0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Baš sam razmišljao na tu temu pre mog tehničkog. Kod mene na L3 dnevna svetla su isključena od strane Renault-a (ne znam iz kog razloga, verovatno zbog nekog zakona o dnevnim svetlima u to vreme) i ne postoji način da se uključe (preko Clip-a) iako ima svu instalaciju i sijalice. Ja sam to napravio da radi preko relea.Tačno da sam otišao na tehnički sa sijalicama u faru koje ne rade, ne bih prošao garant.
Upravo sam proverio u servisu. Tako funkcioniše pozicija. A to sto ima i sijalica,je do nivoa opreme. Ukoliko ima dnevna svetla, ona preuzimaju ulogu, uz smanjenje intenziteta za 50% kada je uključena (farovi se prave tipski i isti ugrađuju u svaki Senik). I da, Kada je auto parkiran I uključim poziciju, pored dnevnih svetala sa smanjenim intenzitetom, ukljucuje se i zadnja pozicija. Pored toga, ista rade i kada su uključena oborena i duga svetla, ali sa smanjenim intenzitetom.Da li ti misliš da neki proizvođač pravi posebne modele za naše tržište?
Po svim članovima na koje se pozivaš, obavezno je upotreba Kako prednjih tako i zadnjih pozicionih svetala, ali nigde nije izričito gde se ona moraju nalaziti.
A ovo sa korišćenjem dnevnih kao pozicija je stvarno katastrofa i ne bi trebalo tako da se radi. Znate da renoi (dok nisu ukinuli nalepnice na B stubu) imaju naznačeno za koje zakonsko područje su namenjeni. Oni koji se prodaju kod nas i odgovaraju homologaciji koju imaju u Srbiji imaju oznaku TLBALK. Da se tera mak na konac, vlasti bi mogle da teraju da se svi uveženi automobili u potpunosti prilagode homologaciji pre registracije. Zapravo, tako nešto bi i trebalo da se radi prilikom AMSS pregleda, ali svi znamo da on služi samo da se uzme 100€, a da se to ne zove carina...
Pisao sam u temi Dnevna Svetla, potraži. Tek nakon što sam stavio relej (to mi je sredio AS Krstevski) provalio sam da može preko ddt4all dijagnostike da se uključi. Radi sve kao što je napravljeno.E sad, kod nekih automobila može jednostavno isključivanjem opcije Scandinavian mode-a putem dijagnostike da se aktivira DRL. Ali ako je situacija kao kod mene, onda moraš okolo-naokolo. Ili preko ddt4all dijagnostike ili relej.
Dobro, utvrdio si za Scenic - mada, ovde je u pitanju Megane, doduše. Obzirom da se Megane pravio baš u vremenu kada su dnevna svetla postojala popularna, tako se frljalo sa farovima, pozicijom dnevnih svetala i tipom sijalice koja se koristi (prvo u faru obična sijalica, pa odmah ispod fara ali ne u braniku, led sijalica - od kojih neki ni to nisu imali jer je ostalo dnevno svetlo u faru, a na kraju u samom braniku, pored maglenke kako je kod kolege). Međutim, stojim iza tvrdnje da je opcija pozicije zavisila od tržišta - ne da su posebno radili za naše tržište, već da je to neka od opcija koja bi trebala da se može uključiti preko CLIP-a ili ddt4all, svejedno. Nisu sigurno ukidali poziciju već samo dnevno svetlo u faru. Tako da postoji recimo za M3 phI dva tipa fara - sa i bez dnevnog svetla, ali na oba postoji pozicija. Na Laguni 3 je postojala nekako obrnuta problematika - da se uključe dnevna svetla u faru, koja su postojala ali nisu bila omogućena na našem tržištu.Tačno, obavezna je upotrebna pozicionih svetala, i prednjih i zadnjih. Nije izričito i to se slažem, ali kolega ima sijalice za poziciju u faru, a nije napomenuo da li pri uključivanju pozicije njegova dnevna svetla smanjuju osvetljenje ili ne. Dnevna su svakako dosta jača i intenzivnija od pozicije i to prilično. Ako da - to bi trebalo da onda ima kao argument u tehničkom pregledu koji je ispada sve samo ne stručan. Jer ako je definitivno na Meganu tako radilo kao i na Scenicu a prodao je kod nas kao novo vozilo - onda bi trebala ili da radi pozicija a da se dnevno svetlo gasi, ili da ne radi pozicija ali da dnevno svetlo "utihne". Deluje da je tehnički pregled ufotkao farove i bole ih ona stvar - to su pozicije i baš ih briga za bilo koje drugo objašnjenje.Lepo objašnjeno. Moj je auto inače TLITAL i ima poziciju i dnevno svetlo zajedno u faru, nema poseban LED far. Što se tiče homologacije, tek to da ne komenarišem, sve se slažem.