Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Zimski pneumatici - gume

Započeo toni67, 19.05.2008. - 07:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

alexsasa

Jbg, osusile su se u gepeku pa sta im bog da, nisam primetio da su se izdeformisale kada sam ih odlozio u podrum. Opracu ih u svakom slucaju, zbog soli. Za sledecu godinu cu kupiti jos jedan set za svaki slucaj, ne zauzimaju mnogo prostora a lakoca montiranja me je osvojila. Jeste bilo kriticno na par uzbrdica ali ne toliko da je bilo moranje da ih stavljam, vidim svi montirali lance(koji su odseli na suncanom bregu) pa reko ajde i ja da probam
Inace, svasta tamo ima da se vidi, najjaca su mi dva lika koja su imala lanac(ne lance) i montirali ih na jedan pogonski tocak a gume AS, nisu se proslavili
Objasni ti njima kako diferencijal funkcionise xD

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Citat: wcyber poslato 23.01.2026. - 21:05
vidim da si iz NS, od tih guma ti je mnogo bolje da uzmes conti allseason contact2

Da, kao što je i puno bolje da kupi porsche umesto renoa.

Između te dve gume za koje je kolega pitao, bez dileme bih uzeo barum polaris 6. Nekada davno sam vozio na bravuirs gumama (još na laguni 1) i one definitivno nisu imale tipične tigar nedostatke.

zokce

Sajber kao da ga placaju iz kontinentala. :write:

alexsasa

Sto se guma tice, ne treba ga uzimati za ozbiljno

Ap0calypto

Sava spasava :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

ja hvalim ono sto vozim i sto mi se super pokazalo vec drugu zimu i celo leto i po kisi i po bljuzgavici .. i po kisi na -1C  :v:

H.U.D.

...i efektivno troluješ temu
što bi inače pisao o skupljim AS pneumaticima od zimskih koje je čovek pomenuo na temi koja se zove "Zimski pneumatici - gume"?
ili smatraš da si pametniji od svih ovde pa umeš da izabereš umesto njih pravo rešenje - za njih?
preCedniče, ti li si?

wcyber

savetujem coveka za novosadske uslove, jer sam video da je iz Novog Sada.. nikakvo trolovanje .. kad se uzme u obzir posedovanje dva seta guma, menjanje 2 puta godisnje i td .. racunica sta je skuplje, jeftinije, nije tako jednostavna .. pogotovo kad proklizas na jeftinijim zimskim gumama po glupoj kisi, koja nonstop pada ovde zimi umesto snega, a zimske gume koje je predlozio se ne pokazuju bas najsrecnije po mokrom kisnom putu zimi..

i jos nesto, all season gume su prakticno zimske gume sa dobrim suvim i mokrim karakteristikama.. poseduju punu "sertifikaciju" za zimske uslove

sto se razlike u ceni tice za 4 gume, razlika izmedju wintere i continentalke je 250 eura ukupno .. a koliko vise km ce preci continentalka uz zadrzavanje dobrih karakteristika? pricam za scenica 3 205/60/16 dimenzije

jednom sam proklizao sa kleber zimskom gumom po vlaznom putu u ravnom Novom Sadu i srecom pukom sam prosao da nikoga ne udarim i da ne probijem izlog od maksija.. a smesne brzine ispod 50kmh gradske voznje

mire

Wcyb, znamo svi da imaš dobru nameru, ali nema smisla da odgovaraš na pitanje koje nije postavljeno. Pogotovo kad se uzme u obzir da si taj stav već više puta napisao. :ziveli:

Ko je pomenuo wynns? :)

alexsasa

Ispada da jeftinije zimske gume uopste nisu za voznju pakuj kofere, gasi Tigar.
Sta radi Wcyber na planini?
Slajfuje
Morao sam, prastaj xD

wcyber

na zalost, testovi tako pokazuju

:nezna:  :o:

H.U.D.

