Bruniranje

Započeo Byk, 23.02.2021. - 18:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Byk

Poštovanje :)

U poslednje vreme mi se vrti po glavi ideja o bruniranju srafova... za felne (počeli su da rđaju).

Znam da postoji hladno i vruće bruniranje. Postupci su mi jasni za obe metode, ali me zanima jedno. Da li vruće bruniranje šteti samoj strukturi šrafa, tj. da li sraf oslabi priliko zagrevanja?

I da, vidim da kod amera ima tečnost za bruniranje da se kupi, ne znam da li kod nas ima da se kupi nešto slično?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Predrage

Citat: Byk poslato 23.02.2021. - 18:11Da li vruće bruniranje šteti samoj strukturi šrafa, tj. da li sraf oslabi priliko zagrevanja?
Ne verujem da bruniranje ima uticaj na pad mehaničkih karakteristika čelika od koga su napravljeni šrafovi jer temperature vrućeg bruniranja (do 140-150C) su znatno niže od temperatura (nekoliko stotina stepeni C) koje su potrebne  za postupak termičke obrade metala "žarenjem" kada nam na primer treba omekšavanje materijala radi bolje obradivosti  ili poboljšanja mikrostrukture čelika. I prilikom zavarivanja debljih komada čelika, kada je potrebno raditi iz više prolaza i kada je unos toplote veliki ograničava se temperatura materijala na 200-250C  što je opet znatno iznad temperature bruniranja. Brunirani Inbus vijsci su svi u kvalitetu 8.8 pa na više. Konačno da proces vrućeg bruniranja omekšava čelik ne bi smeli cevi oružja da tretiramo tim postupkom.

Byk

Hvala na detaljnom odgovoru!

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk