Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa grejanjem, lose grejanje u kabini

Započeo vozhd, 02.10.2010. - 22:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vozhd

Dakle, prijatelji...

Kao sto napisah u naslovu, imam ovaj problem vec duze vreme. Prethodna zima je bila 'teska' za mene u mom ljubimcu a evo, opet stizu hladni dani. Naime, u mom slucaju, u 'hladnim' danima skala od temperature ne prelazi 30-ak stepeni a grejanje u autu prakticno ne postoji. Leti, temperatura je redovno oko 90 stepeni, ventilator se pali na toj granici, nikad nije prokuvao itd.. Medjutim, kad stignu hladni dani a narocito temperature ispod nule, moja skala od temperature se skoro i ne pomice pa se smrzavam u autu. Kako sam totalni laik za auta, nisam siguran da li temperatura motora direktno utice na toplotu u kabini?! U praznom hodu (leru), temperatura ide do 90. Gradska voznja podigne temperaturu takodje na 90, ali otvoreni put me ubija. Pre par dana sam vozio oko 100 km na otvorenom putu prosecno 80km/h, napolju je bilo 15-ak stepeni ali moja skala nije mnogo skakala (tek oko 30-ak stepeni). Grejanje uzas, naravno. Par ljudi mi je pominjalo termostat, neki su pominjali i termodavac ali bez mehanicara, ne znaci mi to puno.

Da li je neko od vas imao slican problem, sta mi je ciniti itd.. Svaki savet, dobro dosao.
(Renault 19 TXE, 1989, 1720 cm3, benzin)

zid

"Kako sam totalni laik za auta ......"

Rekao bih da imas dve opcije,
1. da nastavis da se smrzavas  :2023:   ili
2. da odvezes kola kod majstora.
:nezna:
Pretpostavaljam da si od prosle zime, kada su se pojavili simptomi bio kod majstora,
mogao si vec resiti problem,
ali sredi ga pre zime svakako.
Toliko od mene, polulaika
Sve najbolje,
Pozdrav

vozhd

Cisto sam hteo da proverim da li je neko imao slican problem. A plase me i nasi mehanicari, jer cuo sam dosta primera kad je 'majstor' zeznuo nesto oko termostata i hladjenja motora pa auto prokuva. Znam da mi ne gine mehanicar ali kao sto rekoh, zanimalo me da li je neko imao nesto slicno i kako je resio.  :nezna:

chika.doctor

Ja imam isti takav motor, ali nemam takvih problema.. :nezna:
I ja bih ti preporučio da prvo proveriš termostat i termodavač, jedno se nalazi na bloku motora, a drugo je na hladnjaku, a jedni su od najvažnijih delova što se tiče grejanja i hladjenja, što motora, što kabine..
Rekao bih da je problem u termostatu, da se ne zatvara, zbog toga ti rashladna tečnost stalno prolazi kroz blok i ne dozvoljava da se motor dovoljno zagreje.. :hm1:
Ukoliko nisi siguran, najbolja preporuka ti je da posetiš nekog majstora koji može to da proveri sa većom sigurnošću.. :ok:

EDIT: Imao sam sličan problem, ali je bilo pregrevanje.. Kod tebe je termostat verovatno stalno otvoren, a kod mene je bio zatvoren..
Ako možeš, nadji nekog majstora za koga si siguran da je dobar, i teraj auto kod njega..

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

RS TEAM

Vrlo prosto, termostat je taj koji održava temperaturu motora, kad se temperatura popne preko 65 onda počinje otvaranje i voda kruži kroz motor i hladanjak. Kada se zagreje i pređe 92 onda se pali ventilaotr i ohladi je. S  obzirom da ti se to dešava na otvorenom, znači da ti termostat propušta vodu i kad ne bi trebalo, tj. ne zatavara do kraja. Idi lepo kod majstora, promeni ga, vozi se i uživaj. Pored toga što je tebi hladno to je potpuno nezdravo za motor, jer padne temperatura ulja pa je slabije podmazivanje
Renault Clio III Sport 8:47.48
VW Golf R32 8:49

zeljkovas

Druze samo menjaj termostat i uzivaj  nalazi se na bloku motora najvece crevo koje vodi od hladnjaka,a taj stari mozes da proveris stavi u posudu sa vodom i zagrevaj na sporetu poslatraj sta ce se desiti kad se voda ugreje mora da promeni polozaj.

borkostar

Tesko ce termostat zaglaviti na otvoren polazaj
Ja bi rekao da tu uopste ni ne postoji termostat tj. da ga je neko izvadio a da ti ni neznas za to.

