Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Elektricni podizaci stakala- Iskustva, saveti, problemi (Opsta tema)

Započeo Cagliostro, 23.05.2008. - 14:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

smuchac

To što ide pa se malo vrati je zaštita kao npr. kad nekome uhvatiš ruku pa kad je malo prignječi,osjeti otpor,stane i malo se vrati. To odrađuje elektronika na motoru. Kod tebe je koliko vidim,sve ispravno osim klizača i sajli. Davno sam to radio i mrvicu je pipavo. Skida se tapicirung,motor i sajle. Obavezno detaljno očistiti vodilice a ti sitni dijelovi se svi mijenjaju čak i sko ti de čine ok. To je plastika sve i kad počne zapinjat počne se lomit i trošit jer je kao što rekoh plastika i stara je. Sajle se namotavaju na plastični koloturnik s utorima i zna bit u knap i mrvu pipavo. Moraš uzest set klizača,koloturnik i dvije sajle. To sam u zamjeni plaćao nekih 30-ak eura. Kako bilo,preporučam da ti to odradi mehaničar koji je to već radio. Prvi set koji sam kupio,pola sam ga polomio učeći jer mi se sve bilo rasulo pa nisam znao gdje šta ide. Ako uspiješ,i staklo izvadi i očisti donji dio koji se inače ne vidi.

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

Ivan037

Imas na KP lika iz Prijepolja koji prodaje setove za reparaciju.
Ja sam uzeo pre dva meseca za Lagunu. Oko 1600 izlazi sa postarinom.

Polovni su oko 30-40 evra ali nije sigurno koliko ce trajati.

perica100

Citat: perica100 poslato 07.08.2022. - 16:41
Megan 2, god 2007. karavan, vozacev podizac  nece da zatvori prozor do kraja, na dole hoce da radi i spusti ga. Cuje se skripanje i "mučenje" kad ga dizem, kada dodje do max navise koliko moze on se sam  od sebe odmah vrati malo na dole..Da  li neko ima iskustvo i predlog? Da li je mehanizam? Da li je prekidac? Ako je prekidac onda ga sam mogu kupiti i zameniti, ako je mehanizam,da li u "Sajla" servisu u Nišu to mogu da poprave? Ako je potrebna zamena koliko se krece polovan? Bitno mi je sto pre da resim jer treba da registrujem kola....
Skidao sam sam meki tapacirung ali nista nisam mogao da utvrdim vizuelno, probao sam da ga zatvorim na podizac ali stane i to je to..nista nisam mogao da vidi da sprecava staklo da ode navise do kraja...
Hvala u napred na pomoci👍

Epilog:

Da napisem  da je podizac o kome sam pisao popravljen danas...naime po recima majstora neki tockic od plastike je zamenjen...uradjeneno u servisu Sajla u Nišu...kostalo me  3000 din. Pokusao sam sam da rasturim to...ali posle malo mucenja pri skidanju tapacira nista nisam mogao da uradin..cak je staklo skroz palo pa sam morao sa otvorenim prozorom danas do servisa..Iz mog iskustva gde sam sam menjao podizace kod R5 pre par god i podizac koji je sa makazama na twingu, kod megana je to dosta komplikovanije...ne samo sto ima centralno,el.podizac vec je po meni i sam tapacir vrlo komlilkovan narocito za montiranje. Princip sajle kod megana je dosta komplikovan kod megana u ondosu na rucni podizac R5, dok je po meni najbolje resenje princip makaza kod twinga sa el.podizacem..da ne pominjem lakocu skidanaj tapacira kod twinga..Zaista mi nije jasno zasto  Reno generalno kod vecine modela  ne  primeni makaze...ali sta je tu je...Toliko za sada..Hvala svin forumasima na pomoci i predlozima...

ciki022

Citat: ciki022 poslato 22.07.2022. - 11:47
Pozdrav,

Na Clio 2 postoji problem sa suvozačem prozorom, ni desni taster na vozačevoj strani, a ni taster na suvozačevoj strani "ne reaguju" ni otvaranje ni zatvaranje.
Kolko vidim, oni su povezani serijski, pa ako ne radi bilo koji od njih, neće raditi ni drugi. Pošto se ne čuje ni onaj zvuk releja pri pritisku na bilo koji taster, predpostavljam da su tu moguća 2 kvara : sam taster i relej. Šta prvo da proveravam ?
Još jedna čudna stvar je da mi ne radi onaj mali displej sa satom.
Naravno da sam proverio sve osigurače.

