Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Zvuk iz deferencijala

Započeo momcilo82, 04.06.2023. - 22:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

momcilo82

Zdravo svima,

Nedavno sam primetio tihi zvuk zviždanja kada je auto u 4. ili 5, stepenu prenosa.  Majstor je probao auto, sumnja na diferencijal mada kaže da tako tih zvuk ne ukazuje ni na šta ozbiljno. Da li neko iz iskustva može da mi kaže šta može da bude u pitanju, tj. šta u diferencijalu može da strada da počne da zviždi?

Ivan037

slavko_bgd

Ti tihi, početni šumovi manuelnih menjača se mogu na neko duže ili kraće vreme eliminisati dodavanjem aditiva sa molibdenom.
Krajnje rešenje je reparacija menjača i zamena ležajeva, nikakva raketna nauka.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

singer

To je uglavnom zbog ležajeva,kod mene malo huji na 58km/h  :wink:

ivanm

Ima luft (zazor) između zupčanika.
Tesko da su lezaji. Moguce ali tesko. Mozda 1 lezaj. Koliko km ima auto,?

singer

Zazor između  zupčanika  mora da postoji ali kad ležaj dobije luft tad se zazor između zupčanika sa jedne strane poveća a sa suprotne smanji ili nema zazora(zavisno na koju stranu je napon) pa se zupčanici dodiruju dnom zuba -to se onda čuje  :wink:

momcilo82

Citat: ivanm poslato 06.06.2023. - 21:19
Ima luft (zazor) između zupčanika.
Tesko da su lezaji. Moguce ali tesko. Mozda 1 lezaj. Koliko km ima auto,?
Malo manje od 240.000 km.

DS9

Kada je moj tek kupljeni polovni citroen C3 1,4 hdi (sa ne manje od oko 200,000 km, 5 godina star iz Francuske) brujao, najviše u prvoj, pa u drugoj, a u ostalim nije - dva iskusna majstora (za pežoe) koja su ga provozala su rekli da je najverovatnije problem diferencijal.

Kada sam to brujanje opisao na CFS-u tj. citroenovom forumu Srbije - dva druga iskusna majstora za citroene su rekli da se najverovatnije radi o jednom ili oba  ležaja na tzv. spojnici menjača.

Auto je tako vožen oko sedam godina, prešavši oko 75000 km, uglavnom po Beogradu uz letovanja do Grčke i Crne Gore. Kada je jedan od ona prva dva majstora imao slobodno vreme i bio raspoložen - menjač je skinut i otvoren, pa je nadjeno je da se venac (od bakelita, koji odvaja kuglice) manjeg ležaja na spojnici menjača odvojio, i srećom se kuglice nisu razletele po menjaču. Veći SKF-ov ležaj na spojnici menjača je bio u korektnom stanju, kao i ostali ležaji.
Problematični manji ležaj spojnice je zamenjen (koštao je oko 5 evra)  i auto je do sada bez brujanja  prošao još oko 60,000 km.

Menjaču je pre otvaranja češće nego potrebno bilo menjano ulje (odgovarajući total i motul, čisto zato što me interesovalo), tj. koliko se sećam četiri puta. Prvo ispušteno ulje je bilo crnje nego iz motora, i spaljenog mirisa. Narednim ispuštanjima, pošto je ulje bilo sve bistrije - konstatovano je poprilično sitnih metalnih opiljaka, čija se broj sve više smanjivao sa svakim ispuštanjem/zamenom ulja.

Zviždanje nikada nisam čuo.