Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
W

Problem: ulje u posudi za vodu (antifriz, rashladnu tečnost)

Započeo wlada_85, 07.10.2010. - 15:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

frenchkey

u tom kućištu termostata se iskrivi plastična pregrada ulja i antifriza pa propušta. Uglavnom ništa ne pukne nego vremenom se izvitoperi. Eh da je naći aluminijsko od prvim primjeraka 1,6 16V...

DS9

Citat: Neletaksista poslato 12.12.2018. - 19:28
Opet, zaptili smo diht masom,

Ako diht masa sadrži silikon, dugotrajnim delovanjem antifriza koji sadrži antikorozivni inhibitor 2-etanoil-heksanoat (a sadrži ga većina antifriza koji se nazivaju g12) može se rastvoriti ta diht masu, a sa svoje strane to može napraviti problem u nekim kanalima, ili se eventualno može taložiti na vrhu posude u obliku nekakve gumenaste mase.

Ne kažem da će se to sigurno desiti, ali je to opisan problem sa prvim antifrizima koji su sadržali navedenu supsatancu i motorima koji su imali zaptivke od silikona. Koga zanima, moglo bi da mu bude zanimljivo kako je GM svojevremeno (zbog svojih modela chevrolet i buick) morao da plati ukupno oko 150 miliona $ jer su motori tih vozila imali navedeni problem sa tada novim antifrizom pod imenom Dexcool).

https://www.reuters.com/article/gm-settlement/gm-settles-lawsuits-over-engine-coolant-problems-idUSN2735011520080327

Za renaultov Type D antifriz se ne bih zakleo da ne sadrži 2-EH, ali i ako ga sadrži, sa obzirom da gumene zaptivke najverovatnije ne sadrže silikon - onda to i nema veze. Međutim, ako se doda nekakva diht masa - neće biti čudo ako ona počne lagano da se ratvara.

Totalovi antifrizi Coolelf/Glacelf Auto Supra, kao i gomila drugih crvenskastih - najčešće sadrže 2-EH. Najveći evropski (a moguće je i svetski) proizvođač te supstance je BASF, i naravno da je on koristi u nekim od svojih Glysantin-a (a prodaje i drugima da je koriste). Inače je ta supstanca (između ostalog) nusprodukt drugih tehnoloških procesa, al` umesto dа је bacaju (tj. plaćaju za njeno bacanje/uništavanje) mudri hemičari shvatiše da odlično štiti od korozije  pa i da se na njoj može zaraditi. BASF je skoro (u zadnjih godinu-dve) na dalekom istoku otvorio novi pogon/fabriku za proizvodnju/dobijanje 2-EH.

Suština priče je da je idealno koristiti original zaptivku, a koja bi trebala sama da zadihtuje stvar, bez upotrebe dodatnih "lepkova". Izvan toga, dugoročno gledano, pitanje je da li će "lepak" ostati čitav.

frenchkey

zato mi je mali kiler bio pun nekih gumenastih šmrklji i začepio se

DS9

Pa, tipična posledica zbog koje se tako nešto ne radi.
Inače antifrizi koji ne sadrže 2-EH su uglavno predviđeni za azijska vozila, a prema odgovoru koji mi je uputio zvaničnik basfovog glisantina - ne sadrži je ni njihov G-30. Detalji na CBC forumu 

https://cbc.rs/threads/16096-%C5%A0ta-ste-se-smrzli?p=639016#post639016

boree

wcyber

probao sam da nadjem na forumu od cega je CBC skracenica i nisam nasao u par minuta :D misterija :D

Neletaksista

8. dan, sve i dalje ok

Послато са Redmi 5 Plus уз помоћ Тапатока

DS9

Pa taj efekat ako se  ispolji (dakle zavisi i kakav je antifriz i kakva je diht masa) neće nastati nakon par dana ili nedelja. Kako god, uvek je zgodno proveriti da li antifriz bistar, jer ako nije, nešto se nepovoljno događa sa njim.

Citat: boree poslato 20.12.2018. - 09:37
Šta je cbc ?

Citat: wcyber poslato 20.12.2018. - 11:34
probao sam da nadjem na forumu od cega je CBC skracenica i nisam nasao u par minuta :D misterija :D

Veze nemam :tup: pitaću ih  zgodnom porilikom

boree

I ja sam pokušavao al ne nađem, kako nekom dapadne na pamet "e idem da se učlanim u cbc forum, tamo ću sigurno naći odgovor"  :nezna:

mire

^^ Nekoć ;) je adresa bila cannonballforums.se. Nadam se da vam bar malo pomaže. :)

A ako ne pomaže - CannonBall Community forum, ili na srpskom - plinadžijski forum na kom opstaje onaj ko se slaže sa Dorom, jer onome ko se ne slaže - sledi noga.

