Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Scenic 3 - klima odjednom prestala da radi!!!

Započeo sonetpro_kg, 03.07.2021. - 23:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Stragi21

Ti su najproblematičniji  :celb1:

Šta moze biti problem da klima hladi samo kada se stavi na minimum? U servisu nisu uspeli da reše. Megane 4

mire

Misliš na temperaturu? Senzor temperature u kabini šalje neku nisku temperaturu kompjuteru. Samo na minimumu se on ne uzima u obzir i onda klima hladi. Inače misli da je u kabini već hladno i da ne treba da radi.

Mislim da bi na clipu trebalo da se vidi vrednost temperature u kabini.

Vasko - MKD

Kod mene se slicno desava na Laguni 1  1,9 dti. Klima je manuelna  A/C , freon napunjen 18-og Jula. Kaze majstor da je napunio 600 gr. pre toga je sistem bio skroz prazan, nije radio 3-4g uopste. .Primetio sam da u leru , kompresor zajedno sa ventilatorom radi 20-ak sec. pa  se oba iskljuce na 5-6 sec. , posle toga se opet upale i tako naizmenicno.  Razlika sa problemom o kojim se vodi diskusija, je u tome sto svo vreme duva hladan vazduh a te " pauze " kompresora i ventilatora, zavise od jacine unutrasnjeg ventilatora ...kad  je ukljucen na vecu brzinu, duzi je period rada kompresora i ventilatora i suprotno kad je na manjoj brzini, kraci je njihov rad a malo veca pauza.  Sta se desava u voznji, ne mogu da primetim posto je mauelna klima, nema displej ali duva hladan vazduh. Dali je ovakav rad  kompresora i ventilatora u redu, ne znam . Pozdrav iz vruce  Makedonije
Laguna 1,9 DTi

alexsasa

Ajde jedno pitanje za znalce, da li se kompresor iskljucuje kada se bas da po gasu tokom voznje? Tokom preticanja na primer.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Ima automobila na kojima je tako rešeno. Nisam siguran da je na svakom.

alexsasa

Meni su u klima servisu rekli da je tako na oba moja automobila( megan 2 1.5 dci 78kw i clio3 tce100).

Vasko - MKD

Citat: Vasko - MKD poslato 22.07.2023. - 16:24
Kod mene se slicno desava na Laguni 1  1,9 dti. Klima je manuelna  A/C , freon napunjen 18-og Jula. Kaze majstor da je napunio 600 gr. pre toga je sistem bio skroz prazan, nije radio 3-4g uopste. .Primetio sam da u leru , kompresor zajedno sa ventilatorom radi 20-ak sec. pa  se oba iskljuce na 5-6 sec. , posle toga se opet upale i tako naizmenicno.  Razlika sa problemom o kojim se vodi diskusija, je u tome sto svo vreme duva hladan vazduh a te " pauze " kompresora i ventilatora, zavise od jacine unutrasnjeg ventilatora ...kad  je ukljucen na vecu brzinu, duzi je period rada kompresora i ventilatora i suprotno kad je na manjoj brzini, kraci je njihov rad a malo veca pauza.  Sta se desava u voznji, ne mogu da primetim posto je mauelna klima, nema displej ali duva hladan vazduh. Dali je ovakav rad  kompresora i ventilatora u redu, ne znam . Pozdrav iz vruce  Makedonije
Evo da se nadovezem na temu. Danas sam primetio da se isto desava i u voznji. Oseti se trzaj, cimanje auta i motor izgubi malo snage ( pretpostavljam da se tad kompresor ukljuci ) , posle 30-ak sec. opet cimanje, trzaj i motor dobije prvobitnu snagu ( verovatno se kompresor iskljuci ). Inace u toku voznje, duva hladan vazduh. Postoji samo jedan ventilator na oba hladnjaka ( za antifriz i klimu ). Dali je ovo u redu , treba li da proveri majstor ili je to uobicajeni rad ?
Laguna 1,9 DTi

alexsasa

I tako tokom cele voznje se kompresor pali i gasi?

borod

Citat: mire poslato 22.07.2023. - 07:52
Misliš na temperaturu? Senzor temperature u kabini šalje neku nisku temperaturu kompjuteru. Samo na minimumu se on ne uzima u obzir i onda klima hladi. Inače misli da je u kabini već hladno i da ne treba da radi.

Mislim da bi na clipu trebalo da se vidi vrednost temperature u kabini.
Mogu li se ovi parametri pratiti preko Torque? Treba li neki plugin za njega? Ili Ima neka druga  android aplikacija?

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

fLiP

Citat: alexsasa poslato 22.07.2023. - 22:19
Meni su u klima servisu rekli da je tako na oba moja automobila( megan 2 1.5 dci 78kw i clio3 tce100).

Ovo može da se isključi preko clipa. Postoji kao opcija.

milan035

Ne može da se isključi preko Clip-a.

mire

Citat: borod poslato 24.07.2023. - 12:42
Mogu li se ovi parametri pratiti preko Torque? Treba li neki plugin za njega? Ili Ima neka druga  android aplikacija?

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Ne, samo clip

Bundzija

Vasko - MKD

Citat: alexsasa poslato 23.07.2023. - 21:42
I tako tokom cele voznje se kompresor pali i gasi?

Da, tokom cele voznje ...radi oko 30-40 sec. zavisno od brzine unutrasnjeg ventilatora , koji duva vazduh u kabini i posle se uskljuci, sto osetim po cimanju i povratak snage motora. Pauzira oko 20-ak sec. opet cimanje, smanji se snaga motora , pretpostavljam da se ukljuci. I tako radi svo vreme. U periodu dok je iskljucen ( kako pretpostavljam ) , duva hladan vazduh i sveti kontrolna lampica na AC dugmetu i ako pojacam brzinu unutrasnjeg ventilatora, ukljuci se odmah odnosno je pauza kraca. U leru se lepo vidi da potpuno isto radi, ukljucuje i iskljucuje zajedno sa ventilatrom.Da potsetim , desava se na Laguni 1 , sa 1,9 dti motorom 98 g. Dali je ovo u redu ? Pozz i hvala za odgovore

EDIT: citat i poruka
Laguna 1,9 DTi

alexsasa

Pa meni to nije normalno, prvi put cujem da se kompresor tako pali i gasi.