Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
RFS na
Flickr
-u
Početna
Pomoć
Kalendar
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Menjač
»
Tema:
EDC menjač preskače 3 brzinu
Poštovani RFS članovi,
Molimo Vas da
IZMENITE SVOJ PROFIL
ukoliko želite da promenite vozilo koje ste postavili na forumu da vozite
i ako prikaz nije korektan, da to zamenite.
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: EDC menjač preskače 3 brzinu (Pročitano 3846 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Geronimo311
Twingo
Trenutno vozi: Renault Scenic III
Pol:
Starost: 50
EDC menjač preskače 3 brzinu
«
poslato:
28.08.2019. - 08:38 »
Jutros krenem na posao i polu bunovan primetim da iz brzine u kojoj idem ima jako velike obrtaje da bi prebacio u sledeću brzinu. Pređem na ručno šaltanje prva, druga i da prebacim u treću ladno prebaci u čevrtu. Vratim na automatik i ista stvar se dešava. Znam da bez dijagnostike nema ni odgovora, ali iskustva..Unpred hvala.
Sačuvana
Goxxy
Dassault Rafale
Administrator
Trenutno vozi: 2011. Renault Megane Rafale 1.5dCi FAP 110bhp EDC, 2003. Renault Megane Magister 1,6 16V 113bhp
Pol:
Not all are as well equipped as a Renault Laguna
Starost: 43
Odg: EDC menjač preskače 3 brzinu
«
Odgovor #1 poslato:
28.08.2019. - 09:00 »
Ovo ne deluje kao da je crkao aktuator, jer bi u tom slučaju preskakao 1, 3 i 5 brzinu ali iskren da budem - nisam 100% siguran. Pošto EDC ima 2 aktuatora, po jedan za svaki set brzina uparen sa svojom lamelom (jedan aktuator za brzine 1, 3 i 5 uparen sa aktuatorom za tu vilicu lamele, kao i još jedan aktuator za 2, 4, 6 i hod unazad uparen sa svojim aktuatorom za vilicu druge lamele) teoretski ne bi trebao da je problem u aktuatoru. Ne verujem da je ikakav drugi problem do računara - svakako ga treba nakačiti na dijagnostiku i iščitati greške ukoliko ih ima zapisanih u memoriji računara.
U svakom slučaju ne deluje kao katastrofična stvar (iskreno se nadam da nije), već da je u pitanju softverska greška koju jednostavno treba obrisati. Dok to ne rešiš prebaci u manuelni mod, drugu brzinu prebaci u malo više obrtaje pa sam prebaci u 4. brzinu iz druge brzine. Apropo servisa - i dalje stojim da je Reno Sava u Pančevu odličan za ovakve stvari, majstor Jan je sertifikovan za EDC menjače u Srbiji tako da može da pogleda i da ti javi šta je problem.
EDC inače ima 2 problema koji su se relativno često javljali tokom faza "dečije bolesti" - jedan sam ja iskusio (zvuk koji potiče iz kućišta lamela prilikom menjanja brzina) i drugi su crkavanja aktuatora koji su najbanalniji kvar svakako. Najproblematičniji doduše, jer ostaješ bez stepena prenosa, ali najbanalniji u smislu da nije menjač, nije računar, nije nikakva mehanika već običan aktuator.
U svakom slučaju, nadam se da nije ništa strašno, držim ti palčeve.
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
Geronimo311
Twingo
Trenutno vozi: Renault Scenic III
Pol:
Starost: 50
«
Odgovor #2 poslato:
28.08.2019. - 14:35 »
Hvala za palčeve,malopre sam ga provozao i radi normalno. Čuo sam se sa serviserom, i on predpostavlja da je neka komjuterska greška pa ću javiti rezultat. Još jednom veliko hvala za brz odgovor i prijateljski savet.
«
Poslednja izmena: 29.01.2020. - 13:57 od strane slavko_bgd
»
Sačuvana
Goxxy
Dassault Rafale
Administrator
Trenutno vozi: 2011. Renault Megane Rafale 1.5dCi FAP 110bhp EDC, 2003. Renault Megane Magister 1,6 16V 113bhp
Pol:
«
Odgovor #3 poslato:
28.08.2019. - 14:38 »
Ako ćemo iskreno i meni se jednom desilo da mi je bio zablokirao u 2. stepenu prenosa, bez ikakvog vidljivog razloga i ispisao check auto gearbox. Ja se dovukao do kuće (srećom bio sam relativno blizu), ugasio, ostavio minut dva i upalio opet - radio i radi do dan danas (pu pu da ne ureknem) bez ikakvih problema. To mi se sve desilo pre one operacije na menjaču što sam imao pre 2 i frtalj godina.
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
kpknb
Twingo
Trenutno vozi: SCENIC III
Pol:
Starost: 37
«
Odgovor #4 poslato:
29.01.2020. - 11:21 »
I meni se to desilo par puta, u proseku jednom godišnje.
