Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Elektromagnetni ventil turbine

Započeo DuleSlo, 22.08.2022. - 21:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DuleSlo

Zdravo. Ovih dana sam imao problema sa svojom lagunom. Ph2 2.0 dci. Dakle, nije htjela da vuce. Kopcao sam diagnostiku, al pre nego sto sam skopcao diagnostiku sam skontao da mi elektromagnetni ventil ne radi kako treba. Posle mi je izbacilo gresku na diagnostici. U toku voznje se palilo upozorenje check injection. Danas sam zamjenio ventil i auto ide jako dobro. Ali tek na nekih 2300 obrtaja povuce ono bas. U niskim obrtajima je bas ljen. Dali sam sta propustio. Naisao sam na ovu temu https://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=51361.0 o tome svemu. Al mi nije jasno na koku stranu da ga zakrenem tj okrenem. Ljevo ili desno. Nije napisano nigdje. Znali ko? Hvala i lp.

Ivan037

wcyber

ova greska kaze da je taj ventil skroz raskacen  - open circuit - otvoreno kolo

bulidza

Koliko sam video u opisu greske radi se o elektromagnetnom ventilu koji regulise vakum sa kojim se upravlja varijabilna geometrija turbine. U opisu greske taj elektroventil nema napajanje sto dovodi i do simptoma koji se javljaju, slabo vuce na niskim obrtajima. Naime, kada se upali motor taj ventil treba da otvori vakum koji povuce krilca na turbini i omoguci joj dobar rad sa malom kolicinom izduvnih gasova kako raste broj okretaja povecava se i kolicina izduvih gasova i ta krilca se otvaraju kako se turbina ne bi razletela od prevelikog broja oktretaja same turbine. Sto se tice dijagnostike treba proveriti napajanje samog eletroventila na konektoru, ako ga ima onda proveriti da li ima vakuma i da li se poluzje a turbini povlaci prema unutra gledano od vakum regulatora.