Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

engine failure hazard

Započeo zubac, 23.06.2019. - 15:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Milenko_M

Pitam te opet , jeli neko iščitao kod greške koju ti prijavljuje?
To što prijavljuje " engine hazard " je uopštena greška sa čime ne možeš ništa da počneš dok se ne izčita koja je tačno greška .
Greška može da bude PO202 na primer ima puno raznih grešaka .Izčitavanje greške je lako i jednostavno.Nije potreban Clip uređaj već može i sa bilo kojom univerzalnom diagnostikom.
Onaj koji je popravljao diznu morao je posle na specijalnom uređaju da je testira i da odštampa rezultat.U tom rezultatu se nalazi i kod dizne.
Bez pravog koda motor će isto dobro da radi .Ali ipak treba ubaciti kodove , samo ja mislim prvo treba srediti da ne prijavljuje grešku pa onda ubaciti kod.Ko ne moze da ubaci kod taj nezna to da uradi i treba naći drugog koji može. Kod nas ovde u pravom servisu za dizne cena testiranja dizne je 10 evra a reparacija dizne je 140 evra ( ovo je sve za Megane 3 sa Simens diznama
za ostale je druga cena) .

Inače u plastičnom crevu mogu da se vide mehurići , nije to ništa strašno .Kada ih ima previše onda motor poče neravnomerno da radi .

zubac

Prvi servis je ocitao da je problem u pritisku ubrizgavanja, ali nije ocitao nikakav kod u smislu broj greske 00.., i onda je uradio test dizni i rekao da se moraju reparirati. U provjerenom bosch servisu, isto su uradili test dizni i samo jednu diznu reparirali, ostale nije bilo potrebno, prekontrolisali su bosch pumpu i regulator pritiska goriva i rekli sve ok, izbrisali greske i to je sve, mozda je slab kontakt na MAP senzoru ili...??? Uglavnom auto ide i dobro vuce, ima dobar rad motora i dobro pali. Reparaciju jedne dizne sam platio 100 eura, uradio sam danas opet dijagnostiku kod treceg majstora(reno servis) nema nikakvih greski...

kosan.ns

Pozdrav ljudi, da li možete da mi pomognete vezano za ovaj problem ? Odmah nakon što su mi se upalile ove lampice sam stao, ugasio auto. Kada sam ga ponovo startovao i krenuo pojavila se sledeća poruka :

Uradio sam dijagnostiku u dva različita servisa, jedni kažu da je u pitanju DPF filter, i da treba da se uradi regeneracija, au drugom da je u pitanju problem sa ESC ?
Da li je neko imao ovakav problem i kako ste rešili ?
U pitanju je Megane 3, 2014.godište

DS9

Na drugoj slici se u crvenom polju ne vidi šta tačno piše.

Sa obzirom da je upaljena žuta lampica sa ključem - verovatno je prebačen kilometražni ili vremenski zahtev za redovnim servisom. To u vezi redovnog servisa može, a i ne mora, da ima veze sa upaljenom crvenom porukom o mogućem problemu sa motorom.

Ako je skoro rađen redovan godišnji servis - eventualno je moguće da majstor nije resetovao interval.

Sve ovo gore što sam napisao su pretpostavke, inače nemam nikakvo iskustvo sa konkretnim meganom iz 2014. god.

Nadam se da će iskusni za renoe tog (i bliskih) godišta preciznije znati o čemu sve može da se radi.

Srećno.

Bokkie

ESC = Electronic Stability Control. Probaj za pocetak da sklonis klemu sa akumulatora, da sacekas pola sata, pa vrati nazad, da vidis da li ce to resiti problem.

Jos jedno mozda glupo pitanje: da ne vozis zimskim gumama leti po ovim temperaturama, pa da je ESC kompjuter zabrljavio jer non-stop vrsi korekcije?

kosan.ns

Na drugoj slici u naranžastom polju piše CHECH ESC. Mali servis sam uradio pre nekih 500 kilometara, tako ne da verujem da je to u pitanju.
To sa gumama sam čuo da se dešava, ili ako voziš sa zimskim gumama leti ili ako recimo pritisak u gumama nije odgovarajući.

drale01

Meni se pojavila ta poruka  za motor. Nisam mogao upaliti. Skinuo sam klemu i vratio. Greska ke nestala auto upalio. Sta je problem?
Laguna III

kosan.ns

Auto se ponaša normalno, nikakvih problema u vožnji nemam, sem tih lampica koje mi se pale već par puta.

DS9

Hvala za info :ok: ono gore što sam napisao oko resetovanja servisnog intervala najverovatnije nema veze jer je ključ prateća lampica kada se detektuje greška - tako piše u uputsvu za npr. captur (inače se slike lampica ne paste-uju korektno pa zato stoji uokviren znak C i kvadratić)
https://gb.e-guide.renault.com/eng/Captur/DRIVING-CORRECTION-DEVICES-AND-AIDS

Operating faults

When the system detects an operating fault, the © and  warning lights come on and, depending on the vehicle, the message "Check ESC" appears on the instrument panel. In this case, the ESC and traction control system are deactivated.