Blazar

Ja imam potpuno isti problem, na istom autu. I ovaj moj ce posjetiti majstora ali vjerovatno kad padne snijeg, jer se samo vozi po gradu pa nekakvog grijanja i ima.

chika.doctor

Termostat.. :fucka:

Još jedan info: trebalo bi da se otvara na 89 stepeni.. :ok:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

Bokica

chika.doctor

Da, ali za 1.7 F3N motore je 89, tj, na toliko bi trebalo da se otvara.. :ok:

Bokica

Ako npr na termostatu pise 89 onda ja mislim da to znaci da je na 89 on skroz otvoren zar ne?
Znaci on se pocinje malo ranije otvarati  :yes:

chika.doctor

Da, tako nekako.. :D

Na 89 je otvoren pola, ako raste temperatura i posle otvaranja, on se još otvara, ako se smanjuje, on se zatvara.. :ok:

vozhd

Evo mene sa rezultatima posle nekoliko dana, kao sto sam i obecao.

Danas sam bio u servisu, promenio termostat na autu ali moj problem i dalje postoji.  :??:
Izgleda da je problem vece prirode, da nije samo problem u termostatu kao sto se mislilo do sad. Posle zamene termostata, auto i dalje ne dize temperaturu. Iako je danas bio hladnij dan, to nije razlog da mi temperatura bude oko 30-ak stepeni. U gradskoj voznji, stigla je do 90 (u servisu takodje, mehanicar proverio u praznom hodu i brzo navukao tu temperaturu). Kad sam krenuo kuci, otvoren put, opet isti problem.

Kako god, moracu da idem na novi servis i da jurim problem svega ovoga. Sve mi se cini da ce biti nesto ogromno i jako komplikovano.

perica100

Ovo je zaista cudno?  Postoje nekoliko vrsta termostata koji otvaraju na malo nizim ili visim temeper. to znam iz iskustva sa mojim R5.Medjutim posto si promenio termostat onda nije do njega verovato.Mada mogao bi da stavis stari u vodu u lonac neki ,da je zagrevas pa da postepeno dizes temper.
Sa druge strane mozda je termodavac koji ukljucuje ventilator,mada nema mnog logike,jer ako ukljucis grejanje onda teromstat i ne otvara ka hladnjaku a samim tim ventilator i nema funkciju.
Nisi nam rekao da li imas kakvo takvo grejanje u kabini u mestu ili gradu kad vozis?  Ja se secam da sam na R5 imao bolje grejanje dok sam isao sporije ili kroz grad.Ali kad bih vozio brze kao sto ti kazes na auto putu recimo 100 do 120 km/h onda je bilo slabo grejanje,doduse to se desavalo na mrazu oko 0 c ili ispod,a na ovom vremenu je grejao ko lud i na auto putu.
Medjutim ceo taj problem je nestao kad sam zameni termostat.
 Nesto razmisljam da nije do losijeg rada vodene pumpe ali opet ona ne bi nikako dobro radila ni zimi i leti i auto bi ti prokuvao.
 MOj predlog da zamenis i taj termodavac za ventilator pa da vidis sta ce biti.
 Postoji mogunost i da mozda termostat koji si ugradio nije dobar takodje,iam dosta fals robe pa ko zna.Zato je bilo bolje da si ga pre ugradnje proverio u loncu sa vodom,pa ako otvara pred samo kljucanje vode onda je ok.
Inace vecina tih termostatta otvara na 89C,ali ima  nekih koji otvaraju i na nizoj temp. POgledj na njemu pise na koliko otvara ugravirano je,to su termostati u obliku pecurkice,siguran sam da je isti kao u u R5.
 probaj sve ovo pa javi sta je bilo.
 Greota je da se smrzavas u kolima :nezna: