Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Težak volan

Započeo zoleprole, 01.12.2021. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zoleprole

S vremena na vreme mi u vožnji oteža volan, znači prestane servo da radi, jedino me zbunjuje što u isto vreme i digitalni kilometar sat prestane da radi,
pa kad se povrati servo, vrati se i pokazivač brzine.
Da nije nešto povezano sa strujom ili je na Twingu nekako povezan servo i digitalna tabla?
Tvingo I 2004g.

zoleprole

Izgleda da je neki Pinjon u pitanju.

wcyber

da, izgleda negde imas pad napona u sistemu .. servo je elektricni

Ap0calypto

Si proveravao alternator?
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

zoleprole

Nisam još ništa, da krenem od alternatora?
Vidim da pinjon nije skup, 15 Eur, i čak mislim da mogu sam da ga zamenim, samo se iščupa i ubode novi.

frenchkey

ne mislim da je do pinjona. Onda bi sam km sat padao, ne i volan otežao. Prije strujni problem

slavko_bgd

Twingo ima varijabilni servo. Računar servoupravljača direktno upravlja motorom servoupravljača a sa digitalne table koristi informaciju o brzini vozila.
Preporuka je da se poseti neki servis specijalizovan za Renault vozila, da se ustanovi da li tabla šalje pogrešan signal servoupravljaču  ili računar servoupravljača "baguje" instrument tablu.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

baki800

Ja sam takav problem imao na fabiji, i vrlo je neprijatan kada se desi u krivini.

U pitanju je bio senzor brzine, a rekao bi da je to i kod tebe problem

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

slavko_bgd

Fabia koja god i Twingo1 2004 možda imaju a možda i nemaju istu električnu odnosno elektronsku arhitekturu.
Svakako tvoja informacija znači, toga se nisam setio.
Zato je najbolje kod majstora, da se ne nagađa.

URKE 80

Kod Fabije hoće takvi simptomi da se ispolje i kada je akumulator loš. Ne znam da li isto važi i za Reno grupaciju odnosno pomenuti Tvingo.

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока
Karavani su kul

wcyber

s obzirom da smo u temi o akumulatorima citali da auto ocekuje da povuce struju iz akumulatora cak i kad motor radi  :pije:

slavko_bgd

Twingo1 nema EMS/BMS.  :ziveli:

wcyber

reko, sta znam, kad su krenuli sa nekim zacecima toga... :D

mislim da svakako po svojoj prirodi, u slucaju da alternator ne moze da proizvede dovoljno struje, akumulator ne bi dozvolio dalji pad napona i svakako bi deo struje potekao iz akumulatora u tom slucaju.. da li bi se pri tom upalila crvena lampica akumulatora na instrument tabli.. nisam siguran .. zavisi kako je podesen taj signal ?

Ap0calypto

Verujem da čim nema dobrog punjenja, da se pali lampica akumulatora
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

baki800

Citat: slavko_bgd poslato 02.12.2021. - 10:17
Fabia koja god i Twingo1 2004 možda imaju a možda i nemaju istu električnu odnosno elektronsku arhitekturu.
Svakako tvoja informacija znači, toga se nisam setio.
Zato je najbolje kod majstora, da se ne nagađa.
I fabia je bila 2004g

To se na skodi zvalo progresivni servo.

Na malim brzinama vise radi servo a kako ides brze on sve manje pomaze, e to kad se pokvari onda dok ides brzo on pojaca servo ili dok ides polako on iskljuci.. vro neprijatno.
zamena senzora brzine bila mozda 30eur

Verujem da je tehnicko resenje verovatno generacijski slicno, a svakako preko foruma necemo popraviti auto, a moze neki zakljucak da izvede.