Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Varijabilna remenica - Simptomi ?

Započeo iLexinho, 12.07.2022. - 00:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

iLexinho

Pozdrav svima, u zadnji godinu dana imam problem da kad krenem upaliti auto cuje se cudan zvuk i jednostavno nece da upali auto iz prve, tek nakon drugog pokusaja upali. U pitanju je Megane 2 2007 godiste 1.6 16V, i tako ja odem kod majstora i on meni ko iz topa kaze da je to do varijabilne remenice, i ajd ja to nekako i zanemarim jer nije mi to toliki problem bio, medjutim sta me je pocelo nervirati jeste to da mi auto kasnije prima gas i da povremeno dodje do pada napona u vozilu prilikom paljenja vecih potrosaca poput klime ili kad sva 4 prozora odjednom spustim, tacno se osjeti nagli pad struje. Da li je to znak da se mijenja ova varijabilna remenica ? Jer svakako mi je ova godina za veliki servis, i da li uopste ovo sa kasnjenjem gasa utice ta varijabilna remenica ?

frenchkey

Varijabilnu mijenjaj na velikom servisu obavezno, a za napon to nema veze

smuchac

Akomulator ti je definitivno za zamjenu. Ne uzimaj one najjeftinije s malo Ah. Meni je na nov aku od 44Ah sve migalo po autu. Takvog su mi ga prodali. Remenica se čuje baš ružno kod prvog paljenja ako je ona. Nije hitna za zamjenu jer se praktički ništa opasno ne može desiti. Košta oko 200 eura ako se dobro sjećam. Uz nju moraš uzest i čepove bregastih a onda usput i sva remenja,klizače,preporučam i pumpu vode ako nisi mijenjao davno. Ja sam otkad je prošuškala batalio 5W 30 i nastavio sa 10W 40 uljem.
Za zamjenu je potreban alat za blokadu bregastih pa vodi računa da meho to ima i zna s tim.

Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk

wcyber

radi taj veliki servis sto pre, proveri stanje svih remenica, posebno radilice i alternatora .. proveri kod elektricara sam alternator .. i na kraju, moguce da je i taj akumulator za zamenu .. pogledaj koji akumulator ide fabricki najveci sto moze ... proveri da li tvoj auto treba AGM, EFB ili moze i obican ..

ovde imas varta pretrazivac po automobilima
https://www.varta-automotive.rs/sr-rs

Koliko vidim, za tvoj auto ide 60Ah obican
https://www.varta-automotive.rs/sr-rs/battery-finder?type=pc&year=2007&make=93&model=4940&engine=23065&etn=563+400+061%7C560+408+054%7C&rec_etn=560+408+054%7C&ss_etn=&literal_search=%7B%22type%22%3A%22Putni%C4%8Dki+automobila%22%2C%22year%22%3A%222007%22%2C%22make%22%3A%22RENAULT%22%2C%22model%22%3A%22MEGANE+II+%28BM0%2F1_%2C+CM0%2F1_%29%22%2C%22engine%22%3A%221.6+16V+%2882+kW+%2F+112+PS%29%22%7D

smuchac

Agm ide na auta sa start stop sustavom a megi to nema.
Nadalje,preporučam zamjenicu i remenice alternatora jer i ona zna zezati jer nije klasična,i ona ima neke gluposti poput kvačila u sebi.

iLexinho

Hvala svima najjaci ste, sutra idem kod svog majstora da dogovorim zamjenu svega, jer definitivno je doslo vrijeme za ovu investiciju a generalno sam prezadovoljan sa svojim Meganom jer ovo sve sto sam radio do sada je potrosni materijal nikad nisam imao kvar da me je negdje ostavio, a da se putovalo Bome se putovalo..

smuchac

Kupi i 4 bobine da imaš u gepeku. :D
Čudi me da ti koja dosad nije crkla.

mire

Ako kupi nove bobine, onda je pametnije da njih montira, a stare da ostavi za rezervu ako zatreba. :)

smuchac

Onda idu i svjećice..... Jama bez dna. :D

DS9

Citat: smuchac poslato 12.07.2022. - 13:04
Agm ide na auta sa start stop sustavom a megi to nema.
Nadalje,preporučam zamjenicu i remenice alternatora jer i ona zna zezati jer nije klasična,i ona ima neke gluposti poput kvačila u sebi.

https://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=3750.msg689690#msg689690

Pa nije baš glupost, ima to svrhu da na sebe primi opterećenja koje primaju ostali delovi u razvodu/zupčenju. Druga je priča što je ta remenica posle gomile godina i kilometara vrlo preporučivo za zamenu.

https://www.youtube.com/watch?v=xCEZ8tLmmgY

smuchac

Nisam mislio da je glupa ili glupost samo se tako izražavam u zezanciji. Mislio sam napisati da nije klasična već da ima neku "caku" u sebi i da je posebnija od one vulgaris klasične remenice. Meni je zapekla jednom i nije se moglo k njoj na 5 metara koja je to vrućina bila.  Treba je mijenjat i kad joj nije ništa ako prođu godine jer kad zapekne za čas ostaneš bez remena i struje.