Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Megane 3 1.5 dci 90ks

Započeo terenac, 30.03.2022. - 13:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

terenac

Zdravo ljudi,

Kupio sam Renault Megane 3 2008 godište 1.5 dci 90ks sa pet brzina pre 2 meseca.
Povremeno se dešava da nekada baš teško izlazi iz pete brzine i nekada neće lagano da ubaci u rikverc.
Kvačilo radi skroz gore na kraju. Da li je normalno to sa kvačilom, i da li imate ideju šta se dešava kod problema sa rikvercom i petom brzinom?

DS9

Kvačilo skroz gore na kraju uglavnom znači da je set kvačila zreo za skoru zamenu. Eventualno će zamenom novog seta pogađanje rikverca biti znatno olakšano a možda će tako biti i sa petom brzinom. Serviser će vrlo verovatno znati da li su i pripadajuće sajle za zamenu, kako bi uz novi set kvačila baratanje sa ručicom menjača bilo skoro kao na novom autu.

Srećno.

Mrki

Da li bi  pri zameni seta kvacila (korpa i lamela) pod obavezno bilo zameniti i semering i potisni - druk ležaj?
Da li bi preventivno valjalo zameniti i sajle i ulje?

mire

Semering ako curi, sajle ako su popustile, ulje (menjačko) ne bi bilo loše ako je prešao >100.000km i nije menjano. Druk najverovatnije mora, on uglavnom i prvi popusti. Hidrauličnu tečnost obavezno.

DS9

Citat: Mrki poslato 31.03.2022. - 19:41
Da li bi  pri zameni seta kvacila (korpa i lamela) pod obavezno bilo zameniti i semering i potisni - druk ležaj?
Da li bi preventivno valjalo zameniti i sajle i ulje?
Mire ti je naznačio suštinu, a na tvoja pitanja bi moglo da se odgovori i na sledeći način.

Ako su korpa i lamela (a inače termin SET uz prethodno podrazumeva i potisni/druk ležaj) za zamenu - bilo bi neozbiljno/rizično ostaviti stari druk lager, jer bi skoro moglo da se desi da se ponovo obavlja tj. plaća cela ta servisna intervencija samo da bi se zamenio druk. Dakle menjaj sada komplet, da pre vremena ne bi platio još više.

Kada se promeni set. znaće se da li je i sajle neophodno zameniti, dakle o njima se razmišlja na kraju, osim u slučaju da serviser naiđe na situaciju u kojoj je očigledno da komplet sajli treba promeniti. Uglavnom je manja verovatnoća da je neophodno i sajle zameniti.

Hidraulična tečnost koja se koristi za rad hidrauličnog kvačila suštinski nije ulje nego kočna tečnost, dakle ista koja ide u cilindre kočnica - a ona je po svom sastavu poliglikol tj. higroskopna je i zbog toga je propisano da se redovno/češće menja. Mnoga servisna uputstva (raznih proizvođača) pominju zamenu kočne tečnosti na dve godine (iako to malo ko radi), a koliko vidim Total-ov selektor maziva je za tvoj megan naznačio kontrolu kočne tečnosti na 30000 km ili godinu dana i zamenu te tečnosti na 4 godine ili 120000 km.

Najjednostavnije rečeno - ako je tečnost menjana pri skorijoj zameni kočnica (diskova i/ili pločica) onda ona ne treba da se menja kada se bude menjao set kvačila, a ukoliko se promeni sa kvačilom onda neće morati da se menja ako se skoro budu menjali delovi kočnica. Kada nije sigurno da li je zamenjena - obavezno se menja (između ostalog što košta zanemarivo u odnosu na ostale delove i ruke majstora (tj. oko 10-15 evra za potrebnu količinu).

Srećno   

mire

Sve tačno, s tim što pri demontaži hidrauličnog druka, teško da tečnost neće da curi. Realno, ona je relativno jeftina i mislim da ima smisla zameniti je pri takvoj intervenciji.

Inače, pošto sam upravo zamenio kvačilo na laguni, naučio sam da druk nije deo fabričkog seta i poručuje se odvojeno. Pri tome je zamenski Luk skoro tri puta jeftiniji od originalnog, dok je cena seta skoro ista. Delovi su specifični za GT, pa verovatno i to utiče na cenu.

mladenst

Jel ovo za druk pravilo i za sve ostale nevezano za modele i marku auta?
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."

mire

mladenst

,,... naučio sam da druk nije deo fabričkog seta i poručuje se odvojeno...''

mire

A, to. Nemam pojma. Znam za moj model, nisam siguran za ostale.

mladenst

Zato što sam i ja mislio da se to podrazumeva kad se menja ceo set, plus ulje u menjaču. Sad nemam pojma da li je moj majstor za Pezoa menjao druk kad sam nedavno menjao set kvacila.

mire

Svakako mislim da treba da se podrazumeva zamena, bez obzira na to da li je pri kupovini deo seta ili u odvojenoj kutiji.

Originalni druk za lagunu gt je baš ozbiljno skup - 200 i nešto €. Luk je bio oko 80, čini mi se.

mladenst

Za L3 je sve preskupo u originalu, kad se samo setim cifre prednjih amortizera i opruga  :place:

DS9

Kod većine setova kvačila (raznih proizvođača automobila) druk/lager je deo seta s tim što proizvođači setova (npr. Valeo ili Luk) za određene modele imaju u ponudi i odvojene delove seta. Koliko se sećam. npr. za 1,5 dCi jednog megana iz 2011. je lukov PrepSet sadržao uz plivajući zamajac, korpu, lamelu,  i hidraulični druk lager. Verujem da je najsigurnije set nabaviti u kompletu. po kataloškoj oznaci pakovanja, dakle u neotvorenoj kutiji.

Ovo napominjem jer je umelo da se dešava da prodavci iz kompleta prodaju pojedinačne delove, a zatim ukoliko neko želi da uzme komplet onda ga nadopunjuju sa delom koji ne potiče iz tog kompleta. Ukratko,, u kompletu bi bili uvaljeni i delovi sumnjivog porekla. 

Takođe se dešavalo da se u različitim prodavnicama iz npr. dva identična kompleta prodaju različiti delovi (npr. iz jednog samo lamela, a iz drugog samo druk lager) pa se onda naknadno kompletira kada nekom zatreba ceo set, što je bolja varijanta nego kada se u kompletu uz dobro markirane delove dobije i neki koji ima sumnjive oznake ili je vidno lošijeg kvaliteta.

mire

Citat: mladenst poslato 02.04.2022. - 21:20
Za L3 je sve preskupo u originalu, kad se samo setim cifre prednjih amortizera i opruga  :place:
Ostatak seta, korpa i.lamela, su samo 20-30€ skuplji original iz Francuske (jer ga nigde nije bilo na stanju) nego zamenski Luk kod nas.