Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Test: Renault Megane Estate 1.5dci (GT, Bose, Limited...)

Započeo rotkod, 02.08.2023. - 08:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

markofpi

Kao sto se recimo razlikuje i kvalitet novih automobla za neka trzista.
Meni je samo smesno to sto uvek na njihovu vodenicu, da je recimo za nase trziste duzi servisni interval onda bi se drzali preporuke servisa koji su kod nas.
Na kraju, meni licno je presudno to da ako mi majstor kaze da bi trebalo uraditi veliki servis to je to.
Nit znam ko ga je vozio, nit kako...neretko servisni intervali nemaju veze sa vremenskim periodom ili km vec sa samim nacinom exploatacije.

wcyber

mislim da se za servisne intervale vode i time da se u srbiji u proseku vozi manje duzih relacija, vise neke gradske voznje ... mada bi svako pojedinacno za svoj nacin voznje trebao da vodi o tome racuna ..

pa onda kao putevi su losiji, vise prasine, bla truc .. naravno, nije isto ni da li vozis po novom sadu ili negde po nekim prasnjavim sumadijskim putevima, sta znam .. da ne prozivam sad neke delove srbije :D

rotkod

Nema goreg goriva od Švedskog, pa opet, EU garancija...

Servisni interval, nema veze sa načinom vožnje, stilom... zubčasti zato ima rok trajanja, definisan vremenom 6 godina i kilometrima 150000km.
Ukoliko je kilometraža stvarna, nema potrebe menjati ništa pre toga.
Ovo vam je "oficijalni" odgovor renault Svergie.

Ono što su nas ubedili je sledeće... svaka sledeća zamena da bude na 60000km... zašto, ako su kupljeni originalni delovi?!

Ista priča sa renault sava, znate treba da menjate set zubčastog... Ok, a zašto?
Tako je propisao proizvođač...
Aha, a meni piše da se radi za 150000km ili 6 godina!
Da, to je za vozila proizvedena u inostranstvu.
Aha, a nisam znao da ima srpski deo u Španiji, pa tamo sklapaju srpski megan...

Gluposti!

Vidite kvalitet goriva u SE, odličan za DPF i okolinu, ali ne i za sam motor...

https://www.testfakta.se/sv/article/sa-mycket-palmolja-finns-det-i-biodieseln

Čista prevara... i još košta 25SEK, to vam je 2€

markofpi

Ne mogu da kazem da nisi u pravu ali znas kako...uzimas za nase uslove dobra polovna kola, skoro pa nova. Kazes sebi ok, veliki servis na 150k, a ti ga kupis recimo sa 120k km. Ako se nesto u medjuvremenu desi, ode pumpa, pukne kajis, spaner...ostavite na putu ili jos gore napravi neku havariju pojeo bi svoja da ne kazem sta sto to nisi uradio ranije. Kad god sam kupovao polovna kola, osim ako nisam imao bas cvrst dokaz o nekoj zameni (a nisam) veliki i mali servis su bili pod must. Takodje i zamena svih ostalih tecnosti u vozilu. Trap i kocioni sistem po potrebi ako u tom trenutku treba nesto ili se blizi kraj nekom od delova.

rotkod

I sam sam imo isto razmišljanje kada sam ziveo u BG, sada vidim da je to bila iluzija i bacanje para.
Osiguranje interesuje samo sledeće, da li je rađen servis po intervalima proizvođača i da li je rađen u ovlaštenom za vreme garancije, odnosno u renomiranom posle isteka garancije.
Inače, ovde renault daje 180000km ili 8 godina njihove garancije na motor, ako si njihov osuguranik.

Renault försakring Sverige

Goxxy

Koje crno osiguranje u Srbiji... jedino osiguranje koje još iole funkcioniše je obavezno auto osiguranje, a da se osiguraš da te i sam Renault ne prevesla - nema šanse u ovoj bednoj državi.

Bundzija

Citat: rotkod poslato 10.08.2023. - 18:00
Nema goreg goriva od Švedskog, pa opet, EU garancija...

Servisni interval, nema veze sa načinom vožnje, stilom... zubčasti zato ima rok trajanja, definisan vremenom 6 godina i kilometrima 150000km.
Ukoliko je kilometraža stvarna, nema potrebe menjati ništa pre toga.
Ovo vam je "oficijalni" odgovor renault Svergie.

Ono što su nas ubedili je sledeće... svaka sledeća zamena da bude na 60000km... zašto, ako su kupljeni originalni delovi?!

Ista priča sa renault sava, znate treba da menjate set zubčastog... Ok, a zašto?
Tako je propisao proizvođač...
Aha, a meni piše da se radi za 150000km ili 6 godina!
Da, to je za vozila proizvedena u inostranstvu.
Aha, a nisam znao da ima srpski deo u Španiji, pa tamo sklapaju srpski megan...

Gluposti!

Vidite kvalitet goriva u SE, odličan za DPF i okolinu, ali ne i za sam motor...

https://www.testfakta.se/sv/article/sa-mycket-palmolja-finns-det-i-biodieseln

Čista prevara... i još košta 25SEK, to vam je 2€

To je biodizelion moze da ide samo u motore koji su predvidjeni da ga koriste i to odredjenu mesavinu biodizela, sto ti stoji u uputstvu za vozilo. Najcesce su B2, B5, B7, B10, B20 iB100 pri cemu brojka oznacava procenat biodizela u mesavini, dok je ostatak standardni petfodizel.