Citat: wcyber poslato 26.01.2026. - 15:58
savetujem coveka za novosadske uslove, jer sam video da je iz Novog Sada.. nikakvo trolovanje .. kad se uzme u obzir posedovanje dva seta guma, menjanje 2 puta godisnje i td .. racunica sta je skuplje, jeftinije, nije tako jednostavna .. pogotovo kad proklizas na jeftinijim zimskim gumama po glupoj kisi, koja nonstop pada ovde zimi umesto snega, a zimske gume koje je predlozio se ne pokazuju bas najsrecnije po mokrom kisnom putu zimi..

i jos nesto, all season gume su prakticno zimske gume sa dobrim suvim i mokrim karakteristikama.. poseduju punu "sertifikaciju" za zimske uslove

sto se razlike u ceni tice za 4 gume, razlika izmedju wintere i continentalke je 250 eura ukupno .. a koliko vise km ce preci continentalka uz zadrzavanje dobrih karakteristika? pricam za scenica 3 205/60/16 dimenzije

jednom sam proklizao sa kleber zimskom gumom po vlaznom putu u ravnom Novom Sadu i srecom pukom sam prosao da nikoga ne udarim i da ne probijem izlog od maksija.. a smesne brzine ispod 50kmh gradske voznje

ajao, druže..  ne znam s kim se ti grudvaš (a snega nema  :wink: )
upravo sam kupio 4 nove Pirelli AS SF3 (koje su bolje od tih Continental-ki koje promovišeš u svom svakom drugom post-u  :cool: ) u dimeznziji 215/55/R16 za mog Scenic-a 3 Cross, tako da ako mene ubeđuješ o svrsishodnosti zimskih guma u našem podneblju sa ovakvom klimom bez veze trošiš tastaturu

ali nije to poenta..
prvo, ovo nije tema za to o čemu ti pričaš (i ja ti sad odgovaram), ali kad moderacija ne radi svoj posao onda tema izgleda ovako  :krsti:
drugo, nakon njegovog pitanja ti mu preporučuješ proizvod više klase, pa onda nastavljaš sa "to je samo 250€", kao da živiš u njegovoj kući i znaš mu stanje u novčaniku
treće, ako ne znaš čoveka dovoljno za stanje novčanika, ne verujem ni da znaš kako, koliko i kuda on planira da vozi svoj auto, bez obzira gde živi, i shodno tome, da li mu se isplati da plaća skuplji pneumatik koji možda i neće zadovoljiti njegove osnovne potrebe u zimskom periodu

jedino ovo poslednje sa iskustvom sa određenim tipom pneumatika ima nekog smisla, jer svi vidimo ko šta vozi pa može da se proceni i primeni u odnosu na težinu vozila i snagu motora to tvoje iskustvo sa Kleber zimskim gumama
a opet, neko sa drugačijiim vozilom (lakšim autom, užim pneumatikom), u malo drugačijim uslovima (čak i istog dana na istom mestu), i drugačijim stilom vožnje od tebe, verovatno bi imao skroz drugačije iskustvo od tebe sa tim modelom pneumatika, jer da je toliko loša ta guma svuda bi iskakala slična iskustva i vrlo brzo bi taj brend propao
a nije baš tako..
poenta je da svaka roba ima svog kupca, i shodno kvalitetu svoj način i period eksploatacije, pa neka se svako protegne koliko mu guber dotvoljava

Goxxy

Ne samo to, nego nemojte da opičite odmah kritiku po "moderaciji" jer dotična "ne radi posao". Wcybera znamo svi koji smo redovni na forumu, pa ako upoređujemo 21500 poruka naspram 51 ipak imaju negde veći kredibilitet. Pa neka su i 21500 glupih poruka, svakako ga znamo i kada se šali i kada je ozbiljan. Tako da se oko ovoga za moderaciju ne mogu složiti - ok jeste tema zimske gume, ali nemamo koliko znam temu za all season, a te gume spadaju i u tu kategoriju.

