Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Rad ventilatora na hladnjaku Laguna 1

Započeo Vasko - MKD, 18.07.2023. - 17:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Vasko - MKD

Veliki pozdrav iz Makedonije. Kako provodite vreme na ovim vrucinama  :nezna: :nezna: Molim da mi neko odgovori, dali kad je ukljucen kompresor na A/C klima uredjaju, kod Lagune 1 , 1,9 dti , ventilator na  velikom hladnjaku , napred ispod maske , treba da radi non stop ili ukljuci se po potrebi ?  Sistem je napunjen freonom, hladjenje je ok na otvorenom putu pri vecoj brzini ali sam primetio da se ventilator povreno iskljuci pa opet ukljuci kad motor radi u leru ( u mesto ),  na manjim obratajima .
Kod ovog modela Renaulta , postoji samo jedan ventilator koja hladi i tecnost za hladjenje motora i uredno se ukljuci kod vece temperature motora., pretpostavljam da je isti povezan sa A/C uredjajem i ladi freon, Hvala  :kafa:
Laguna 1,9 DTi

slavko_bgd

To sve zavisi od vozila do vozila. Probaću da objasnim u nekoliko rečenica.
Uloga motoventilatora u klima-sistemu je da odvodi toplotu sa kondenzatora klime i da tako održava pritisak rashladnog gasa u zadatim granicama.
Kada se vozilo kreće motoventilator se isključuje ako nema potrebe da spušta pritisak freona jer postoji prirodna cirkulacija vazduha preko svih hladnjaka napred.

Prosto rečeno-  sve dok klima normalno hladi i dok motor ima normalnu temperaturu - sve je ispravno i nema razloga za brigu.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Ja sam na laguni 1 imao dva ventilatora napred. Ako dobro pamtim, uz klimu su radila oba.

Vasko - MKD

Hvala. Kod mene je Laguna 1  1,9 dti motor 72 kw iz 1998 g. i postoji samo jedan ventilator, Pre ovog auta sam vozio Golfa 4 , koji je ima 2 ventilatora ( veci i manji ) i uz klimu su radila oba. Pozz  :ziveli:

Citat: slavko_bgd poslato 18.07.2023. - 18:25
To sve zavisi od vozila do vozila. Probaću da objasnim u nekoliko rečenica.
Uloga motoventilatora u klima-sistemu je da odvodi toplotu sa kondenzatora klime i da tako održava pritisak rashladnog gasa u zadatim granicama.
Kada se vozilo kreće motoventilator se isključuje ako nema potrebe da spušta pritisak freona jer postoji prirodna cirkulacija vazduha preko svih hladnjaka napred.

Prosto rečeno-  sve dok klima normalno hladi i dok motor ima normalnu temperaturu - sve je ispravno i nema razloga za brigu.
Hvala za odgovor. Pretpostavio sam da je tako ali nisam bio siguran pa je sigurnije kad se pita    Pozz   :ziveli:

EDIT: doubleposting
Laguna 1,9 DTi