Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa grejanjem, lose grejanje u kabini

Započeo vozhd, 02.10.2010. - 22:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sagittarius82

pa imas podesavanje temperature na koliko stepeni da ti greje??? vidis u tome je fora npr kod mene je max 26 stepeni na nekim 32 stepena i auto nikad ne moze da ti greje kao sto je kod manuelnih klima.. bas sam juce bio kod majstora za klimu i on mi je objasnio to... npr auto koj se greje putem motora kad se zagreje izbacuje maltene vreo vazduh dok auta sa automatskom klimom ne nego greju iskljucivo do podesenog stepena temperature i to toplim vazduhom

perica100

Jedno pitanje???????
da li klime kod auta i greju?  Ako je tako to prvi put cujem zaista?  Po meni klima kod auta i kucna klima nisu iste,kod kucne klime imamo grejace koji se ukjucuju kad je hladnije ili kompreosor za hladjenje.Kod auta grejanje ide preko sistema rashlade tecnosti i to je.

Dakle kako KLIMA kod  auta moze da greje??? :??:

sagittarius82

lepo ako imas klimu u kolima pogledaj malo bolje :)) sta te drugo greje nego ta tecnost koja dolazi do unutrasnjosti kabine :))

Cherokee

sagitarijus, zamolio bih te da vise ne lupas gluposti, jer ovo sto si pisao nema uopste veze sa vezom!!!
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

..:dule:..

Normalno je to za diesela, tako je i moj prethodni 1.9 dci jako sporo postizao radnu temperaturu dok ovaj 2.0 Turbo vec nakon 2-3 Km je na radnoj temperaturi.

perica100

moje misljenje je da klima nema nikakve veze sa grejanjem,grejanje kod auta je putem rashaldne tecnosti koja kruzi do kazanceta koje se nalazi u kabini i preko kog duva ventilator i izduvava topao vazduh,to je cela nauka oko grejanja auta verovatno u zadnjih 30 do 40 god to se nije menjalo a mozda i pre toga. :nezna:

bingo

meni nije jasno zasto termostat ne odrzava temp. bloka na radnoj jer kada ukljucim grejanje na 3 temperatura pada i podize obrtaje kao da je hladan ili je jak  ventilator malog hladnjaka i sam protok rashladne tecnosti veliki  pa nema kad da stigne da sve to ugreje
da napomenem u servisu kazu da skuplji modeli poseduju dodatne grejace negde u sistemu i tako dopunjuje celokupnu temperaturu motora kada je potrebno
nisam proverio ovu informaciju a kiakvi su nam servisi daj boze da nisu nesto smislili samo da me skinu s qrca

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

Panta011

I kod mene sporo dostize radnu temperaturu (megan 1.5 dCI, 78 kw). Tacno 10 km moze se reci otvorenog puta mu je potrebno pri ovim jutarnjim temperaturama od oko 2-3 stepena. Vec me hvata muka kad pomislim koliko ce mu trebati kad temperature odu u minus. Ne gine mu grejanje u mestu.
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

lukaimasa

Osnovni princip rada klima uređaja je oduzimanje količine toplote jednoj sredini (npr. soba) i predaja te količine toplote drugoj sredini (npr. atmosfera). To se postiže uz pomoć rashladnog fluida i uz utrošak električne energije.

Za ostvarenje jednog rashladnog ciklusa koriste se danas već opšte poznata fizička svojstva tečnosti/gasova: a) da se sa snižavanjem pritiska snižavaju i karakteristične temperature fluida (temperatura na kojoj fluid isparava, odnosno na kojoj se kondenzuje). Naravno, važi i obrnuto, sa povišenjem pritiska i karakteristične temperature bivaju više. b) Pritisak, temperatura i zapremina tečnosti/gasova međusobno su povezani tako da kada se menja jedna od tih veličina menjaju se i ostale.

Rashladni ciklus se sastoji od četiri osnovna procesa. Elementi u kojima se ti procesi odvijaju su: kompresor, kondenzator, prigušni element i isparivač.

I) Kompresor usisava paru rashladnog fluida (za sada nije bitno kakva je para — više o tome pod IV) ). U kompresoru se para sabija na visok pritisak. Kako sam napisao pod b), s obzirom da se pritisak drastično povećao, porasla je i temperatura fluida. Iako kompresor služi da poveća pritisak pare fluida, njegova prava namena je da, posredno, povisi temperaturu pare fluida. Zašto — videćemo pod II)

II) Vrela para fluida biva potiskivana u drugi element, kondenzator. Kondenzator je u spoljašnjem delu jedinice i njegova namena je da obezbedi što bolju razmenu toplote između rashladnog fluida i okoline (npr. spoljašnjeg vazduha). Rashladni fluid se u kompresoru zagreva do temperature koja je viša od temperature okolnog vazduha. Zbog toga naravno dolazi do razmene količine toplote između fluida i spoljašnjeg vazduha, pri čemu se rashladni fluid hladi a spoljašnji vazduh zagreva.

