Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Tipične informacije o održavanju Renaulta
»
Tema:
Novi Renault standard za motorna ulja RN17
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
Idi dole
Autor
Tema: Novi Renault standard za motorna ulja RN17 (Pročitano 7401 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
DS9
Scenic
Trenutno vozim: Citroen C3
Pol:
Starost: 56
Odg: Novi Renault standard za motorna ulja RN17
«
Odgovor #15 poslato:
03.02.2020. - 03:07 »
Pa, to je jedna od dobrih/propisanih kombinacija, s tim što bih možda razmislio i za twinspark takođe o GTX varijanti ali u 5W-40 gradaciji, naravno ako je dostupna.
https://www.castrol.com/en_gb/united-kingdom/home/car-engine-oil-and-fluids/engine-oils/engine-oil-brands/castrol-gtx-brand/castrol-gtx.html#tab_5w-40-c3
Sačuvana
slavko_bgd
Global Moderator
Trenutno vozim: Mercedes W169 A170
Pol:
Starost: 52
«
Odgovor #16 poslato:
03.02.2020. - 08:06 »
Odlična preporuka za Castrol GTX, hvala. Poslednjih godina u TS je sipan Castrol Magnatec 10W40 i tako sam kupio taj auto pre par meseci. Za moje uslove upotrebe mislim da je pogodnije 5W40 GTX C3 po Vašoj preporuci ili "profa" ( Professional) po mom iskustvu. Dostupan mi je Magnatec 5W40 C3 i kada uporedim osnovne parametre vidim da su gotovo identična ulja. Za ovaj TwinSpark motor potrebna mi je kinematska viskoznost od 11 - 14mm/s2 @100C, tako da se ova tri ulja savršeno uklapaju u to. Na osnovu iskustava poznanika koji rade u VW, Opel, Škoda i Hyundai dilerstvima, za naše tržište neki optimum kvaliteta i cene je Castrol, tako da sam se i ja opredelio za taj brend poslednjih nekoliko godina i nekoliko automobila. I zadovoljan sam.
Sačuvana
Improvizacija je majka svih...sekiracija.
DS9
Scenic
Pol:
«
Odgovor #17 poslato:
04.02.2020. - 01:14 »
Magnatec serija je u neko vreme podrazumevala nešto inferiornije bazno ulje u odnosu na ostale serije castrola, ali to izgleda više nije slučaj. Što se Castrola tiče logično je da oni koji rade za npr. Škodu i VW favorizuju jer to čini i servisna dokumentacija. Što se Hyundai tiče za njih su preporučena totalova ulja, s tim što nisam siguran da u servisnim knjižicama favorizuju Castrol.
Castrol je veliki brend velikog proizvođača tj. British Petrola, ima legendarnu istoriju, izuzetan R&D, međutim zbog velike potražnje on se blendira na raznoraznim mestima. Kada bi Srbija imala nekog generalnog/jedinog zastupnika za Castrol to bi bilo odlično, a izvan toga čovek mora da se oslanja na poverenje. Još grandiozniji Mobil međutim ima predstavnika tj. Plattner, kao i npr. Total, dok je sa Shell-ovim uljima donekle slično kao i sa castrolom. Međutim, pored njih čovek sada može da bira i još među desetak vrlo renomiranih evropskih proizvođača za koje zna lokaciju odakle su izašli iz blndare i može da legne na kičmu jedinom uvozniku/zastupniku ako mu npr. padne na pamet da potroši pare na laboratorijsku analizu ulja.
Krajem 2015. je osvanula vest da je moskovska policija zatvorila veliku divlju blendaru koja je falsifikovala mobilova, totalova, castrolova, shellova i još neka druga ulja.
http://www.automotorblog.com/watch-counterfeit-engine-oil-russia-87039.html
Možda bih na to i zaboravio da nisam par meseci kasnije na NIS/Gasprom pumpama video nešto što mi je tada bilo sasvim čudno - tj. castrolova i mobilova ulja na istom mestu gde se prodaje G-energy, obaška Nisotec.
Voleo bih da vidim negde po Evropi na BP pumpi da stoji G-energy ili Nisotec, ali je tako nešto praktično nemoguće. Ne kažem sigurno da su ta castrolova ili mobilova ulja falsifikati iz zaplene (čak šta više veća je verovatnoća da su npr. deo neke vrste kompenzacije zbog štete koju je Castrol ili Mobil pretrpeli u Rusiji), međutim tako nešto ume da rađa deo sumnje, a toliko je drugih ulja u ponudi za koje bi verovatno slično moglo da se kaže da predstavljaju optimum kvaliteta i cene. Ja bih to npr. rekao i za totalova ulja, ne računajući to da iisto mislim za određena ulja od fama, galaxa, nisoteca i modriče... ili npr. Ina-e
«
Poslednja izmena: 04.02.2020. - 08:12 od strane DS9
»
Sačuvana
cika mili
VIP
Trenutno vozim: Megane Limited 1.3 TCe 100
Pol:
Starost: 51
«
Odgovor #18 poslato:
14.07.2020. - 12:15 »
Evo i u ovoj temi iz moje servisne (2020.). Specifikacije za vozila EURO 6...
Sačuvana
DS9
Scenic
Pol:
«
Odgovor #19 poslato:
14.07.2020. - 19:35 »
Hvala Čika Mili za ove informacije.
Sačuvana