Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Novi captur - hands free zaključavanje

Započeo milanatanackovic1975, 14.08.2022. - 09:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

milanatanackovic1975

Imam novi captur 2020 i u poslednje vreme problem sa hands free zaključavanjem. Kad pridjem vozilu uvek se otključa bez problema ali kad treba da se sam zaključa tu u poslednje vreme zataji, zaključa se svaki peti put. Isto je sa obe kartice. Baterija promenjena u jednoj ali isti slučaj. Zaključavanje pritiskom na taster na bravi i daljinskom radi bez problema.
Šta može biti problem?

Byk

Da li se dešava uvek na istom mestu / parkingu, ili se dešava gde god da si?

Meni se recimo dešavalo to, često, baš na Adi. Na parkingu postoji stub sa nekim antenama za mobilni telefoniju (ili šta već) i kapiram da ometa signal.

milanatanackovic1975

U poslednje vreme svuda.
Setih se da sam nedavno promenio telefon. Telefon stoji u torbici u kojoj je i kartica. Isključio VoLTE i bez problema zaključao dva puta. Videćemo narednih dana ali izgleda da je to bio problem. 

slavko_bgd

To najčešće i jeste problem, čak mislim da je to negde u korisničkom uputstvu i napomenuto.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

wcyber

sve kartice sa cipovima, bankovne, auto, ... treba drzati poddalje od mobilnog telefona

milanatanackovic1975

Evo posle nekog vremena mogu da dam konačan odgovor. Definitivno je problem do volte-a.  Kada je telefon u torbici sa karticom a volte uključen ne radi zaključavanje. Kada ugasim volte, telefon i kartica u torbici sve radi.

wcyber

a ja ti opet kazem da izbegavas drzanje mobilnog telefona sa karticama.. i od auta i od bankovnih kartica .. sve one indukuju elektromagnetno polje, a telefon ume prilicno da ih protrese..

Bundzija

Hansdsfree kljuc-kartica, baš kao i vaš telefon, ima zabavno malo objašnjenje koje je vrlo uobičajeno i predstavlja zahtev koji je nametnuo FCC  i koji kaže:

Vaš uređaj ne sme da stvara neželjene smetnje, ali mora da prihvati svaku neželjenu smetnju.

Zašto?

Pošto ovi uređaji razgovaraju na ,,nelicenciranim" kanalima, oni su i dalje regulisani, ali skoro svako ko prati regulaciju može koristiti opseg i bez licence. Wi-Fi, Bluetooth, mikrotalasne pećnice, privesci itd. koriste isti nelicencirani spektar od 2,4 GHz i neverovatno je zagušen.

Pa zašto priručnik kaže da se telefon i privezak za ključeve mogu ometati? Zapravo je super jednostavno i super komplikovano zašto se dešava  ovaj problem. Ključ-kartica je konstantno pod naponom i konstantno i emituje signal. E sada, ključ je dizajniran da emituje signal sa veoma malom energijom, tako da bi automobil trebalo da ga detektuje samo u neposrednoj blizini auta za otključavanje, odnosno da bude u autu za paljenje. e sada, ključevi su sa super slabim signalom, dok su  vaši telefoni sa mnogo snaznijim signalom o do 1 wat, te samom jacinom signala mogu lako da spreče njegov rad. Ako vaš ključ ne radi, posebno ako mu baterije nisu baš sveže, generalno ćete znati zašto. Santimetar razmaka može napraviti razliku.

Kada je dobra baterija u kljucu, problemi su daleko redji ali ipak moguci, dok kod nesto slabije baterije, telefon mu dodje kao tihi ubica kljuca

mire

^^ Sve tačno, samo mislim da kartica ipak ne emituje signal konstantno, što bi bilo loše iz više razloga, nego "osluškuje" i čeka komandu od automobila da pošalje svoj kod.

baki800

Može li link do originalnog teksta?

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Bundzija

Citat: mire poslato 24.08.2022. - 10:41
^^ Sve tačno, samo mislim da kartica ipak ne emituje signal konstantno, što bi bilo loše iz više razloga, nego "osluškuje" i čeka komandu od automobila da pošalje svoj kod.

Zazpravo nisi u pravu. Kod renoa nema sleep mode, tako da kljuc emituje signal konstantno. Zato i postoji preporuka da se ne drzi blizu prozora i vrata u kuci da neko nebi klonirao signal.

