Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Veliki obrtaji na leru???

Započeo Pavke_88, 05.03.2022. - 19:33

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pavke_88

Pozdrav svima, u pitanju je Megan 1.6 16v, 81kw, 2009.god, k4m oznaka motora. Danas sam skidao elektronsku klapnu gasa jer mi obrtaji varirali, skinem je i veoma pazljivo ocistim sve oko klapne, bas je bilo prljavo, strasno, i polako sve vratim. Kad sam auto upalio, lepo je digao obrtaje, pa polako spustio na oko 900, krenem da vozim, lepo sve radi, ali mojoj sreci eto kraja, cim sam stao, obrtaji ne padaju ispod 1500. Ugasim ga, upalim i onda bude ok, ali cim ga provozam pa stanem, ono na 1500. Sta moze biti? Hvala unapred na odgovorima...

marko012po

Najverovatnije da je potrebno odraditi kalibraciju klapne putem dijagnostike. Postoje i neke metode kalibracije u vožnji, ali savetujem ti da odeš do električara, svako to može da odradi i traje nekoliko minuta.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Pavke_88

Hvala ti na savetu. Imas li preporuku kod kog majstora da to odradim, kod nas u Pozarevcu?  :ok:

marko012po

Imaš poruku.

singer

Imao isti problem,rešeno sa zamenom svih gumica usisa i na klapni gasa i na usisnoj grani  :smile:

frenchkey

da, da te gumice se plastificiraju i puštaju. Obavezno zamjeniti

marko012po

Slažem se, takođe i usisnu granu valja predihtovati. Nije skupo, nije teško, a znači mnogo.

Neno.1

Citat: Pavke_88 poslato 05.03.2022. - 19:33
Pozdrav svima, u pitanju je Megan 1.6 16v, 81kw, 2009.god, k4m oznaka motora. Danas sam skidao elektronsku klapnu gasa jer mi obrtaji varirali, skinem je i veoma pazljivo ocistim sve oko klapne, bas je bilo prljavo, strasno, i polako sve vratim. Kad sam auto upalio, lepo je digao obrtaje, pa polako spustio na oko 900, krenem da vozim, lepo sve radi, ali mojoj sreci eto kraja, cim sam stao, obrtaji ne padaju ispod 1500. Ugasim ga, upalim i onda bude ok, ali cim ga provozam pa stanem, ono na 1500. Sta moze biti? Hvala unapred na odgovorima...
Zdr
Isti problem od pred nekoe vreme se desava i na moj scenik 2.0
Vo voznja ide dobro a koga stanem dize obrtaja i ne gi spusta
I zabelezav koga ja zapalam i ja turiram isto mi se desava ne spusta obrtaji ispod 1500
Koga ja izgasam i pak zapalam se e ok
Samo go cistev step motorot
Na dijagnostika greska step motor

Pavke_88

Hvala svima na pomoci, danas sam malo vozio u razlicitim rezimima i puno je bolje, pa cu sutra videti kako se ponasa, ako se vrati kako treba to je to, ako ne, predihtovacu prvo usis pa ako ni to ne pomogne, onda na dijagnostiku kod majstora da se kalibrise klapna...

singer

Klapna  gasa ne treba da se kalibrise osim ako nije nova,kao sto napisah da treba gumice zameniti jer ne dihtuje usis i vuce falš vazduh  pa su i obrtaji poviseni u svim rezimima .

Auto mi se preporodio,sve kao novo :kez:

inne

Da ne otvaram novu temu, i meni se dešava ovo opisano.
Prvo ću da zamenim gumice.
Ako neće zameniću klapnu sa step motorom her idu zajedno.
Da li neko ima predlog za proizvođača klapne gasa  koja će lepo da se upari sa računarom auta i kalibriše.
Original je preskup pa moram na kopije, a pošto neke neće da pasuju potreno mi neko ko je menjao i da mu sve radi.