1.4
Pol:
Getuppa
«
Odgovor #154 poslato:
05.09.2024. - 23:02 »
Sta je pod kapom nebeskom 'Termalna udobnost'????
(Nemojte mi reci da je rec o rezimu rada klima uredjaja.)
Sačuvana
markofpi
Megane
Trenutno vozim: Renault Megane IV Grandtour 1.5 dCi
Pol:
Renault Megane IV Grandtour 1.5 dCi
Starost: 41
«
Odgovor #155 poslato:
06.09.2024. - 09:36 »
Mislim da jeste, imas Normal i Eco mod. Nisam proveravao razlike.
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #156 poslato:
06.09.2024. - 10:45 »
tesko je reci kad se prevodi sa engleskog, ali jako lako moze biti i paleta boja koja se koristi za displej ..
da li su boje, hladne, neutralne ili tople
Sačuvana
webad
Clio
Pol:
«
Odgovor #157 poslato:
06.09.2024. - 14:30 »
Za sada, koliko sa skontao, oko klime (hlađenja i grejanja). Nisam primetio razliku u osvetljenju.
Sve je to npr na koji način pod "auto" da klima da postigne i održava zadatu temp. Da li i koliko da koristi A/C. Kolko sam jako da duva. Da li da koristi start/stop jer kada ugasi motor gasi i kompresor klime ili da ga ipak ne gasi da bi uspeo konstantnije da održava svežinu.
ECO režim će sve uraditi da smanji potrošnju goriva.
Sačuvana
wcyber
Espace
Pol:
«
Odgovor #158 poslato:
06.09.2024. - 15:02 »
pretpodstavio sam jer se sve ostale opcije odnose na ekran, zvuk i osvetljenje
Sačuvana
lerDi
Twingo
Trenutno vozim: Megane IV 1.5 dci EDC Peugeot 308 mk1 2.0HDI, EAT6
Pol:
«
Odgovor #159 poslato:
21.06.2025. - 07:44 »
Službeno vozim Megane 4 1.5dci sa EDC menjačem. Stigao sam do 275000km, menjano je crevo interkulera i ventilator hladnjaka, klima dopunjena, i to je to otprilike... Auto je pouzdan, veoma upravljiv i stabilan, i stedljiv, prosek je ispod 5L (kao sto rekoh službeni, dakle nije video ECO režima). Što se tiče menjača, čini mi se da je sve podešeno za stedljivu vožnju. Salta brzine na niskim obrtajima, i to radi glatko. Ali u dinamičnoj gradskoj vožnji kad treba naglo promeniti traku, skrenuti, obići, tu je nekako trom, neodlučan, nekada trebaju čitave 3 sekunde dok se smisli šta treba da uradi. Sport režim pomogne poprilično, ali kad se digne noga sa gasa, tu je kočenje motorom toliko izraženo da lomi vratove, bukvalno kao manuelca da vozim, nikakve uglađenosti tu nema. Supruga vozi 308 2.0hdi prve generacije sa Aisin menjačem, taj menjač mi je bukvalno svemirski brod za ovaj EDC, u smislu odziva, glatkoce pri promeni u veći stepen a posebno u niži, pri kocenju, iako je stariji skoro 10 godina (i troši cca 15-20% više goriva, valja napomenuti). Možda je to do motora (136ks vs 110ks), a ne do menjača, ali takav osećaj imam.
Sačuvana
mkrnjic
Scenic
Trenutno vozim: Megane II 1.6 ph2, Magane IV GT Grandtour
Pol:
Starost: 53
«
Odgovor #160 poslato:
21.06.2025. - 23:46 »
Potpuno se slažem sa kolegom @lerDi ... ali je kod mene situacija još crnja jer vozim GT-a, koji je sa svojih 163KS pretrezno MRTAV KONJ, koji povuče tek kad njemu padne na pamet.
Piše mi na pragovima MEGANE SPORT
... koji bre CRNI SPORT
... smešno kako su Softverski Ukanalili auto. Ni posle godinu dana i skoro 20k km ne mogu da se naviknem.
Ako slučajno malo JAČE tj, BRZE pritisnem GAS, ode on u Obrtaje, a ništa ne stiže na Točkove. A kada se nadjes u nekoj situaciji ukojoj samo treba malo gasa i sve je rešeno, ćovek refleksno pritisne gas i šta dobije ... VELIKO NIŠTA ... Moraš da budeš Kontrolisan i DOZIRAN pa mu POLAKO Pritiskaš gas i tada će SOLIDNO da povuče, ali je to povlačenje po meni slabije nego što on stvarno moze jer su ga garant nekako Softverski ograničili i onda se hvale DUGOVEČNOSĆU vozila.