Kako se rashladni fluid hladi, tako počinje da se kondenzuje (odatle i naziv za element: "kondenzator"). Sve vreme dok traje kondenzacija pritisak i temperatura rashladnog fluida se ne menjaju. Iz kondenzatora izlazi tečnost rashladnog fluida visoke temperature.

III) Ta tečnost biva potiskivana ka prigušnom elementu. Prigušni element se koristi da naglo obori pritisak a time i temperaturu rashladnog fluida. Time što se obara pritisak tečnosti rashladnog fluida, obaraju se i njena temperatura (b) i stvaraju se uslovi da tečnost može da ispari na dosta nižoj temperaturi nego što bi to bio slučaj da je na npr. atmosferskom pritisku (a).

IV) Iz prigušnog elementa, hladna tečnost ulazi u isparivač. Isparivač se nalazi u unutrašnjoj jedinici i ima istu svrhu kao i kondenzator, samo ovaj put između fluida i unutrašnjeg vazduha. S obzirom na to da je temperatura rashladnog fluida niža od temperature vazduha u prostoriji, i ovde će doći do razmene toplote, fluid će se zagrevati, a vazduh u prostoriji hladiti. Kako je pritisak tečnosti dosta nizak, ona u isparivaču počinje upravo da — isparava. Dok izađe iz isparivača sva tečnost je isparila, i isto kao u kondenzatoru, za sve vreme isparavanja pritisak i temperatura se nisu menjali. Tako da na izazu iz isparivača imamo hladnu paru rashladnog fluida niskog pritiska. Tu paru usisava kompresor i time je krug zatvoren ( I) ).

Rezime:
I) Kompresor zagreva paru rashladnog fluida
II) Para se u kondenzatoru hladi i prelazi u tečnost. Toplota odlazi u spoljašnji vazduh.
III) Tečnost se hladi snižavanjem pritiska.
IV) U isparivaču tečnost se zagreva i isparava, hladeći unutrašnji vazduh.

To bi bilo sažeto, uz određena pojednostavljenja. Nadam se da je dovoljno razumljivo, gledao sam da ne ulazim previše u detalje.
--Ovo sam prepisao iz burazerovog diplomskog, ja nisam nikada diplomirao.
Realnost nije briga na koju se mi obaziremo.
Koža, klima, ABS, pa nemao ništa jes'!

VolodjaNS

Interesantna tema jer i ja imam problema sa grejanjem u zimskom periodu kada temp padne oko nulice.
Posto svaki dan putujem min 15-tak km u jednom pravcu, meganu 1.5 dci treba stvarno 10-tak km da postigne kakvu-takvu temperaturu.
Ono sto sam primetio je cinjenica da kada ukljucim ventilator na "3-ku" temp motora padne!?!

Obicno kada idem negde dalje to nije problem (jer se kabina brzo ugreje pa ventilator iskljucim), ali na ovim kratkim relacijama bukvalno ventilator ne ukljucujem dok se temp motora ne digne.

Miloš

Temperatura ulja ili temperatura rashladne tečnosti...  dva pojma.

Dogac

Citat: VolodjaNS poslato 13.10.2010. - 11:49
Interesantna tema jer i ja imam problema sa grejanjem u zimskom periodu kada temp padne oko nulice.
Posto svaki dan putujem min 15-tak km u jednom pravcu, meganu 1.5 dci treba stvarno 10-tak km da postigne kakvu-takvu temperaturu.
Ono sto sam primetio je cinjenica da kada ukljucim ventilator na "3-ku" temp motora padne!?!

Obicno kada idem negde dalje to nije problem (jer se kabina brzo ugreje pa ventilator iskljucim), ali na ovim kratkim relacijama bukvalno ventilator ne ukljucujem dok se temp motora ne digne.

Već smo negde pisali da u zimskom periodu ne treba uključivati grejanje dok se motor ne zagreje. Duže mu treba sa uključenim grejanjem. Ništa čudno što ti temp. motora padne kad uključiš grejanje na 3.

Meni se na megiju temp digne posle nekih 2 km (mislim na ova hladna jutra)  :yeah:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

VolodjaNS

Citat: Miloš poslato 13.10.2010. - 12:47
Temperatura ulja ili temperatura rashladne tečnosti...  dva pojma.
Ti imas dva meraca?

nuk

Citat: lukaimasa poslato 13.10.2010. - 11:00
Osnovni princip rada klima uređaja je oduzimanje količine toplote jednoj sredini (npr. soba) i predaja te količine toplote drugoj sredini (npr. atmosfera). To se postiže uz pomoć rashladnog fluida i uz utrošak električne energije.

Za ostvarenje jednog rashladnog ciklusa koriste se danas već opšte poznata fizička svojstva tečnosti/gasova: a) da se sa snižavanjem pritiska snižavaju i karakteristične temperature fluida (temperatura na kojoj fluid isparava, odnosno na kojoj se kondenzuje). Naravno, važi i obrnuto, sa povišenjem pritiska i karakteristične temperature bivaju više. b) Pritisak, temperatura i zapremina tečnosti/gasova međusobno su povezani tako da kada se menja jedna od tih veličina menjaju se i ostale.

Rashladni ciklus se sastoji od četiri osnovna procesa. Elementi u kojima se ti procesi odvijaju su: kompresor, kondenzator, prigušni element i isparivač.