Ne znam više šta se ljudi toliko tangiraju - pa komentarišu budžet (i jedan i drugi), pa menjanje guma (u smislu budžeta), pa maltretiranje, pa kompromisi gume i slično... dajte bre aman, niste klinci.

Ja sam mišljenja da dokle god mogu da guram sam da zamenim točkove (zimske i letnje) i dokle god mogu da imam 2 seta guma - neću nikada voziti all season gume. Nema potrebe, nema smisla, nema vajde. Zimske - pošto živim u ravnici, sve i da mi ne rade posao i nisu potrebne, biće potrebne za put na planinu, na zimovanje. All season tamo nema šta da traže - makar po mom mišljenju. Kao što nemaju šta da traže na putu do mora i nazad pri temperaturi asfalta od 45-50C. Mojoj snajki i mom ćaletu All season rade posao - SAVRŠENO. Po lokalu, do posla snajki i nazad, ne idu tim kolima nigde sem lokal i posao, ćale po lokalu, do Beograda ponekad. I to je to. Za ovo vreme - savršena guma. Svakom svoje.

Ali kao što rekoh - to sam samo ja, običan admin na forumu.

wcyber

auu, pa sto se osecate toliko nagazeno? ipak je ovo forum i razmena misljenja i iskustava.. niko nikoga ne ubedjuje da kupi ovo ili ono.. eto kao sto vi mislite da ja dizem u nebesa conti AS, tako ja mislim da imate preterano poverenje u budzet zimske gume

ja i pricam iz licnog iskustva.. vozim conti gume, pa mi prve padnu na pamet.. moze bilo koje druge sa dobrim ocenama... 
a pre toga sam pogledao.. da je covek iz NS, ko i ja, da vozi Scenica 3, ko i ja.. znaci da trosi 250 eur ko i ja.. verv ima porodicu i zeli bezbedno da ih vozi.. itd..  gume su jedini kontakt s podlogom

250 eura danas nije isto sto i 250 eur pre 10 god.. dajte se saberite.. godisnja registracija je vise od 250 eura..  pre neki dan sam sipao 36l dizela za 70 eura.. ako zimska guma treba za planinu sa scenicom 3, iz ns, pa to je bar 1000 eura za zimovanje danas.. a tih 250 eur na gume na period od tipa 5 god je nista u odnosu na problem koje moze da izazove jeftina zimska guma.. puko cesanje i farbanje bez limarskih radova treba 150 eur

sto se voznje po svakakvom snegu tice i tu sam je testirao namernim zabijanjem u svakkav sneg i nijednom se nisam zaglavio nigde ni na trenutak.. i opet covek iz ns ce videti sneg 5 dana u zimi..  prosle god sam je ganjao i gore po vencu na fruskoj
vozio sam je i na more na +40, guma opet super drzi, ne mrda, ne skripi..

koliko ce imati dobre karakteristike, videcemo.. ali ipak ovo nisu iste AS gume ko od pre 10-15, god, uznapredovale su..

sto je najgore i kleberke su pre 10 god za scenica2 bile 500 eur 4 komada, koje su skripale i klizale, kriminal su bile.. zbog njih budzet gumu moj auto nikad videti nece

da zivim na planini, verv bih vozio conti zimske gume, moguce cak i preko cele godine.. i to sam radio na s2 3-4 god i nista im nije falilo tokom leta, a snega nisu ni videle.. od 2019 do 2024.. covid tamo vamo

et, uzdravlje da jos dugo i bogato razmenjujemo iskustva i puno pisemo jedni drugima

ps.. mali dodatak - zar se za teske planinske uslove svakako preporucuje upotreba lanaca, kakve god gume da imas?

Ap0calypto

Pa po zakonu lanci moraju biti svakako u gepeku, ako vozis van naseljenog mesta, u zimskom periodu.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll