Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Električna oprema
»
Tema:
Zamjena točkova sa Tpms senzorima
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
Idi dole
Autor
Tema: Zamjena točkova sa Tpms senzorima (Pročitano 2934 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
flega
Clio
Trenutno vozim: megane III 1.5 dci 2015g. Limited
Pol:
Starost: 51
Zamjena točkova sa Tpms senzorima
«
poslato:
14.03.2023. - 22:05 »
Htio bi zamjeniti prednje i zadnje točkove radi ravnomjernije potrošnje guma ali sam se sjetio da Megan ima senzore za tlak guma i da će vjerojatno na tabli javljati grešku zbog niskog pritiska.
Imam ddt4all i Bluetooth Obd adapter s kojim sam uspješno mjenjao parametre auta ali ne mogu pronaći kako promjeniti mjesta senzora pojedinih guma
Sačuvana
mire
Global Moderator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
Odg: Zamjena točkova sa Tpms senzorima
«
Odgovor #1 poslato:
15.03.2023. - 06:36 »
Zašto bi to radio? Samo će ti se okrenuti podaci na tabli. Ti to znaš i nema problema.
Sačuvana
https://penzije.com
gablec13
Twingo
Pol:
Starost: 58
«
Odgovor #2 poslato:
15.03.2023. - 11:28 »
Ja imam nekoliko pitanja u vezi TPMS. Pretrazivao sam na nekoliko foruma i nalazio razlicite odgovore.
Ovu temu pratim i takodje me zanima odgovor na postavljeno pitanje.
Konkretna situacija kod mene je:
Na automobilu (Kadjar 2017) od prvog dana ne rade TPMS.
Kada uradim reset sistem jednostavno ne vidi senzore.
Ono sto sam prvo uzeo u obzir je mogucnost da je prethodni vlasnik iz ko zna kog razloga trazio da se senzori iskljuce. dakle, mozda su brljavili pa je covek zakljucio da mu je bolje bez njih.
Ja ih nisam imao nikad pre, pa nisam pridavao vaznost dosad.
Medjutim, pre koji mesec u toku voznje iskocilo je neko upozorenje u vezi TPMS, dakle jednom u gotovo dve godine koliko imam auto.
To me dalo na razmisljanje, gde na osnovu logike izvodim zakljucak da sistem nije iskljucen.
Da podvucem, reset sam radio mnogo puta, rezultat je svaki put isti "check sensors" ili nesta slicno. Znaci trazi ih i ne nadje ih.
Baterija na nekom od senzora?
Kako da znam da li je jedan ili vise senzora?
Kako da identifikujem koji?
Kako da znam da nije uredjaj koji korespondira sa senzorima, a ne senzori ili neki od senzora?
Da li promena mesta tockovima moze da napravi situaciju gde sistem ne vidi senzore?
Ono sto znam, a receno mi je kada sam bio na tehnickom pregledu je:
Prednja desna guma i zadnja leva guma su potrosene vise. Izgledaju kao par.
Po svemu sudeci, neko je iz nekog razloga zamenio mesta tockovima na jednoj strani automobila.
Da li je to potencijalni razlog?
Oticu ovih dana do drugara koji ima dve dizalice (ja nemam ni jednu) da vratimo tockove u originalni polozaj, pa da probam reset TPMS.
Jos jedan razlog zasto sam sada zainteresovan vise za potencijalno resenje je menjanje guma.
Dve gume su dakle losije, imam preporuku za zamenu, dve su OK. Gume su Rotalla SU01.
Razmisljam ili da stavim nove ovakve gume ili da zamenim sve cetiri, gde bih isao ili na Michelin Pilot Sport 5 ili na Goodyear F1 Asymmetric 6.
Posto ove druge gume kostaju 2 i kusur puta vise nego ova prva i posto bih stavljao sve cetiri, sto je 4x vise para, bilo bi mi drago da uz odlicne gume imam i senzore koji rade.
Gumama Rotalla SU01 sam zadovoljan zasad, ali mi se ne dopadaju testovi kocenja gde rezultati sa ovim gumama ne mogu da se porede sa Michelin PS5 ili Goodyear A6. Dimenzije guma su 225/45 R19.