Renault je izmislio keyless entry i kod Renaulta je u autu sistem u passivnom modu. Automobil koristi slanje signala samo kada detektuje prisustvo kartice da bi ordadilo veriffikaciju. Znaci kada detektuje signal sa kartice, pinguje kljuc i proverava kod. Isto tako kada odlazis iz auta da bi ECU zakljucao auto. vecina drugih proizvodjaca ne praktikuje keyless zakljucavanje, poput BMW, Mercedes, VOLVO itd., i kod njih moras zakljucati auto na dugme. To imas i na Renault sajtu objasnjeno. Jedan od razloga sto baterija ne traje bas dugo u kljucu je taj sto emituje signal konstantno.

"Iza minimalističkog plastičnog kućišta kartice za slobodne ruke, krije se sofisticirano elektronsko jezgro. Programiran je da stalno ,,komunicira" sa automobilom sa kojim je uparen. To znači da kada se vozilo približi, karticu detektuju prijemnici-predajnici koji se nalaze po celom automobilu. Kada vozilo pinguje karticu sa zahtevom za verifikaciju, ono emituje radio signal koji sadrži pristupni kod. Ako auto prepozna šifru, otključava vrata.

Sve ovo traje samo 80 milisekundi, brže od treptaja oka. Kada osoba koja drži hendsfri karticu izađe iz vozila, računar na vozilu nastavlja da pinguje karticu u redovnim intervalima, da vidi da li je još uvek u blizini. Kada kartica više ne reaguje, računar zaključava sva vrata."

https://www.renault.co.uk/renault-news/renault-hands-fre-key-card-20-years-of-innovation-in-the-palm-of-your-hand.html

mire

Pa čak i u ovome što si citirao ispada da se signal emituje tek po pingu iz vozila. Citiram: "When the vehicle pings the card with a verification request, it emits a radio signal containing an access code" . Baterija u kartici kod mene opušteno traje više od 2 godine (CR2032), što čisto sumnjam da bi moglo ako radi non-stop.

Kloniranje kartice je najmanji problem, lako se pošalje pobuda pri skeniranju. Na kraju krajeva, ta komunikacija za "krađu" koda sa kartice i jeste dvosmerna.

Uzgred, ništa tu Renault nije izmislio. Prvi sistem koji je ugrađivan u Lagunu II je napravio Continental. I dalje mislim da je sistem na seriji III bio najpraktičniji za upotrebu u poređenju sa bukvalno svim ostalim modelima svih proizvođača na kojima sam probao keyless. Zanimljivo da kod BMW većina (od onih koje sam probao) konfiguriše samo keyless go, ali ne i entry. Ne vidim baš korist, ako vadiš ključ da uđeš u auto, a ne treba ti da pokreneš motor. Bzvz. Ne znam da li to može naknadno da se ukodira pa da se aktivira i otključavanje vrata.

Ova nova varijanta na renou kod koje se auto otključava čim mu priđeš mi je skroz bez veze.

Doda44

Pa ne otkljucava, dok ne dirnes kvaku na vratima,  taj pozdravni mod automobila kod mene znaci upali svjetla otvori retrovizore ali je i dalje zakljucan... to se moze iskljuciti u meniju,  skoro 3 god. imam Talismana i htio sam to iskljuciti milion puta jer nekada prodjem pored automobila i ne mislim voziti on uradi ovu radnju... ali po mraku je efektno i ucinkovito. Imam rjesenje, drzim karticu i mob u istom dzepu i nemam problema, blokira rad kartice

Koleos druga prica, otvaranje samo ako pritisnes dugme na kvaki, ipak je on Nissan

Bundzija

Sistem u autu je u pasivnom modu i tek nakon sto primi signal od kartice on je pinguje da odradi proveru. Znaci sistem u autu nece emitovati nikakav signal dok senzor ne primi signal od kartice, a onda ce poslati signal za verifikaciju.

Inace BMW i Volvo otkljucaju auto kada prilazis, ali ga ne zakljucavaju kada odlazis.

mire

@Doda - Verovatno si u pravu, ali mi je svakako glupo. To sa otklapanjem retrovizora pogotovo. Kod mene se otvore tek startujem motor i mislim da je to jedino pametno rešenje.

@Bungynik - Proveriću prvi put kad odem kod drugara koji drži servis za mobilni. Ima skener za predajnike, pa ćemo videti da li kartica išta emituje "na leru".

U međuvremenu ću pokušati da nađem neku dokumentaciju, baš me zanima. Mislim da bar na laguni III emituje ping tek kad staviš ruku u kvaku.