Problem i dalje postoji, ali je sad druge prirode.
Naime, posle malo mučenja, proba, ispitivanja, utvrđeno sledeće :
1. motor podizača suvozačevog prozora radi bez problema, direktnim priključivanjem žicama od akumulatora do konektora, prozor se i diže i spušta
2. našo sam novi suvozačev prekidač, i sa njim se prozor isto ponaša, tj oće da se zatvori , ali neće da se spusti
3. logika kaže da je neispravan vozačev prekidač, pa sam nabavio novi
4. e tu već nastaje novi problem, iako je taj novi prekidač identičan starom, kad ga priključim, više ne reaguje ni jedan prozor, ni vozačev, koji ne radi sa starim  prekidačem, niti suvozačev
5. shvatio sam da postoje različite verzije ovog prekidača, iako su identični, sve je na njima identično

Bistro

Možda da proveriš instalaciju tj. žice koje idu do desnh vrata ??

ciki022

Što bi proveravao žice, ako se prostom zamenom prekidača, sistem ponaša drugačije, znači nisu žice, nego sam prekidač.
Milim da je malo verovatno da je nov prekidač neispravan, valjda su ga proverili u fabrici
Sad mi potvrdio lik koji radi sa renoima, postoje 3 verzije istog tog prekidača, identične verzije
Rešen problem, samo na teži način.
Naime, kad sam stavio taj nov, identičan, al sa drugačijim rasporedom kratkospojenih pinova, prekidač, izgori osigurač.
Naravno ja to neznam, pa i dalje radim kao da je sve ispravno na vozilu.
Rasklopim taj postojeći prekidač, i vidim da su neki kontakti nagoreli, i uhvatili zelenu patinu, i naravno da nisu funkcionalni.
Očistim i prelemim sve to, i probam , naravno da zbog izgorelog osigurača, sistem se ponaša isto kao i pre, tj. vozačev prozor radi, a suvozačev ne.
Iako je sistem sad potpuno ispravan, osim pregorelog osigurača.
Posle mnogo muke, i proba, rekoh da ponovo proverim osigurače, i gle čuda, sistem radi.
A vozačevo staklo , zbog sigurnosti, RADI i bez tog crknutog osigurača od 30 A

raketa4

U vezi podizača stakla na vozačevoj strani (Clio II Storia), promjenio sam cijeli mehanizam, staklo se zatvori, ali ne skroz do kraja kako bi trebalo (kao staklo na suvozačevom mjestu). Pošto je originalni mehanizam previše skup (130 era), kupio sam zamjenski (55 eura). Pročitao sam neki post o kalibraciji podizača gdje se staklo podigne do kraja i prekidač za podizanje drži još 10-tak sekundi, ali nema promjene. Zna li netko u čemu je problem?

mkrnjic

Ćao društvo.
Megana 2, 2006.   Ima sva 4 podizača. Prednji su impulsni

Zadnji Desni ne radi. Ne reaguje ni na Vozačev prekidač, ni na SVOJ prekidač.  Ostali podizači rade normalnoo. 

moj Zaključak.
1) oslušnem da li ima nekih zvukova, ali mislim da nema
2) proverim Motorić pomoću akumulatora
3) osigurač bi trebao da bude Zajednički za Zadnja dva podizača, pa ne bi trebalo da je on.

Još neki SAVET ? Čisto da imam još materijala za istrazivanje  :nezna:

wcyber

jesi siguran da su nazad "obicni" podizaci?  je li tvoj auto ima child lock prekidac kod vozacevih komandi?

ako su pametni podizaci, komunikacija ide od svakog prekidaca do centrale, pa odna do podizaca ..

znaci moze biti problem negde i u instalaciji .. a moze i sa samom elektronikom podizaca ... nije samo cist motoric

pajaptt

Citat: mkrnjic poslato 24.04.2023. - 10:46
Ćao društvo.
Megana 2, 2006.   Ima sva 4 podizača. Prednji su impulsni

Zadnji Desni ne radi. Ne reaguje ni na Vozačev prekidač, ni na SVOJ prekidač.  Ostali podizači rade normalnoo. 

moj Zaključak.
1) oslušnem da li ima nekih zvukova, ali mislim da nema
2) proverim Motorić pomoću akumulatora
3) osigurač bi trebao da bude Zajednički za Zadnja dva podizača, pa ne bi trebalo da je on.

Još neki SAVET ? Čisto da imam još materijala za istrazivanje  :nezna:

Reno Modus 1.5dci 2007-identican problem...preko noci ne radi zadnji desni...ni kod vozaca a ni na njemu samom-svi ostali su OK...

Jakota

Proveri glavni deo koji se nalazi na vozacevim vratima

Verovatno ce biti da je on
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

pajaptt

Citat: Jakota poslato 30.06.2023. - 19:49
Proveri glavni deo koji se nalazi na vozacevim vratima

Verovatno ce biti da je on

Par puta mi je bio odskrinut prozor kada je padala kisa...moguce da je crkao zbog toga....Ne vidim nigde sraf-ne znam kako da izvadim centralne prekidace na vozackim vratima?

Jakota

Sve je na zabice, polako se povlaci ceo plasticni poklopac, pa se onda vade prekidaci
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

frenchkey

Kod scenica potkopas od naprijed jer su pozadi 2 zuba podvucena i od tud ne ide

scenic2023

Pozdrav.Ja imam renault scenic II (2004 god),par majstora sam promjenio.Međutim i dalje problem niko ne moze da napravi.U pitanju su svi podizaci stakla.Ama bas ni jedan majstor nije uspjeo da popravio.Dotok struje ime uredan.Međutim jedan kaze motoric,zamjenio motoric i opet isto.Jedan kaze dzek ispod sjedista kaze.Jel iko imao problem s podizacima stakla?