Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Dnevna svetla DRL - daytime running light

Započeo Byk, 31.08.2010. - 10:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Gravis

Citat: amg79 poslato 05.03.2024. - 11:06
Pozdrav svima, i mene to zanima za Lagunu 3 Ph2, da li neko uspeo da aktivira dnevna...probao preko renOlink verzija 1.87 i nece, a na YT video da je verzija 1.52 i da je uspelo, da li to ima veze? Hvalaaa
Ili da li neko ugradio relej itd

Pretpostavljam da mislis na ovaj klip?

Na ovo sam i ja naleteo, ali mene zanima da li je neko pokusao sa renolink-om da podesi DRL za megane 3.

Gravis

Aktivirao DRL kod mog Megana 3. U mom slucaju nije bilo tesko. Koristio sam PyRen i DDT.

Prvo sam proverio da li UPC u opste i ima opciju za napajanje DRL. Kroz PyRen se mogu odraditi servisni testovi. Skenirao sam UPC, vidim ima opciju za testiranje DRL-a, pustio je i vidim da su se svetla upalila. Sa UPC-om zavrseno.

Posle presao na UCH, kod mene je bilo aktivirano Skandinavsko osvetljenje. To mora prvo da se deaktivira, da bi DRL u opste radili, pa sam onda aktivirao i same DRL (stajali deaktivirani u podesavanjima). Bitna stavka za automatsko paljenje oborenih svetala je da auto ima i senzor za svetlo. Kod mene i to ima.

I gotovo. Auto sad ima aktivno DRL svetlo umesto oborenog.

zokce

Bravo!
Koji si OBD uredjaj koristio i ako moze link za  DDT, nasao sam neku verziju pola je engleski pola francuski. Nisam siguran da li je program ili je baza takva.

Gravis

Ovaj ELM327 uredjaj sam koristio:

Bitno je da je ODB citac sa PIC18F25K80 chipom u sebi. A ovaj konkretno model sam uzeo zato sto ima nesto vece telo, pa ga je lakse ubosti i posle izvuci napolje iz OBD porta kod Megana.

Inace, ovo sve ide kroz PyRen, nisam koristio DDT4ALL, vec se kroz PyRen pokrece skripta koja pokrece DDT bazu i onda se otvara novi prozor i DDT. DDT baza je pola engleski, pola francuski jezik, na dobar deo stvari koje sam gledao, sam koristio gugl kamera prevodilac.

Ovaj YT klip sam pratio da instaliram Pyren. Na Drive2 stranici (link je u opisu videa)  je okacio link ka svom google drive nalogu, a tamo drzi sav potreban softver i redovno ih osvezava novim verzijama.

Gravis

Ovo sam zaboravio da napomenem za Pyren i DDT koji je implementiran u Pyren-u. Pored toga sto sam Pyren koristi CLIP bazu podataka o vozilu, a DDT svoju, sam program prilikom svih snimanja i izmena pravi kopije (i kad radi u CLIP i DDT rezimu), mapa modula, pa i ako se nesto zezne, moze se vratiti korak nazad. Pre samog prckanja, kopije snima u dumps folderu. To dobro dodje, pogotovo ako nismo bas sigurni sta tacno podesavamo i cackamo na vozilu.

zokce

Hvala ti najlepše, nadao sam se da ce da bude elm sa tim mikrokontrolerom. Na putu je jedan takav, nadam se da ce moja Laguna 2 da ga prihvati. Instalirao sam Pyclip na mobilnom i nasao neku bazu, isto je pola-pola, moracu i ja da se snalazim.

Lile88

Drugari, možda nije prava tema ali imam problem sa "rogom" na faru Talismana. Zakačili su me na parkingu i delovalo je bez većih oštećenja sem ogrebane farbe i malo ogrebanog fara što se lako rešilo. Međutim primetio sam vlagu upravo u tom rogu i onda ugledao i pukotinu gde vlaga i ulazi. Mnogo me to nervira pa me zanima postoji li mogućnost da se nadje i zameni samo rog ili mora da se menja ceo branik?
Nisam video da se prodaje odvojeno pa bi svaka informacija značila.
Hvala unapred  :wavey:

smuchac

Radije otvori novu temu jer ovome ovdje definitivno nije mijesto. Stavi i sliku da raja vidi šta se je točno desilo.

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk

slavko_bgd

Nema potrebe da otvara novu temu jer pitanje jeste u vezi sa temom.

@Lile88:

DRL moduli u braniku postoje kao rezervni delovi i menjaju se.
Levi: 266056053R
Desni: 266009562R

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Milenko_M

Sa slikom bi bilo bolje , šta znači rog ?

SasaLaguna95

Vjerovatno ono dnevno svjetlo u obliku slova C
My car = My rules !

wcyber

tu je negde 190 eura na stranim sajtovima.. zaninljivo i da na nissana ide isto svetlo i prodaje se u americi za 170$

Lile88

Drugari, hvala na odgovorima.

@slavko_bgd
Hvala za šifre, lakše ću ga pronaći.

@Milenko_M
Da, to je donji deo fara u obliku slova C gde se nalazi migavac. Nikako da stignem da slikam, nešto me posao napeo ovih dana ali biće i slka.

Ima li neko iskustva sa naručivanjem iz inostranstva i ko je najpouzdaniji za reno delove?

wcyber

ja uglavnom narucim na adrese unutar evropske unije .. na primer kad idem u Bec ili da mi donese neko iz Osijeka ..  ali mnogi sajtovi salju i u Srbiju, jedino sto ces platiti i carinu i porez na tu cenu, plus vecu postarinu najverovatnije

Milenko_M

Čini mi se da bi to moglo da se popravi .Ako je rupa vidljiva treba izduvati vazduhom pod pritiskom da izađe vlaga a onda zalepiti dvokomponentnim lepkom.
Što se tiče kupovine iz inostranstva , treba biti oprezan .
https://www.ebay.com/itm/295480778918
Ovo je primer iz Nemačke , cena je 239 Eura .Na to se obavezno plaća transport . Bilo bi fino da hoće da šalju sa običnom poštom , onda se plaća transport u umerenom izbosu i posle kod nas carina i porez . Ali dešava se da oni neće da šalju tako nego samo sa DHL-om .Cena je veća a onda stigne ovde i lokalni DHL naplaćuje još troškove manipulacije od recimo 5.000 dinara pored carine i poreza .

A ispod je primer preko ove firme iz Dubaia , košta 170 $ . Neznam kako šalju .
https://partsouq.com/shop/product/266056053R-renault-headlamp-day-light/17812597