PS: Uz napomenu da je Dora nekada stvarno potpuno u pravu za nogiranje.

Stigo

Juče sam išao da menjam kućište termostata, jer je bilo ulja u antifrizu, spreman da puknem 5-6 hiljada za novo :doh:
Kućište je bilo čitavo i krivo baš minimalno pa smo zamenili samo dihtung termostata, na moje oduševljenje, jer je dihtung samo 940 dinara. (Panter u zemunu, spremiti broj šasije)
Očišćen sistem liqui moly-jem. Za sad nema ulja , ostavljena voda pa će sledeće nedelje da se sipa antifriz, taman da pokupi ostatak djubreta.
Top tip :) Prvo izvući tečnost vakumom iz posude, jer je ulje uvek na vrhu   :ziveli:

frenchkey

konačno nabavio metalno, tj. aluminijsko kućište termostata. Jedino je senzor temperature drugačiji i treba staviti onaj sa 4 pina umjesto ovog sa 3 i izrezati dihtung od klingerita. Malo će trebati DIY oko senzora jer je ovaj stari na navoj, a novi se samo ubode i ima o-ring, no ima rješenje i za to.

Grljush_R_Krljusht

Pozdrav, žalim što odgovaram na prastaru temu ali mi se skoro desio isti problem koji je ovde naširoko opisan.
Odvezem auto u zimu na promenu diskova i kočnica i na proveru/dolivanje antifriza i dobijem informaciju da nemam a)kapi antifriza u autu (moguće, nisam proveravao do tad nekih godinu i po) i da imam b) ulje u posudi za vodu. Iz tog servisa me pošalju u Motrio jer se oni ne bi igrali i kažu da Motrio proveri. Tamo dobijem jedno pitanje - kad je rađena glava?
Odgovaram da ne znam i da je ja nisam radio, oni kažu da će da isperu sistem, sipaju novi antifriz i vodu i da je to to. Tako je bilo, auto sam normalno vozio od novembra do pre malo više od mesec kada sam prvi put dobio upozorenje da dolijem ulje. Proverim na meraču i vidim da je pri dnu te dospem 0.2 l u nadi da će to biti dovoljno. Vozio sam posle toga nekih 200-300km i dobijem opet upozorenje. Ovaj put kupim litar ulja i rešim da dolijem junački, 0.7 l jer "možda nisam dobro dolio prošli put". Nakon 300 km opet ista stvar - nema ulja. Tu se već uhvatim za glavu jer je to nenormalna potrošnja ulja i pohodim servis. Tamo konstatuju ono što sam rođenim očima video - ulje u posudi za vodu, tečnost je bila crna skroz. Bilo je još i jedno crevo problem, da citiram majstora "crevo od dekle iberlaufa na glavi do creva usisa od turba do kućišta filtera vazduha", slika u prilogu. Nisu mnogo pregledali šta bi moglo da bude problem, kažu mi da naručim originalne delove u Hit Autu, Reno Savi i dođem. Vreme isporuke za hladnjak - 10-15 radnih dana a za crevo tričavih 30 radnih dana.
Auto mi sad parkiran do daljnjeg, i iskreno se nadam da je ovo što većina vas u temi opisuje, a što majstor nije proverio - dihtung kućišta termostata pošto mi je motor 1.4 Tce, 16V.
Da li da vozim nekom sa usmeravanjem na kućište termostata ili usmerim prvobitnog majstora da pogleda pošto mi to izgleda kao prva stanica pre hladnjaka ulja i, nedajbože, dihtunga glave? Da li to crevo i hladnjak moram da naručim originalne ili postoje neke aftermarket varijante?
Žao mi je na dugom postu i želim svako dobro.

baki800

Dihtung glave, klasika za taj motor.
Veliki posao te čeka.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Grljush_R_Krljusht

Citat: baki800 poslato 12.06.2021. - 00:09
Dihtung glave, klasika za taj motor.
Veliki posao te čeka.

Auh, koliko me može koštati to zadovoljstvo? Jel bolje da ga oteram na Bubanj Potok i/ili dam budzašto i da počnem ispočetka sa nekim drugim autom ili da se iscimam i pružim koliko moram?