Pritom u tako nekoj što bi rekli GUSTOJ situaciji (treba recimo negde na kratkom prostoru da se uključiš ili da cekaš 3 minuta da se pojavi Livada ) kako ćovek da bude toliko Kontrolisan i odmeren i SPORO pritiska Hebeni GAS, a auto se vuče i drugi auto ti brzo dolazi
BESPOTREBNO menja brzine gomilu puta ... Primer, prelazak preko Ležećeg on prebaci iz trece u drugu, iako bih ga ja zadrzao u trecoj i laganim dodavanjem gasa posel prelaska lezeceg bi sve bilo reseno ...
UZBRDICA na RUDNIKU iza Šlepera ... 4 krivine od skoro 180 stepeni ... on je 10+ puta promenio u Trecu pa ODMAH vratio u Drugu ... Svaki normalan vozač bi to vozio u DRUGOJ ...
Auto je prosto za Duga putovanja a nikako za GRAD, mada i tu kada treba nekoga da pretekneš na kratkom rastojanju, gde se trazi da ODMAH I DOBRO POVUČE, to vrlo upitno.
Sa Meganom 2 sam vozio kao sam hteo i potpuno bio siguran u sebe i auto. Sada NE VERUJEM ni sebi ni AUTU . Prosto ne znam šta mogu sa sigurnosču da uradim sa tim autom u situacijama u kojim sa MEG 2 nisam imao nikavu Dilemu šta uraditi.
Najgore od svega pre par dana mi Komšinica kaze da se i njena KIA Ceed isto "Vuče" i ide kako ona hoće, a ne kako bi vozač zeleo ... a ima Manuelni MENJAČ .
Inače sam FAN Renoa, ali ovo je za mene bukvalno Katastrofa. GODINU DANA NEZADOVOLJSTVA, sa PRELEPIM i NAŠMINKANIM autom.
Kada nigde ne zurim, sve mi je POTAMAN, čim mora da se malo ubrza voznja sledi PROPAST
Pošto Automatici dominiraju u današnjoj proizvodnji 80:20% ... ovim je ubijena draz voznje za ljude kao ja. Nikad necu biti Bakuta koja vozi auto do pijace i nazad. Ova priča ce se zavrsiti za 10-15 godina max. kada svaki auto bude imao AUTO pilota ... pa samo sedneš i kazeš "vozi me tu i tu" ... zavališ se i radiš nesto deseto dok te auto vozi Automatski na odredište .. e Tada će me biti BAŠ BRIGA kako reaguje vozilo.
Sačuvana
fLiP
Administrator
Trenutno vozim: Renault Scenic III ph1 1.9dCi, Renault Grand Scenic III ph2 1.6 dCi, Renault Grand Scenic III ph2 1.6dCi, Renault Espace 5 2.0 blue dCi
Pol:
Starost: 39
«
Odgovor #161 poslato:
22.06.2025. - 07:14 »
Probaj malo ti da šaltaš umesto njega, da uradiš korekciju. I ja sam imao taj osećaj u početku. Nisam mogao sa se naviknem na nelogično menjanje brzina. Sada je već drugačije. Ne sećam se kada sam primenio brzinu u toku vožnje. Kod 1.5dci i jesu kratke brzine. Pa i sama maksimalna brzina nije preko 180-190kmh. A i nisu oni nemci pa da troše 4l pri 160kmh, a nemci imaju i koju brzinu više 7+.
EDC jeste manuelni menjač sa dva kvačila, kome nedostaje sedma brzina.
Sačuvana
SasaLaguna95
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna 2 1.8 16v 88kw Renault Laguna 2.0T 150kw GT Peugeot 508 2.0 133kw Feline
Pol:
New car, but french! :D
Starost: 29
«
Odgovor #162 poslato:
22.06.2025. - 15:13 »
Jel u Hyundai Santa Fe 2019 isti taj EDC mjenjac
Vozio sam jednog, 2.2crdi motor 200-220ks ne znam tačno
Vlasnik misli da je EDC mjenjac u njemu
Meni auto ide odlično, jeste malo neodlučan ali je isao ekstra
Mjenjac je sa brzinom saltanja kao P508 2017 koji ima Aisin mjenjac
Tu su negdje u par grama razlike
Ako nije EDC u Santa Fe, onda se izvinjavam za pogrešnu info.
Bas me začudilo ovo za M4
Ja bi iskreno uvijek auto sa manuelnim mjenjacem..ako postoji opcija za to.
Sačuvana
My car = My rules !
alexsasa
Scenic
Trenutno vozim: Renault Megane 2 1,5 dCI 78 KW karavan, Renault Clio 3 TCE100
Pol:
«
Odgovor #163 poslato:
22.06.2025. - 18:10 »
Pa da, po pisanju kolege iznad, njemu jedino taj edc srecu kvari.. Nikada nisam posedovao automatika, ukoliko bi mi to bilo primarno verovatno bih isao na neke druge marke.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
wcyber
Espace
Pol:
«
Odgovor #164 poslato:
22.06.2025. - 19:37 »
vozio sam subaru outback sa aftonatskim menjacem sa sve samaraljkama iza volana.. sve sto mogu reci da je voznja tog auta bila otuzna
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
...
7
8
9
10
11
12
13