Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
W

Problem: ulje u posudi za vodu (antifriz, rashladnu tečnost)

Započeo wlada_85, 07.10.2010. - 15:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ivanm

Ovisi tko ti radi. Ovlasteni deru, obicni mehanicari ne. Auto se ne baca u smece zbog pregorene brtve glave.

Grljush_R_Krljusht

Evo da se javim nakon šest mjeseci, dva majstora su dijagnostifikovali da je problem u hladnjaku ulja, jedan je hladnjak i ispitao i vidio da jeste stvarno u njemu problem - nakon zamjene istog, temeljnog čišćenja sistema, zamjene ulja, filtera i antifriza i evo pet mjeseci vožnje izgleda da ulja u antifrizu više nema niti će biti (da kucnem u drvo). Glavna dijagnoza da je hladnjak ulja u pitanju bila je količina ulja u rashladnoj tečnosti (crno sve!) i to što temperatura motora nikad nije bila abnormalna. U svakom slučaju veliki pozdrav za Renoove motore i ostalu mehaniku koja u takvim uslovima neometano radi.

Sent from my STK-LX1 using Tapatalk

Darko95

Pozdrav. Prilikom provere da li treba da dolijem malo antifriza, primetio sam sloj ulja (ne nešto previše, onako tanak sloj) po površini antifriza. Osim hladnjaka za ulje, šta još može biti problem? U pitanju Megan 3, 1.6 (2010).

Inače, auto radi sasvim korektno i temperatura auta je normalna, čak u na dužim relacijama (100+ km).

wcyber

kazu da hoce tako na benzincima usled mnogo kratkih zimskih voznji da se stvara ta emulzija, majonez, senf, sta li ..

alexsasa

Ne stvara se emulzija u antifrizu vec na cepu za ulje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

ajaoo.. radim posao pa sam permutovo ... a zar ne spominju nesto i za antifriz za benzince? jedino ako probije dihtung ?  :hmm:

Milenko_M

Pored hladnjaka ulja na koga dolazi ulje i voda - antifriz ima i na termostatu da dolaze voda i ulje . Mada mi nije jasno šta će ulje u termostatu . Tako na ta dva mesta može doći do mešanja . Uglavnom je krivac gumeni dihtung .

wcyber

tako je .. desava se i na termostatu da pomesa ulje i vodu... mozda su hteli da termostat otvara i na povecanu temperaturu ulja  :pije:

Darko95

Ako je nešto od ta dva, koliko bi koštala popravka otprilike? Inače, na poklopcu nema tog "majoneza" kako se to popularno zove.

alexsasa

Citat: wcyber poslato 25.03.2025. - 15:26
tako je .. desava se i na termostatu da pomesa ulje i vodu... mozda su hteli da termostat otvara i na povecanu temperaturu ulja  :pije:
Mislim da je cilj da se brze zagreje ulje, mozda gresim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Themp12

Meni se takodje nalazi ulje u posudi za antifriz.
Inace negde mi curi ulje ispod auta,majstori su mi rekli da je dihtung poklopca bregaste,ali i dalje curi plus mi se pojavilo ulje u antifrizu.Menjali su pumpu vode.Meni se cini da su nesto gore napravili.Bio sam kod njih da se zalim oni ne uvazavaju reklamaciju.Oni kazu da to sto i dalje curi to je opet novi posao.

Milenko_M

Treba pronaći gde curi ulje ispod auta.Lako može da bude od dihtunga poklopca bregaste. Možda kada se to radi treba promeniti i dihtung na hladnjaku ulja .

Themp12

Da to sam preporucio majstoru,da pogleda i da promenim antifriz i da se opere posuda pa da vidimo sta ce biti.Ali ovi majstori nisu pominjali  hladnjak za ulje nego sam jednom od majstora rekao da to pogleda jer sam se informisao na internetu.On sumnja na motor sto je dosta skupa popravka,ali treba pogleda pre ovo.

Milenko_M

Pošto neznam ni koji je auto , motor , verzija , godište mogu da nagađam .Curenje ulja je nevezano sa pojavom ulja u antifrizu.Pri tome je verovatno da curi ulje na dihtungu poklopca bregaste . Pojava ulja u antifrizu je kompleksnija .Moguće mesto mešanja je hladnjak ulja ali postoje motori sa termostatom koji ima i vodu i ulje a sada i mnogi motori imaju i hladnjak EGR ventila. Kroz EGR ventil prolazi vruć vazduh iz motora i u tom vazduhu ima i ulja i nekima se probuši hladnjak i onda dođe do mešanja. Opet kažem nisi stavio koji je motor ali bilo bi jednostavnije , da kada se manja dihtung poklopca da se onda zameni dihtung hladnjaka ulja.

Themp12

Majstori su mi menjali taj dihtung poklopca bregaste,bili su zakljucili da tu pusta ulje.
Ulje i dalje curi,plus ima i pojava ulja u antifrizu.
Pre poravke i kada je curilo ulje nije bilo nikakvog ulja u antifrizu,bio je skroz cist.Ulje ispod auta je bilo bistro gde je malo pustalo.
Auto je Renault Clio 3 2008 1.4 98ks benzin.