Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Električna oprema
»
Tema:
Dnevna svetla DRL - daytime running light
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
122
123
124
125
126
127
128
Idi dole
Autor
Tema: Dnevna svetla DRL - daytime running light (Pročitano 451868 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
alexsasa
Scenic
Trenutno vozim: Renault Megane 2 1,5 dCI 78 KW karavan, Renault Clio 3 TCE100
Pol:
Starost: 45
Odg: Dnevna svetla DRL - daytime running light
«
Odgovor #1875 poslato:
23.02.2022. - 10:27 »
Citat: Ivan037 22.02.2022. - 20:06
To nije DRL nego automatsko paljenje svetla.
Da, u pravu si. Komentarisao sam post iznad u vezi automatskog paljenja farova.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
frenchkey
Kadjar
Trenutno vozim: Megane I, ph2, 1,4e RN; Scenic II, ph 1, 1,6 16V exception, LPG
Pol:
Starost: 61
«
Odgovor #1876 poslato:
23.02.2022. - 18:59 »
Citat: Ivan037 22.02.2022. - 20:06
To nije DRL nego automatsko paljenje svetla.
A šta znači DRL? Daytime running light? Svjetla koja gore po danu. Jesu led ili nisu nije bitno, niti to ova kratica određuje. Postoje razne izvedbe. Na meganu 2 su u toj službi kratka halogena svjetla ako je aktiviran Scandinavian mode. Kod novih auta je to led izvedba posebnog svjetlosnog tijela, najčešće stilizirano u dizajnerskom obliku kojim žele odmah da se poveže s određenom markom auta.
Sačuvana
Bundzija
Megane
Pol:
Starost: 43
«
Odgovor #1877 poslato:
23.02.2022. - 19:36 »
DRL su namenska, specijalno ugradjena svetla za tu namenu koja moraju zadovoljiti odredjene karakteristike i standarde propisane na nivou Evripe. Standardna svetla moja se koriste za voznju tokom dana se po pravilniku ne tretiraju niti nazivaju DRL
Sačuvana
Ivan037
Scenic
Trenutno vozim: Laguna 2 Ph1 Initiale Paris
Pol:
Siva 'tica
«
Odgovor #1878 poslato:
23.02.2022. - 21:28 »
Upravo tako.
Sačuvana
frenchkey
Kadjar
Trenutno vozim: Megane I, ph2, 1,4e RN; Scenic II, ph 1, 1,6 16V exception, LPG
Pol:
Starost: 61
«
Odgovor #1879 poslato:
23.02.2022. - 21:39 »
Super. A sad jel se mogu aktivirati na meganu 2 da stalno gore oborena? Mogu. To je bilo pitanje. Na to sam htio ukazati stavljanjem onog turskog videa. Naravno da neće aktivacijom Scandinavian moda iskočiti dva reda led kljova.
Sačuvana
dok239
Twingo
Trenutno vozim: Scenic 3
Pol:
Starost: 41
Dnevna svetla DRL - daytime running light
«
Odgovor #1880 poslato:
01.03.2022. - 16:14 »
Pozdrav svima!
Da li neko zna kako se skida dnevno svetlo (LED) za Scenic 3, konkretno levo? Ima ovaj YT link
ali kod mene nije dostupno na taj način. Auto je 2013. godište i ne može se prići skidanjem zaštite ispod blatobrana.
Inače svetlo nekad radi, nekada ne, ali samo 4 od 6 LED diodica. Da li vredi da se reparira, vidim na netu da ima ljudi koji to navodno sređuju?
Sačuvana
siemprerosso
Clio
Trenutno vozim: Renault Megane III 1.5dci 110ks Bose
Pol:
Starost: 40
«
Odgovor #1881 poslato:
03.05.2022. - 15:47 »
Tačno, DRL uopšte ne moraju biti LED da bi se tako zvala. I to da su specijalna ne stoji. Na Puntu recimo to je obična w21w sijalica koja košta 130 din. Fiat ih zove DRL, i urađeno je tako da kad je ablender na poziciji 0 DRL rade i vrše svoju primarnu funkciju. Mogu da se isključe preko borda. Kad je ablender stavljen na poziciju, rade DRL + pozicije. Kad su uključena oborena ili duga svetla, DRL se gase.
Kod Megana sa LED DRL je urađeno ovako:
Pozicija 0 - DRL rade stalno punim kapacitetom i mogu se isključiti preko borda.
Kad se uključi pozicija - DRL rade smanjenim kapacitetom i to je jedina promena spreda, s tim što sada mogu da se upale i maglenke, što nije slučaj kad je na poziciji 0
Kad se upale oborena svetla, DRL ostaju upaljena i rade smanjenim kapacitetom, osim ako preko borda DRL nisu ugašena - tad naravno ne rade.
Kad se upale duga svetla DRL se gase. Isto važi i za ablendovanje, logično.