Consult an approved dealer.

Operating principle

Using the wheel sensors, the system measures and compares the speed of the drive wheels at all times and slows down their over-rotation. If a wheel is starting to slip, the system brakes automatically until the drive supplied becomes compatible with the level of grip under the wheel again.

The system also adjusts the engine speed to the grip available under the wheels, independently of the pressure exerted on the accelerator pedal.

Dakle, lako bi moglo da bude ovo što navodi Bokkie oko senzora, ili je možda neki od senzora neispravan.

Ipak, to (najverovatnije, mada je sve moguće) ne objašnjava poruku sa prve slike. Mislim, ne liči da bi problem sa ESC izazvao Engine Faillure Hazard.

Meni je čudno da dva servisa nakon (ako sam dobro shvatio) očitavanja dijagnostičkih grešaka  kažu da je po jedan problem, kada se čini da su to dva odvojena problema. Naravno, računari mogu da zabrljave, pa bi njihovo resteovanje (skidanjem klema) eventualno rešilo stvar - ali mi se čini da je manja verovatnoća da bi se ukinula ova poruka oko problema sa motorom.

opmo

Ja imam Megane 3 1.5dci 2014.godiste, karavan, u toku voznje mi se upalila ta greska za Motor hazard, ali isto nisam primetio nikakvu razliku u ponasanju rada motora (vuca, trzanje i sl., sve je bilo normalno).

Nakon gasenja i paljenja automobila, ista se greska javljala.

Kako je vise njih pisalo ovde na temi, radi se o nekoj greski iz razlicitih skupova koje mogu da ometaju rad motora. Ali detalje mozes saznati jedino preko dijagnostike. Ja imam onu sa AliExpresa jeftinu i detektovao mi je neku gresku oko DPF samo. Kada sam otisao u jedan "proveren" servis i majstor upalio kola, video gresku (nije stavljao na dijagnostiku) vec odmah rekao dizne :) mora da se repariraju, samo sam se okrenuo i reko dovidjenja i od tada vise ne idem kod njih ...

Otisao sam u Lav auto u Zarkovu (izvinjavam se, nije reklama, ako je problem mogu admini da obrisu), ljudi stavili na dijagnostiku kazu isto DPF zaprljan (ili zacepljen valjda) pa ne mogu da odrade standardnu ili forsiranu regeneraciju, vec mora da se prvo ocisti DPF i onda pokusa da se odradi regeneracija. To su odradili i resen problem (vec 3 meseca nema te greske).

Tako da po meni vidi ovo sto je pisalo od gresaka sa dijagnostike, narocito DPF jer sam ja imao sa njim problem. A taj problem je nastao jer mi je radio samo 1 grejac (ostali bili neispravni pa nije auto radio automatsku regeneraciju u voznji i zacepio DPF).

Naravno, mozda si do sada resio ovo, pa javi sta je bilo.

Milenko_M

Fino što si rešio problem ali ipak nije problem nastao zbog lošeg grejača nego nečeg drugog.

VladeJaksa

Pozz, evo i kod mene od juce stoji upozorenje na displeju, dijagnostika izbacila sledece greske...

Auto je reno senik 3  2009 god 1.5dci 63kw...

wcyber

problem sa pritiskom turbine .. proveri da ti nije puklo crevo od turbine do interkulera

johntra

Evo moje iskustvo sa tim famoznim Engine failure, Laguna 3 1.5 dci 81 kw, možda nekom može valjati. Nakon promjene termostata, uzeo sam auto i primijetio da mi slabije vuče. Nisu to neke drastične slabosti, ali onaj ko vozi stalno auto primijeti. Naveče kad sam krenuo kući, tik pred kućom, upali mi se ova lampica i kod Lagune je to baš neugodno, zasvijetli čitav onaj srednji ekran i tako stoji. Sreća ne pišti, ali ne rade nikakve funkcije od borda, samo se vidi kad senzori za parking rade. Odmah sam pomislio da fali permanta, međutim, nije falilo i ulje je ok. To sam čitao kao glavne uzroke paljenja upozorenja, uz loš DPF. Znao sam da nisu dizne, jer se drugačije pale ta upozorenja, plus je auto radilo normalno, bez ikakvih trzaja i slično, ali je nedostajalo te snage. Onda sam gledao po haubi i vidio da se jedno od dva crna mala crijeva ovog dijela što sam zaokružio (ne znam je li to MAF senzor, nek napiše neko ko zna), odvojilo i onda sam ga vratio na mjesto. Greška je i dalje svijetlila nakon paljenja auta, ali se snaga vratila, te se greška sama poništila nakon nekoliko kilometara. Eto, ako se nekom upali EFH upozorenje, nek i to pregleda.  :smile:

Milenko_M

Maf senzor je 8 cm u levo . A ovo je diferenijalni senzor pritiska turbine .