Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Clio 3 1.6 16V merač nivoa ulja

Započeo Alekre, 12.08.2022. - 12:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alekre

Zdravo svima,

nedavno sam poslao vlasnik Clia 3 sa 1.6 16V motorom od 128ks.

Kupio sam ga polomljenim plastičnim meračem za ulje. Nisam uspeo da ga izvadim, završio je dole u karteru. Ne bi trebalo da smeta pa ću ga izvaditi kad budem radio servis.

Ono što je problem, nikako ne mogu naći drugi merač. Po radnjama ima više varijante i na kraju sam kupio onaj koji ima istu ručkicu kao stari. Doduše pisalo je da za 1.5 DCI. Malo teže se spušta ali kao paše ali nisam siguran da je to pravi.

Može li neko ko ima ovaj motor da mi izmeri dužinu ili slika merač kako bi bio siguran da sam rešio problem?

Hvala,

Aleksandar

frenchkey

gdje je smješten? Kod mene na scenicu 1,6 16V je skroz dole i jako je mali. Neke varijante su imale cijev i izvučen mjerač skroz gore

nebojsa9

i ja sam jedva nasao taj merac ulja za isti motor na cliu. imam kataloski broj sa pakovanja koje sam kupio, cini mi se da je narucen iz slovenije ali nisam siguran, nije bio ni jeftin. 82 00 961 517

frenchkey

ja sam naručio sa ali expressa i nakon godinu dana kupanja u vrućem ulju postala je tako krta da je i ta pukla i završila u karteru.
Onda sam uzeo stvar u svoje ruke i od stare originalne uz pomoć metalne trake iz brisača napravio šipku koju sada imam

alexsasa

Bolja od fabricke

Sent from my iPhone using Tapatalk

DS9

Heh, svaka čast.

Pošto sam često pisao po drugim forumima o plastičnim meračima, najpre od PSA vozila (koji su bitno duži i problematičniji od ovog kratkog na slici) - imam amandman.

Plastični merači po pravilu pucaju - jer se ne upotrebljavaju. :yes:

Odnosno, uglavnom neće pući ukoliko se ulje proverava  na npr. koji mesec. Dugi plastični merači su posebno osetljivi ukoliko se ne izvlače češće, jer se mogu izuvijuti skoro u spiralu (u zavisnosti od konstrukcije vođice tj. cevi merača). Naglo/jače izvlačenje ih momentalno uništava.

Ako se to desi, bojazan ne postoji jer ukoliko odlomljeni deo završi u karteru on ne može doći u motor, ostaće u karteru. Veći je problem ukoliko odlomljeni deo ostane u vođici, jer onda on ne dopušta da se stavi novi merač, uglavnom. Tada mora da se skida vođica. Lično sam bio prisutan kada je to i urađeno za jedan 1.5 dCi (merač integrisan sa okruglim poklopcem).

Za Renault ne znam da li je propisao redovnu/periodičnu proveru nivoa ulja - međutim PSA (Peugeot/Citroen) je svojom servisnom dokumentacijom (svojevremeno,  2000.-2010. god.) propisala period od 2000 km .  Ono što znamo od više članova srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena tj. CFS-a, je da mahom oni koji i nisu redovno proveravali nivo ulja meračem, kada bi to učinili dešavalo se da im pukne vrh.

Koliko se sećam, prijavljeni rekord  je jedan citroen C serije kod koga su u karteru zatečena tri vrha merača. Aktuelni vlasnik je organizovao skidanje kartera jer je njemu pukao merač, inače mu nije bilo poznato za prethodna dva. 

frenchkey

Originalni mi je trajao 15 godina. Zamjenski 1 godinu.
Ovaj prvi mi je bio preskup pa sam kemijao

lord

Dobar dan , danas kad sam merio ulje videlo sam da mi je metalni deo meraca ostao u onoj cevki ,u pitanju je renault twingo 2003 godiste... sad mene zanima da li to smeta i da li mogu da vozim auto ? ja jedva vidim taj metalni deo cini mi se kao da je bas duboko...

Jakota

Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

wcyber

je li tvoj auto ima upozorenje za minimum ulja na instrument tabli ?

alexsasa

Ode merac u karter.
Mozes da vozis.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Milenko_M

Merač se ubacuje u jednu šuplju cevku koja je pročvršćena za blok motora . Ta cevka može da se odšrafi i onda će merač moći da se izvadi.
Ti nije nikakav problematičan postupak.
Ne smeta ništa da se vozi tako jedino što neće moći da se proverava nivo ulja.To je najbolje rešti kada se sledeći put menja ulje .

draganrdi

Pozdrav ljudi ,da li bi neko mogao da mi izmeri merač od ulja za Clio 3 1.6 16v 128 konjskih snaga od gumice do minimuma i do maksimuma

wcyber

ako hcoes da nadjes na netu informacije bas za tvoj motor, pogledaj serijski broj motora iz saobracajne, prva polovina broja je model i podmodel motora npr:
K4M 862

takodje, mozes videti sa ovlascenim servisom i brojem sasije svog autakoji tacno merac ulja ide.. mozda tako i najbolje, posto na ovim sajtovima za delove se nesto bas jako razlikuju duzine
https://www.onlinecarparts.co.uk/car-brands/spare-parts-renault/clio-iii-br0-1-cr0-1/31207/10579/oil-dipstick.html

draganrdi

Pokusao sam ali ne mogu da nadjem inace broj kao sto si naveo K4M N862.  Zvao i neke prodavnice delova ali nisu uspeli po broju sasije. Sada sam mislio da porucim sa temua metalni merac ulja ima ih jako dugackih 60cm pa da prepravim tj iskoristim drsku od mog a dole ubacim metalni,samo mi treba duzina do min i max. Inace za te pasticne zamenske kazu da traju godinu pre pucanja.