Najčudnija DRL do sada sam video na Nissan Navari 2016 godište. Ona je klot, nema ništa ni od leda ni od xenona. Tamo gde su normalnim kolima maglenke kod nje su DRL. Njih ne mogu da ugasim nikako po danu. Auto ima senzor tame, pa kad se smrkne ta se svetla gase. I onda, kad je ablender na poziciji 0 sve je ugašeno. Na bordu nema opciju paljenja / gašenja DRL. Sijalica je obična P21w - ona kao u štop svetlo što ide recimo. Auto nema maglenke, ali kad biste ga videli na ulici sigurno biste pomislili da ga vozi neko ko je ugasio glavne farove i vozi samo sa maglenkama.
Sačuvana
mike_task
Twingo
Trenutno vozim: Megane 1.5dci 2010
Pol:
Starost: 31
«
Odgovor #1882 poslato:
04.08.2022. - 12:54 »
Zdravo. Planiram ubaciti one led trake od 4-5 dioda jedna. Znači dve takve trake ispod glavnih farova da služe kao dnevna svetla. Pitanje sad je da li da povežem preko pozicije i da dodam dodatni prekidač pa da mogu da gasim u toku vožnje noću ili da dodam preko releja i novi prekidač u kabini? Brine me da li će auto pokazivati grešku za svetla ako se samo nakačim na poziciju. Hvala
Megan 1.5 2010
Послато са 2201116SG помоћу Тапатока
Sačuvana
Goxxy
Conorde Azure
Administrator
Trenutno vozim: 1998. Renault Laguna Azure RXE 2.0 16v 140bhp, 2008. Renault Megane GT Falcon 2.0dCi (ex 2011. Renault Megane Rafale 1.5dCi 110bhp EDC, 2003. Renault Megane Magister 1,6 16V 113bhp)
Pol:
Not all are as well equipped as a Renault Laguna
«
Odgovor #1883 poslato:
04.08.2022. - 13:19 »
Bolje batali to, jer će ti praviti problema pri tehničkom pregledu. A inače Megane 3 već u farovima ima dnevna svetla, pozicija je između oborenog svetla i migavca, i ide obična sijalica koju ti eventualno možeš zameniti sa LED sijalicom. Zašto bi bilo šta budžio i menjao, kada već postoje dnevna svetla - a ukoliko baš želiš nešto atraktivnije, samo zameni sijalicu i to je to.
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
mike_task
Twingo
Trenutno vozim: Megane 1.5dci 2010
Pol:
Starost: 31
«
Odgovor #1884 poslato:
04.08.2022. - 20:35 »
Hvala na savetu. Možda je i bolje da ostavim ovako kako je da ne budžim ništa dodatno. A reci mi ne prave problem kada su uključena dnevna svetla bez zadnjih svetala? Jer kad se upale dnevna nazad ništa ne radi osim prilikom kočenja i skretanja...
Послато са 2201116SG помоћу Тапатока
Sačuvana
Bundzija
Megane
Pol:
Starost: 43
«
Odgovor #1885 poslato:
04.08.2022. - 23:15 »
Po pravilu, u kolimo su na autu akticna namenska dnevna svetla, ne treba da radie zadnja svetla. Dnevna svetla definisu prednji deo vozila.
Sačuvana
Stragi21
Koleos
Trenutno vozim: Clio 4 Outlander
Pol:
«
Odgovor #1886 poslato:
15.03.2023. - 21:39 »
Jel menjao neko dnevna svetla na laguni 3? P21 sijalice
Menjao sam na ph.1 i ne secam se da je bilo bas nesto komplikovano. Danas pokušao i ne uspevam nikako da skinem sijalice
Sačuvana
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #1887 poslato:
16.03.2023. - 23:54 »
Teško se ruka zavuče kako bi se sijalica zamenila. Ja sam na kraju otišao u servis i pustio njih da se jebu s tim.
Sačuvana
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #1888 poslato:
17.03.2023. - 07:31 »
Menjao sam ja, više puta. Poslednji put već odavno, ali nije bilo ništa posebno komplikovano... Koliko se sećam, ima to u uputstvu sa sve slikama.
Predlažem da staviš philips led sijalice umesto klasičnih jer kontakti tu nisu dobri. Kod mene su bili blago istopljeni, a metalni delovi blago crni. Led mi radi već sigurno 5-6 godina bez problema.
Sačuvana
https://penzije.com
Stragi21
Koleos
Trenutno vozim: Clio 4 Outlander
Pol:
«
Odgovor #1889 poslato:
18.03.2023. - 00:07 »
Uzeo sam neke led, po utiscima nisi lose. 6, 7€ obe preko alia.
Menjao sam i ja par puta ali na ph.1 Ovde je nesto drugačije, gledao na netu i nisam se setio za uputstvo
Treba da se okrene držač i izvuce a prostora bas, bas malo.
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
...
122
123
124
125
126
127
128