Sačuvana
Vlada1001
Twingo
Trenutno vozim: Fluence 1.5 dci Limited 2016
Pol:
Starost: 47
Odg: Zamjena to%u010Dkova sa Tpms senzorima
«
Odgovor #3 poslato:
15.03.2023. - 20:42 »
Verovatno je isključen TPMS sistem preko dijagnostike ako ne prikazuje pritisak ili grešku da ne detektuje senzore. Barem kod mene na Fluencu 2016 tako radi. Ako je aktiviran TPMS sa setom felni bez senzora pali žutu lampicu i prijavljuje grešku.
Kada budeš menjao gume vidi da li imaš senzore ili vidi da ti neki vulkanizer proba da ih očita ako postoje
«
Poslednja izmena: 15.03.2023. - 20:46 od strane Vlada1001
»
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #4 poslato:
15.03.2023. - 22:54 »
Pregledom tvojih prethodnih postova nasao sam temu u podforumu "Šasija" u kojoj se o senzorima pritiska pise vec 15 godina:
https://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=766.0
Pretragom nisam naleteo na temu iako sam pretrazivao termin "senzori".
Sad mi je jasno i zasto odgovor od @mire pocinje sa "zasto".
Cini mi se da bi mi bilo idealno kada bih pre kupovine guma ustanovio barem da li je sistem deaktiviran. Gume kupujem sa opcijom montaze i balansiranja, a svako naredno skidanje i stavljanje kosta me oko £30 po tocku, plus izgubljenih nekoliko sati subotom.
Od "opreme" imam ovo, mozda da uzmem i verziju sa USB
To sam kupio jer je link bio na YT videima Italijana koji je pokazao nekoliko fora sa DDT4ALL.
Probao sam neki programcic na telefonu, ali mislim da time mogu samo da vidim neke podatke, ne da ih menjam.
Pretpostavljam da program DDT4ALL moze to pokazati, a da treba naci gde se opcija nalazi.
Ako senzori i postoje stari su 6 godina iako minimum dve godine nisu u upotrebi.
«
Poslednja izmena: 15.03.2023. - 22:56 od strane gablec13
»
Sačuvana
cika mili
VIP
Trenutno vozim: Megane Limited 1.3 TCe 100
Pol:
Starost: 52
«
Odgovor #5 poslato:
16.03.2023. - 05:41 »
Pogledaj kako je Mikele isključio senzore i kako se to prikazuje na tabli. Ako ti je sistem uključen i ne detektuje senzore, onda bi na tabli trebao imati "upaljen" ključ i gumu, i poruku da prekontrolišeš senzore.
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #6 poslato:
20.03.2023. - 17:37 »
Koristio sam DDT4ALL prvi put, ispratio instrukcije, nije bilo problema.
Ocekivao sam pronaci cu iskljucene TPMS, ali oni su ukljuceni.
Nikakvu gresku mi sistem ne izbacuje, a kada uradim reset (doduse na parkingu, ali vise puta dosad i u voznji ili nakon voznje) na ekranu se pojavi poruka
"Check tyre pressure sensors"
.
Ako je potrebna zamena, radije bih menjao sada kada sam u procesu menjanja guma, 6 godina su stari, ali sta ako nije do senzora?
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #7 poslato:
21.03.2023. - 16:53 »
Posto sam jos uvek daleko od resenja odlucio za se da zamenim sve gume, prilikom cega cu biti u situaciji da vidim postoje li senzori uopste u tockovima.
Odlucio sam se za Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, iako su mi favoriti bili Asymmetric 6 i Michelin Pilot Sport 5.
Mobilna ugradnja je u pitanju, koristio sam tu vrstu servisa dva puta, bio zadovoljan, a i vise mi odgovara da dodju kod mene u odredjeno vreme, nego da se vozikam po gradu subotom kad je guzva, pa cekam sat dva da dodjem na red.
Videcu da li ce lik biti raspolozen i da vrati dva zamenjena tocka na njihova originalna mesta, iako to ne bi trebalo da ima veze sa pronalazenjem TPMS.
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #8 poslato:
21.03.2023. - 16:55 »
Od 2014. godine sva nova vozila proizvedena u EU su u obavezi da imaju TPMS senzore... Mislim da ne mogu proci ni tehnicki pregled bez ispravnih senzora
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #9 poslato:
21.03.2023. - 19:24 »
To nisam znao do pre koji dan.
