Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Clio 1.2 (2000. g) trza u vožnji i obrtaji padaju

Započeo Odaja tajni, 13.03.2022. - 16:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Odaja tajni

Zdravo svima.

Imam Renault Clio, 1.2 43kw, 2000. godište, prešao 130.000km, uredno održavan. Kod mene je 4.5 godine i prešla sam oko 19000km.

Problem se javio prošle godine, najprije kao blago trzanje kada kazaljka obrtaja naglo padne do dna i vrati se u normalu, te zadržavanje visokih obrtaja u leru. Visoki obrtaji u leru su se riješili zamjenom leptira (klapne gasa), ali se trzanje nije riješilo.

Da pojasnim: auto ide uredno a onda, bez ikavog razloga ili najave, obrtaji počnu naglo padati (kazaljka ide skroz do dna, pa se podigne i sve tako), a auto trza. Nakon par sekundi/minuta, bez obzira na dodavanje gasa ne reaguje, obrtaji se zakucaju na 0 i na kraju se ugasi. Sljedeće paljenje nekada bude iz prve a nekada neće da upali nikako dok se malo ne odmori. Dok pokušavam da ga pokrenem dodavanjem gasa on se ponaša kao da nema benzina, dakle ne prima gas nikako i onda odjednom primi gas i krene. Nakon što se dobro napatimo i on i ja, krene kao da ništa nije bilo. Vrlo često, ali ne uvijek upali se lampica Check Engine.

Vozila sam kod trojice majstora. Jedan je rekao da se ne isplati raditi jer motor izbacuje previše ulja koje kroz usisnu klapnu ode na katalizator i lambda sondu zbog čega procesror motora šalje pogrešne podatke a sve zajedno uzrokuje ovakav rad motora. Nakon toga sam otišla po drugo mišljenje, majstor je rekao da treba uraditi motor i uradio ga je (reparacija motora, ako se to tako zove), ali je problem i dalje ostao prisutan. Čini mi se da ovaj majstor nije uopće shvatio u čemu je problem. Nakon toga jedno vrijeme je auto išao fino, povremeno su obrtaji padali i odmah se vraćali što se u vožnji osjetilo samo kao blago trzanje, da bi početkom prošlog mjeseca nakon cjelodnevnog trzanja i mog forsiranja da izguramo dionicu koju smo trebali, došli kući šlepom, a iz Pomoći na cesti su mi rekli da je problem sa pumpom goriva (telefonom, niko nije ni pogledao).
Odvezla sam ga trećem majstoru koji ga je priključio na dijagnostiku i očitao je tri greške: imobilajzer, senzor radilice i senzor brzine. Senzor brzine je zamijenjen kada je rađen motor ali i dalje očitava grešku iako kilometarsat sada uredno radi. Majstor je rekao da ne zna šta bi moglo biti jer ove očitane greške ne povezuje sa problemom koji navodim. Jučer je brat zamijenio i senzor radilice ali već danas auto nije radio kako treba i jedva sam došla kući.
Greška za imobilajzer mi je očitana i prije 4 godine ali je majstor rekao da s tom greškom mogu voziti bez problema (palila se Check Engine lampica i gasila sama od sebe, bez ikakvih vidljivih manifestacija lošeg rada).

Kablovi i svjećice su mijenjani prije 4 godine i kada sam pitala majstora da li su oni problem rekao je da nisu, da su u redu.

Prije 3 godine na autu je zamijenjena pletenica koja je pukla (ne znam kako se to zove inače) nakon što auto nije htio upaliti, a nakon paljenja na guranje imao je nekontrolisan rad. Tada sam srećom imala Pomoć na cesti čiji je majstor uspio okriti o čemu se radi (iako je prvobitno rekao da je alnaser).

Nadam se da sam uspjela objasniti problem i da će bar neko razumjeti o čemu pričam.

Hvala svima koji pročitaju, a posebno hvala ako neko odgovori.

Ap0calypto

Prvo sam pomislio na pumpu goriva. Imobilajzer, ja sam na prethodnom autu imao problema da nisam mogao upaliti. Ceo se motor tresao, itd, na kraju je konačno ustanovljeno da se jedna od zica. Koja je povezana sa senzorom položaja bregaste, oštetila prilikom skidanja filtera vazduha. Da li ste probali sa rezervnim kljucem, ako ga imate. Mozda je do postojećeg ključa, i imobilajzer i sluzi da se auto ne može startovati drugim kljucevima.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

URKE 80

4 godine za svećice ume da bude dosta. Bobina na sličan način ume da zeza. Dosta stvari može da bude u pitanju. Meni na Cliu 3 kafa nije hteo da upali iz prve bio je senzor radilice u pitanju. Ili upali iz prve pa posle zeza u toku dana. Verujem da bi malo ozbiljniji majstor rešio tvoj problem. Pa nije Clio 1.2 tolika nepoznanica!

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Karavani su kul

Odaja tajni

Hvala vam na odgovorima.
Nema problem s paljenjem inače, samo se desilo dva-tri puta da nije htio odmah upaliti nakon što se ugasio zbog pada obrtaja. Inače odlično pali. Imam rezervni ključ.
I ja mislim da klio nije težak za popraviti u odnosu kakva se danas auta proizvode i popravljaju, ali majstori su nezainteresovani da traže gdje je kvar. Dođe mi da krenem mijenjati sve redom šta bi moglo biti.

Ap0calypto

Morate naći valjanog majstora, koji je voljan da za novac koji trazi, i reši problem. Najlakše je sve promeniti, no, onda je fabrika dzabe omogućila dijagnostiku.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Predrage

Kao što su napisali predhodnici mora valjani majstor da se nađe koji hoće da radi tako stari auto. Pa ja kad god odem u servis odmah "obrnu očima". Samo što ne kažu: "Evo ga opet ovaj sa onog clio-a!  :doh: ". 1.2 8v 43kW je mali i baš jednostavan motor Ja sam ga dva puta do sada otvarao i radio, dešavalo se sve što je do sada nabrojano kao mogući uzrok trzanja i variranja broja obrtaja. Ali uvek je dijagnostikovanje kvara trajalo bukvalno samo par minuta.