Tako da taj clanak trebas uzeti sa rezervom jer to da li je u biodizel komponenti koriscen PFAD ili palmino ulje ne znaci mnogo u koliko se ne zna kakva je optimizacija sagorevanja samog dizel motora.

rotkod

Možda se nismo razumeli...

HVO je nešto što postoji, a ovo što si čitao je uvedeno kod nas na pumpama još 2017.
Najveći problem se pojavio sa blokiranim filterima i uništenim motorima.
Niko nije preuzeo odgovornost, a Q8, Preem... Cirkle K, i dalje prave smesu, koja, kako i sam članak kaže, odgovara hemijski.

https://www.preem.se/om-preem/insikt-kunskap/2019/attacken-mot-talldiesel-ger-klumpar-av-alger-och-svamp-i-tanken/
Epilog

https://www.preem.se/privat/drivmedel/produktkatalog-privat/produkter/diesel/preem-evolution-diesel/

Uglavnom, na zadnjem meganu se pojavio problem sa diznama, koji renault nije označio kao problem, već je rekao da je automobil potpuno ispravan.
Na 111000km na jednoj dizni sam dobio povremeno kuckanje, a kako mi je rečeno u servisu... Nikako nemoj dodavati aditive na Švedsko gorivo, jer ga gorivo ina već u sebi.
Oni dodavaju aditive, da bi dizel, dobiven iz drveta, borovine i repe, pomešali sa malim procentom Norveškog fosilnog goriva, aditivima dali "jednaka svojstva" kako piše u članku.
Stavio sam preem članak, jer su se ljudi najviše žalili na njih.
I sam sam sipao kod njih i dobio nagradu na kraju.
Sada sam na cirkle K i nadam se dobrom.

rotkod

Ovaj moj megane poseduje senzor količine tečnosti za brisače I jonizator. To je standardna oprema za ovaj model.
Možda ipak postoji senzor količine ulja, ali se on aktivira kada dođe ispod minimuma... ?!
Ne znam ko je napisao, ali ovako...

Megane III 2016 limited ima prikaz količine ulja i nežični ključ koji nije potrebno staviti na zadano mesto da bi pokrenuo automobil.

rotkod

Nakon godinu dana korišćenja valeo brisača za ovaj automobil, govorim vam svoje iskustva, mogu zaključiti da su golo sraxxe!
Od prvog dana ne valjaju, bučni su I na vozačevom brisača, deo gde se povezuje za ruku brisača, nikad nije obrisao kako valja.
Danas ih šaljem na reklamaciju.
Možda to ne bi uradio da nisam kupio A115S bosch I video kako zapravo treba da rade brisači.

Valeo

https://youtu.be/3Dg9cfS2Q0Q?si=h-5jWUsmqpdeotek

mire

Koji valeo brisači? Ima više modela i prilično je različita cena.

pedjak

rotkod

@mire

https://www.trodo.se/torkarblad/valeo/renault-megane-iv-grandtour-k9a-m-n-1-5-dci-110-81kw-86786-cid

Ovaj model je u pitanju.
Mogu da ih slikam skinute, mada ne vidim nikakvo vidno oštećenje, a opet sa druge strane sam kupio iste pre 5 godina za MK3, što sam prodao, nikad nisam imao problem.
Poslaću ih u reklamaciji, dve godine su pod garancijom, pa ću videti...
Od prvog dana su promašaj, a uvek sam mislio da je šoferka prljava od nečeg...
Prao sam je, polirao, čak sam probao i 3M-ov sprej za šoferke, pena koja je čisti ,a ne skida onaj film zatamljenja...
Nije dalo uspeha, sad kada sam stavio bosch, vidim znatnu razliku.
Imam ona staklo sa "uvetom" tako da se ne bi trebalo toliko čuti... i tako i jeste sa Bosch-ovim, a sa Valeo-vim je kao da grabljama brišem staklo.

mire

To je svakako onaj jeftiniji model. Meni su se Silencio extra pokazali. Najbolji brisači koje sam imao.

Bosch mi se i nisu proslavili.

rotkod

To je najskuplji model koji možeš kupiti u Švedskoj.
Trodo je nešto kao autodoc, samo za razliku od njih, oni svoj lager imaju u SE.
Druga kompanija koja nudi je mekonommen, a oni zvanično snabdevaju SE težište i imaju svoje servise i prodavnice.
Razlika je samo u ceni.
Trodo prodaje uploa manjoj ceni, ali online.
Tako A115S u mekonomenu košta 578sek, a u trodo 282sek.

Bilo kako bilo... Meni su se pokazali kao "treće" razredni i ne bi ih preporučio.
Bosch za sada, jako dobro.

P.S. Da si malo više obratio pažnju, video bi da se radi o modelu koji si pomenuo "silencio".
Skuplji model je jedino silicon valeo i on se ne može prodavati na Švedskom tržištu, jer im valeo nije poslao uzorke za njihov test. Tako da ne mogu zvanično prodavati.
Amazon, pa izvolite...
Valeo Everguard

Cena valeo u mekonomenu