I) Kompresor usisava paru rashladnog fluida (za sada nije bitno kakva je para — više o tome pod IV) ). U kompresoru se para sabija na visok pritisak. Kako sam napisao pod b), s obzirom da se pritisak drastično povećao, porasla je i temperatura fluida. Iako kompresor služi da poveća pritisak pare fluida, njegova prava namena je da, posredno, povisi temperaturu pare fluida. Zašto — videćemo pod II)

II) Vrela para fluida biva potiskivana u drugi element, kondenzator. Kondenzator je u spoljašnjem delu jedinice i njegova namena je da obezbedi što bolju razmenu toplote između rashladnog fluida i okoline (npr. spoljašnjeg vazduha). Rashladni fluid se u kompresoru zagreva do temperature koja je viša od temperature okolnog vazduha. Zbog toga naravno dolazi do razmene količine toplote između fluida i spoljašnjeg vazduha, pri čemu se rashladni fluid hladi a spoljašnji vazduh zagreva.

Kako se rashladni fluid hladi, tako počinje da se kondenzuje (odatle i naziv za element: "kondenzator"). Sve vreme dok traje kondenzacija pritisak i temperatura rashladnog fluida se ne menjaju. Iz kondenzatora izlazi tečnost rashladnog fluida visoke temperature.

III) Ta tečnost biva potiskivana ka prigušnom elementu. Prigušni element se koristi da naglo obori pritisak a time i temperaturu rashladnog fluida. Time što se obara pritisak tečnosti rashladnog fluida, obaraju se i njena temperatura (b) i stvaraju se uslovi da tečnost može da ispari na dosta nižoj temperaturi nego što bi to bio slučaj da je na npr. atmosferskom pritisku (a).

IV) Iz prigušnog elementa, hladna tečnost ulazi u isparivač. Isparivač se nalazi u unutrašnjoj jedinici i ima istu svrhu kao i kondenzator, samo ovaj put između fluida i unutrašnjeg vazduha. S obzirom na to da je temperatura rashladnog fluida niža od temperature vazduha u prostoriji, i ovde će doći do razmene toplote, fluid će se zagrevati, a vazduh u prostoriji hladiti. Kako je pritisak tečnosti dosta nizak, ona u isparivaču počinje upravo da — isparava. Dok izađe iz isparivača sva tečnost je isparila, i isto kao u kondenzatoru, za sve vreme isparavanja pritisak i temperatura se nisu menjali. Tako da na izazu iz isparivača imamo hladnu paru rashladnog fluida niskog pritiska. Tu paru usisava kompresor i time je krug zatvoren ( I) ).

Rezime:
I) Kompresor zagreva paru rashladnog fluida
II) Para se u kondenzatoru hladi i prelazi u tečnost. Toplota odlazi u spoljašnji vazduh.
III) Tečnost se hladi snižavanjem pritiska.
IV) U isparivaču tečnost se zagreva i isparava, hladeći unutrašnji vazduh.

To bi bilo sažeto, uz određena pojednostavljenja. Nadam se da je dovoljno razumljivo, gledao sam da ne ulazim previše u detalje.
--Ovo sam prepisao iz burazerovog diplomskog, ja nisam nikada diplomirao.

ovo oznaceno crvenom bojom je "elementarno" sve ostalo nije :ne:

moram da dodam i jedno pitanje za koje se nadam da ces mi odgovoriti, ovo oznaceno zutom bojom me interesuje, kako i zasto dolazi do zagrevanja rashladnog fluida na temperaturu visu od spoljne?

perica100

Citat: direstraits poslato 13.10.2010. - 11:45
Kod motora 1.5 dCi je odnos kompresije prilicito nizak (kao i nivo unutrasnjih trenja), pogotovo kod ovog od 78 kW s varijabilnom turbinom, a otuda su i toplinska opterecenja relativno niska. S obzirom da grijanje dolazi direktno od toplinskog opterecenja otuda je grijanje relativno lose. Zato motor bar ima smijesnu potrosnju. :) Ne moze i jare i pare. Preporuka za brze zagrijavanje motora je saltanje pri 2000 rpm. Nema svrhe zagrijavati ovaj motor u mjestu, na ler gasu se zimi nece ugrijati bez opterecenja motora.

Moguce da je to tacno sto se tice konjaze pd 106 konja,ali sa druge strane BIngo ima motor od 86 ks kao i ja ali kod mene grejanje radi odlicno,probao sma ga bas kad je bilo pre neko jutro 0 stepeni i duvaao je toplo posle 2 do 3 km.
Tako da mislim da ne stoji da ima veze koji motor da li od 86 ks ili 106 ks,opet ponavljam problem je 100% u termostatu,mogu da potpisem.
BINGO idi ti opet dosadjuj ovima u servisu da ti promene terpostat pa cak im ponudi i d aplatis ako nece drugacije nece ti to mnog izaci,posto ovi nasi lopovi nista dzabe nece da rade.
ILi ti je druga opcija da kontaktoras RENo centralu kako sam ti i predlozio.

JAVI STA JE BILO.SRECNO :wavey: