0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
407004CBOBČudno mi je da ti na instrument tabli nije pokazao da nešto nije u redu sa senzorima. Trebao ti je pokazati 2 simbola, ključ i točak.
In the EU TPMS became mandatory for all class M1 vehicles (vehicles designed and constructed for the carriage of passengers and comprising no more than eight seats in addition to the driver's seat) registered after November 1st, 2014. The initial legislation was approved in 2009 in Brussels (UN ECE R64) with the aim to optimize fuel consumption and increase driver safety, which are the two most well-known benefits of the TPM systems.
možda nekome pomogne ko se muči sa senzorima, iako je moj uspeh "delimičan"elem, kadjar bose, originalno imao senzore, ali ih je prethodni vlasnik povadio i isključio postojanje tspm-a te se nikada nikakva greška nije javljalaprilikom stavljanja novih guma, montirao sam "original oem" senzore sa aliexpressa, 4 kom za 23$, hehe, gledao po recenzijama oni koji su postavljali slike da im rade kako treba, u pitanju su oe: 40700-4cb0b, odnosno po forumima sam skapirao ako na senzoru imate ID broj koji počinje sa 08F, da su to senzori koji će se automatski prepoznati..eh ali da li je zaista tako..mučio sam se da ih aktiviram preko ddt4all, ali uspeh ograničenu meter clusteru, ecrans, config IHM - kada se aktivira "with tpsm" i resetuje, sve ok, ne bude greške, međutim, potrebno je i ubody control module, tpsm, configuration - aktivirati tpsm_presence na true, e i tu se pojavi greška ERROR PROG i STOP, koju nisam uspeo da uklonimtu sam najviše zapeo i najviše pokušavaona TPSM EXTRA/MMI config, uspevao sam da mi se na ekranu promeni lokacija točkova, na kolima mi se pokazivao status "traženje lokacija pneumatika" međutim, očitavanje nije uspelo (ni nakon one vožnje od par km da ih aktivira)..na tom ekranu, sam pokrenuo onu opciju autoloc "startroutine", i kliknuo na onu opciju da "upuca" IDjeve senzora, i tog momenta su se na ekranu gde treba da stoji očitavanje pritiska, bile crtice --- (u smislu nestale su poruke tarženje lokacije, očitavanje pritiska..), ali i dalje nije radilo -- napomena na kraju posta, ispostavilo se da sam upisivao pogrešne id-jeve senzora, ne znam, možda bi radilo još tada i možda bi prog error greška nestalana francuskom forumu sam video da nakon što se aktivra with tpsm i tspm presence (kada se pojavi greška error prog), na istom ekranu treba izabrati opciju "new program configuration", i da je to kao momenat da on resetuje ta podešavanja, gde greška nestaje, mogu se upisati ID-jevi senzora i kao sve će raditi..međutim to je za neki drugi renault i nisam nigde uspeo da nađem takvu opciju u drugim meter cluster - bila je neka opcija na francuskom čini mi se na nekom cluster meter-u za megane koja je delovala da je to "new program configuration", ali nisam smeo da je pokrećem jer nisam bio siguran da li bi sluuučajno pobrisao neka podešavanja i napravilo neki veći problemu svakom slučaju, ako nakon aktivacije tpsma na BCM i cluster metera nemate grešku error prog, ili je uspete očistiti, onda mislim da se vredi igrati sa opcijama na MMI config, tpsm vehicle config i tpsm system config i sa tim autolocate, autolearning..posle par dana nespavanja i nerviranja, odustao sam i otišao u ovlašćeni da mi aktiviraju senzore..gde mi rekoše ako nisu original verovatno neće moći:- u servisu su mi rekli da nisu mogli da ih očitaju (približili su onaj tpsm reader do senzora), ali ništa, ali na kraju sam skapirao da senzori možda nisu bili aktivirani ili nešto slično (jer na fr. forumima piše da je prvi put potrebno naduvati gumu na 3.5, i ispuštati gumu nekoliko sekundi dok ne dođe na ispravan pritisak i da će to na silu aktivirati senzor, odnosno drugi metod je da se vozite 15-20 min i da se onda od rotacije aktiviraju) - e sad, po priči u servisu, mislim da stvarno znaju šta rade, tako da verujem da su pokušali da ih aktiviraju jer sam čuo i duvanje i ispuštanje gume i sve i svašta..- ostavili su aktiviranu opciju tpsm-a i rekli da se možda pojavi greška i da vidim šta će da se desi- uradio reset preko rlinka- posle par km vožnje, pojavila su se očitavanja, a mojoj sreći nije bilo krajane zadugo doduše, tj do sutra jer se u toku vožnje pojavila greška da treba proveriti senzore pritiskaono što je sad situacija jeste da senzori rade..ali u određenom momentu iskoči greška "proveriti senzore pritiska", a očitavanje sa neke gume nestanenekad reset preko rlinka: vozilo, senzori, reset, odradi posao i vrate se (dakle čim kliknem reset nestane "guma alert" i ključ sa ekrana) a nekad moram 15 puta da resetujem (kad klinem reset ništa se ne desi, sistem piše "učenje o TP", tražim poziciju guma, ali lampice i dalje svetle) i onda od jednom ponovo prorade i tako u krug.. tako da, ne mogu da se oslonim na ovaj sistemsumnjam u dve opcije još:1) zaista kineske kopije nisu 100% kompatibilne (4800 din je original kom u ovlašćenom, na KP imate za 30tak eura/kom polovne originalne), ili,2) još može nešto sa podešavanjima da se uradi - ono što mi pada na pamet što ću još da probam jeste, da, kada senzori rade kako treba, isključim opcije "autolocate" i "learning" i sve slično što bi moglo da aktivno traži, menja podešavanja, već da ostane sve onako kako jeste upisano kada radi, jer koliko sam uspeo da skontam, u ovlašćenom ta podešavanja za autolearn, autolocate nisu bila dirana, tj sva su bila na "true" (onako kako sam ih ja ostavio, a kada sam se prvi put povezao na kola sa ddt4all svi su bili bili na false)bitna stvar koju sam ukapirao usput:na senzorima se nalazi 8cifreni hex id broj senzora, koji (ako se ne učitaju) se mogu/trebaju uneti ručno međutim, ono što piše na senzorima i ono što sam sada, kada senzori rade, video da je upisano u računaru se značajno razlikujena senzorima odštampano08fa831508fa82c808fa820808fa8301a ono što je u računaru upisano080cd5cd0868d6cd08d7c8cd0823cdcdako se igrate sa kopijom senzora, ili niste 100% sigurni, pretpostavite da to što piše na senzoru nije pravi ID senzora, već ga zaista treba očitati.. postoje alati za očitavanje od par $, ili ima i nekih metoda sa starim dvb tunerima koji rade na toj frekvenciji pa se mogu koristiti za iščitavanjeeto,nisam napisao post sa uputstvom rešenjem da se neko obraduje u full-u, ali možda pomogne nekom ko će prolaziti kroz ovopozdrav
Meni originalni senzori rade ok ali kad se guma zagrije ako je napolju +34 i vruć asfalt poneki senzor izbaci sensor foult pa se nakon nekog vremena samo sredi pa opet i tako a to ne računam za defektOvih dana je bilo stvarno toplo