Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megane IV 2019 - problem sa klimom

Započeo tmule, 31.07.2020. - 19:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

tmule

Prijatelji,

Danas sam primetio nesto dosta cudno u toku voznje autoputem. Naime, klima radi normalno jedno vreme, dvadesetak minuta, ali onda odjednom prestane da duva, ventilator neke cudne zvukove ispusta kada ga pojacam na najvisu brzinu i u kabini postane odmah vrucina. Pokusao sam da sacekam misleci da je usao u neki rezim odmaranja, ali.to traje dosta dugo. Jedini nacin da je ponovo pokrenem jeste da ugasim dugme AC i da ga upalim ponovo. Da li znate u cemu je problem?

Hvala svima

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

dalibor76

Automacka ili manuelna klima?

Послато са SM-C5000 помоћу Тапатока

tmule

]Automatska.

EDIT: obrisan citat

dalibor76

Vidi ovako,moze biti da fali freona u sistemu,mada kad fali gasa u sistemu to se naj cesce manifestuje tako da na jednu stranu vozila duva hladno a na drugu toplo.U svakom slucaju moraces kod krstenog majstora za klime,bas zbog toga sto imas automacku klimu,moze biti i da je neki motorcic klapni za usmerenje vazduha gecrk ili pobrljavio.U svakom slucaju kod majstora.

Послато са SM-C5000 помоћу Тапатока

Bistro

Citat: tmule poslato 31.07.2020. - 19:34
Pokusao sam da sacekam misleci da je usao u neki rezim odmaranja

Za ovo prvi put cujem, kakav rezim bi to mogao biti?

tmule

Citat: Bistro poslato 01.08.2020. - 11:23
Za ovo prvi put cujem, kakav rezim bi to mogao biti?
Otkud znam, mozda zbog voznje po autoputu 130 hehe. Moguce da mi curi freon.

SasaLaguna95

Meni bio supalj kompresor...al nakon 19.god nije ni cudo  :zubo:
I imao cudan zvuk iz motora kad je auto pod klimom a dam gas preko 3000rmp
ja mislim da je ventilator, majstor kaze isteglio se pk kais, pa cu mijenjati za koji dan..
My car = My rules !

cika mili

Godinu dana starom autu nedostaje freon? Ne bi da je kompletan od reciklažnog materijala napravljen. Šta ako je sistemska greška.

encarta76

Citat: tmule poslato 31.07.2020. - 19:34
Prijatelji,

Danas sam primetio nesto dosta cudno u toku voznje autoputem. Naime, klima radi normalno jedno vreme, dvadesetak minuta, ali onda odjednom prestane da duva, ventilator neke cudne zvukove ispusta kada ga pojacam na najvisu brzinu i u kabini postane odmah vrucina. Pokusao sam da sacekam misleci da je usao u neki rezim odmaranja, ali.to traje dosta dugo. Jedini nacin da je ponovo pokrenem jeste da ugasim dugme AC i da ga upalim ponovo. Da li znate u cemu je problem?

Hvala svima

Gasi ti se kompresor klime, razloga može biti mnogo.
Mala količina freona, lažiranje senzora temperature.......

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Tri vrste renoa : TNG - Rešo, BMB - Reno, DIEZEL - RenaULT ;)

wcyber

U svakom slučaju jedino ovlašćeni servis i garancija

JovanP

Pozdrav ljudi,

sličan problem i na mom Meganu 1.6/131ks 2016 pa da ne otvaram novu temu, nastaviću ovde...
Juče sam ga vozio kod majstora i reče mi kako je u mojim kolima neki nov gas i da sad to retko ko radi, tj samo ovlašćeni servisi a u mom "gradu" nema ovlašćenog servisa pa mi se situacija dodatno komplikuje.
Naime, problem je sledeći... klima radi kako treba sve do vožnje na otvorenom. Kada su brzine veće, preko 90-100km/h klima kao da sve manje i manje duva, sve do momenta kada i totalno prestane da radi. Pojačam na recimo max ili skoro max duvanje i samo se čuje kao da hoće da poleti :) ali u stvari vrlo malo hladnog vazduha izlazi iz ventilacije, skoro ništa... probao sam sve metode tokom vožnje, pali/gasi klimu, stanem pokraj puta, ugasim auto, nastavim sa vožnjom... ništa ne vredi. Jedino šta pomogne jeste pauza od recimo nekih pola sata... Ima li iko ideju šta može biti problem?

wcyber

deluje kao da ti se klima zapusi sa previse vlage ili cak mozda i zaledi tu vlagu  :hmm:

wcyber

zapravo, slicno se klima ponasa i kod mene .. posle duze voznje, kao da krene slabije da hladi, ali kada rucno podignem brzinu ventilatora, on produva klimu, krene da izlazi para iz ventilacije  :lopta:

kao da se previse kondenza zadrzava na samom hladnjaku klime  :pije:

slavko_bgd

Tako je, i onda smrzne isparivač. Time što si "pojačao ventilator" doveo si na isparivač više toplog vazduha koji je ili razduvao vlagu sa njega ili možda odmrznuo saće .

Četiri su moguća uzroka: prevelika vlaga vazduha, zaprljano saće isparivača, neka mehanička greška u sistemu klapni za mešanje vazduha i odstupanje merenja temperature isparivača zbog npr starenja senzora temperature. Peti uzrok može biti TEX ventil ili kalibrisana dizna, ali to je baš retko.
Kod nekih novih vozila svojevremeno je ova pojava rešavana reprogramom kontrolera HVAC. Kod nekih drugih novih vozila uzrok je bila greška u poziciji senzora temperature isparivača i/ili u zaptivačima klapni za mešanje vazduha.

Ako se desi smrzavanje isparivača, iz izduvnika ne izlazi vazduh iako ventilator radi. Jedino rešenje je da se isključi kompresor klime i sačeka neo vreme da se led sa isparivača otopi.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

JovanP

Definitivno smrzava cevka na ulazu u kabinu...