Inace, na tehnickom sam bio pre dve nedelje i prosao uz preporuku da dve gume nisu najsrecnije.
Menjam sve cetiri i stavljam bolje.
TPMS koji uzgred nisu radili ni prosle godine na tehnickom nisu pominjali, a to svakako zelim da resim.
Da sam gume mogao da kupim jeftinije bez montaze, mozda bih se odlucio na posetu Renault servisu, pa trazio da uz montazu guma rese i TPMS.
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #10 poslato:
01.04.2023. - 14:52 »
Danas su mi stigle gume, montirane su.
Tokom montaze imao sam priliku gledati i problem sa TPMS moze da pocne da se odmotava. Na desnoj strani automobila na oba tocka senzori su iz ne znam kog razloga skinuti.
Na levoj strani postoje, slikao sam ih:
Posto mi ni ova dva ne izgledaju najsrecnije, pretpostavljam da je najbolje zameniti i njih.
Sta od ovih oznaka gledam prilikom kupovine novih?
Sačuvana
cika mili
VIP
Trenutno vozim: Megane Limited 1.3 TCe 100
Pol:
Starost: 52
«
Odgovor #11 poslato:
01.04.2023. - 15:34 »
407004CBOB
Čudno mi je da ti na instrument tabli nije pokazao da nešto nije u redu sa senzorima. Trebao ti je pokazati 2 simbola, ključ i točak.
«
Poslednja izmena: 01.04.2023. - 15:37 od strane cika mili
»
Sačuvana
gablec13
Twingo
Pol:
«
Odgovor #12 poslato:
02.04.2023. - 13:11 »
Hvala.
Nejasno mi je i iz kog razloga su dijagonalne gume parovi, zasto je neko zarotirao gume na jednoj strani i upravo na toj strani nema senzora.
Greska nekog "majstora"? Slucajna ili namerna?
Da li je time zeleo postici da sistem ne pokazuje gresku?
Kako je moguce da je to postigao, ako po svemu sudeci sistem treba da pokaze gresku ako senzor (dva u mom slucaju) nedostaju.
Ako zna ono sto neko drugi ne zna, to je mogao postici iskljucivanjem TPMS preko DDT4ALL.
Sačuvana
milos78
Twingo
Trenutno vozim: Renault Clio 3, 1,2 16V
Pol:
Starost: 46
«
Odgovor #13 poslato:
13.04.2023. - 13:08 »
@gablec13
prijatelju, ko zna šta je ko tu radio sa točkovima.????
Kao prvo, TPMS sistem ne može da se isključi uopšte (barem su mi rekli tako za megane 3 2014) a i bio sam prisutan prilokom pokušaja istog.
Moguće je da su točkovi sa drugog automobila .
Moguće je da senzori nisu uopšte upareni sa sistemom baš zbog toga.
Senzori su upisani u računar tvog vozila i njihove serijske brojeve možeš pročitati pomoću dijagnostike. Onda ih uporediš sa ovima koje si fotografisao.
Tek tada će ti biti jasnije o čemu se radi. Ima li ih u sistemu ili su im možda baterije crkle (što je malo verovatno ali nije nemoguće).
Svakako ti predstoji kupovina najmanje 2 nova senzora i njihovo uparivanje sa tvojim vozilom
«
Poslednja izmena: 13.04.2023. - 13:10 od strane milos78
»
Sačuvana
Vlada1001
Twingo
Trenutno vozim: Fluence 1.5 dci Limited 2016
Pol:
Starost: 47
«
Odgovor #14 poslato:
13.04.2023. - 14:58 »
@miloš
Već par sezona aktiviram i deaktiviram TPMS na Fluencu 2016. godište preko ddt4all, pa pretpostavljam da može i na Meganu 3 da se to uradi. Na zimskim felnama nemam senzore, a juče sam stavio letnji set i promenio raspored prednjih i zadnjih guma/felni. Nisam hteo ručno da menjam raspored šifri senzora, interesovalo me je šta će se desiti. Na moje prijatno iznenađenje, kompjuter je uspešno prepoznao i sam rotirao šifre.
«
Poslednja izmena: 13.04.2023. - 15:10 od strane Vlada1001
»
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Renault Forum Srbija