Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Reno Megan 2 1.6 16v- nerešiv problem

Započeo gago2, 20.12.2023. - 13:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

gago2

Letos je blokirala remenica alternatora, PK kaiš se podvukao pod zupčasti- rezultat je da su svi ventili pokrivljeni.
Radim u Beogradu, ali kako se kvar desio daleko, auto je popravljan u Kraljevu.
Glava je nošena na ravnanje, ventili poručeni novi, set zupčenja nov, iz Partico-a poručena varijabilna remenica i sve je zamenjeno.
Auto je preuzet, sve je bilo ok, ali sam primetio da curka ulje pomalo posle vožnje.
Posle 2 nedelje dok je auto sasvim normalno radio sam auto odvezao kod istog majstora da pogleda zašto curi ulje, utvrdio je da pušta na nekom semeringu.
Zamenio ga je o svom trošku i auto sam preuzeo u subotu kasno uveče. Krenuo u nedelju za BG i počeo je da se javlja neki čudan zvuk na određenom broju obrtaja, odjednom je nešto puklo, auto se ugasio, nestao potpuno bez struje. Uzet šlep, vraćen kod istog majstora, epilog je da je pukao klip i probio glavu koja je pre neku nedelju sređena..
Uzeta druga polovna glava i nošena na obradu, jedan klip menjan i auto preuzet posle nedelju dana.

Od tada se javlja zvuk kod zagrejanog motora pri popuštanju pedale gasa da se javlja neko testeranje, struganje- ne znam kako bih taj zvuk drugačije opisao. Prilikom pritiskanja kvačila zvuk nestaje. Čak sam se i vratio kod prethodnog majstora da proveri, dizali smo auto na dizalicu dodavao sam gas, javljao se taj zvuk, ali nije lociran odakle je.

U BGu sam odvezao kod majstora, prva pretpostavka je da je menjač. Menjač je skidan i sve je u redu sa njim, a lamela i zamajac nošeni na obradu i ništa se nije promenilo. Posumnjali su na varijabilnu remenicu da nije dobra i ona je zamenjena,  originalna je stavljena. Auto je preuzet i tog zvuka nije bilo više.
Voženo je nekih 300-400 km, i sinoć je opet počeo da se javlja zvuk doduše za sada u tišoj formi..

Ovaj zvuk je pre menjanja varijabilne remenice...
https://youtube.com/shorts/8AmxhEqRPcM

Majstor mi je sada rekao da se verovatno ne ostvaruje potreban pritisak ulja...

Ima li neko ideju ikakvu?

mire

Nije teško izmeriti pritisak ulja, ali možda nisu potpuno prohodni kanali ka varijabilnoj remenici. To obično i jeste razlog njenog otkazivanja.

gago2

A to može da se utvrdi merenjem pritiska ulja?
Fali samo da se opet skida glava 

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Mislim da ne može, jer nemaš gde da meriš pritisak baš kod remenice.

To je moralo da se očisti pre sklapanja motora.