Čim se auto ponovo startuje sve radi normalno.
Sačuvana
kpknb
Twingo
Trenutno vozi: SCENIC III
Pol:
Starost: 37
«
Odgovor #5 poslato:
29.01.2020. - 12:25 »
Kod mene se javljao onaj slučaj da izbaci parne (ili neparne, vise se ne sećam) brzine.
Poslednji put mi se desilo pre nekih dva meseca. Stajao auto nedelju dana na parkingu aerodroma i onda kad sam ga uključio, naglo sam krenuo i odmah se to ispoljilo.
Inače auto sam uzeo sa 190000 km, za sad sam prešao 45000.
Sačuvana
mladenst
Scenic
Trenutno vozi: Renault Laguna 3 ph3 2.0 dci 175ks 2014., Peugeot 208 1.6Blue hdi 2015.
Pol:
Starost: 40
«
Odgovor #6 poslato:
29.01.2020. - 16:28 »
Jesu to svi Scenic 3 i Megane 3 imali te iste EDC menjace i do kog godista su isli u Renoe? Posto je u L3 isao onaj ,,redovan˝ automatik koji je izgleda iako kilaviji i utice dosta na potrosnju, ali je izgleda bolji po pitanju pouzdanosti.
Sačuvana
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."
Goxxy
Dassault Rafale
Administrator
Pol:
«
Odgovor #7 poslato:
29.01.2020. - 18:16 »
Ja ne bih znao da li su svi imali EDC, ali je moja pretpostavka da je nuđen samo EDC za M3 i S3, dok je Laguna zbog motora i malo starije platforme nuđena sa klasičnim automatikom. Razlika vizuelna iznutra je samo u EDC oznaci oko ručice menjača, što sam ja primetio. EDC je realno i koliko-toliko pouzdan, ali ima svojih dečijih bolesti - već sam ih nabrojao. Mislim da su se EDC-ovi ugrađivali samo u dizele i benzince i to one nešto manje snage (tj. 1.5dCi recimo, jer EDC ima određeni obrtni moment koji može da podnese), a za 1.6dCi je verovatno ugrađivana sledeća generacija EDC-a. Prvo u ubacivani Getrag DCT250 sa suvim kvačilom, a posle Getrag DCT300 sa takozvanim mokrim kvačilom. Neko tačno godište ne bih znao... inače, ti EDC-ovi sa suvim kvačilom su nešto osetljiviji od ovih sa mokrim kvačilom, zbog mogućnosti ulaska ulja iz kućišta menjača u sklop kvačila sa dvostrukom lamelom.
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
djiuliju
Administrator
Trenutno vozi: Koleos 2.0 dCi, Clio 3 ph1 1.6 16v
Pol:
Starost: 36
«
Odgovor #8 poslato:
29.01.2020. - 19:50 »
A CVT? Meni se cini da sam i to vidjao u m3 i s3
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozi: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS
Pol:
Starost: 42
«
Odgovor #9 poslato:
29.01.2020. - 19:56 »
Ja sam CVT oznaku video ikada samo na quashquai nissan kako li se već piše
Sačuvana
djiuliju
Administrator
Trenutno vozi: Koleos 2.0 dCi, Clio 3 ph1 1.6 16v
Pol:
Starost: 36
«
Odgovor #10 poslato:
29.01.2020. - 20:34 »
Po CH na oglasima ima koliko oces sa tom oznakom
https://www.autoscout24.ch/de/d/renault-megane-kombi-2010-occasion?vehid=7158245&backurl=%2Fautos%2Frenault--megane%3Fyearfrom%3D2010%26trans%3D21%26make%3D66%26model%3D466%26sort%3Dprice_asc%26vehtyp%3D10&yearfrom=2010&trans=21&make=66&model=466&sort=price_asc&vehtyp=10
https://www.autoscout24.ch/de/d/renault-megane-kombi-2010-occasion?vehid=7321575&backurl=%2Fautos%2Frenault--megane%3Fyearfrom%3D2010%26trans%3D21%26make%3D66%26model%3D466%26sort%3Dprice_asc%26vehtyp%3D10&yearfrom=2010&trans=21&make=66&model=466&sort=price_asc&vehtyp=10
Sačuvana
mladenst
Scenic
Trenutno vozi: Renault Laguna 3 ph3 2.0 dci 175ks 2014., Peugeot 208 1.6Blue hdi 2015.
Pol:
Starost: 40
«
Odgovor #11 poslato:
29.01.2020. - 21:05 »
Na stranu mane, pouzdanost i ostalo, ono sto mene nervira je kako su odradili sam izgled menjaca, ne znam zasto nije mogla da se i ovde postavi koza oko samog menjaca
Sačuvana
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila