Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Clio 4 - check hill start assistance

Započeo stefanxzibit, 17.02.2024. - 18:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

stefanxzibit

Pozdrav, radio sam veliki servis i servis menjaca na Reno Klio 4, manuelac, 1.2 benzin 54kw/75ks, 2018 godiste. Nakon preuzimanja vozila od mehanicara i pola sata voznje upalila se lampica na tabli sa dve poruke na displeju: check vehicle i check hill start assistance. Nisam primetio nikakve probleme u voznji osim lampice, takodje sam na prvom usponu primetio da mi hill hold opcija vise ne radi, pritiskanjem kocnice na usponu hill hold se ne aktivira. Vratio sam se kod mehanicara gde smo auto spojili na dijagnostiku i pod abs sekcijom je bila poruka: DTCC422 no uch multiplex signal. Ostalih gresaka ili gresaka na motoru nije bilo. Mehanicar je onda rekao da je bila i poruka za nizak pritisak u gumama koju je restartovao i nakon toga je i greska za hill hold nestala, vise nije bilo gresaka ni lampice na tabli. Ja tu gresku za pritisak u gumama nisam primetio. Uglavnom lampice vise nema ni poruke check hill start assistance na tabli jer su ociscene, ali meni i dalje hill start (hill hold) ne radi. Verujem da je neki abs senzor, senzor kocnice. Da li je neko imao slicno iskustvo?

wcyber

check vehicle se pali kada ima problema sa senzorima pedala, polozaja menjaca i tako to..

za hill assist treba da je pritisnuta pedala kvacila i menjac u prvoj brzini... i naravno abs pumpa da komunicira sa racunarom

ako nesto od toga ne radi, logicno je da ni hill assist nece raditi

stefanxzibit

Hvala puno na odgovoru, u subotu idem kod elektricara. Hill hold i dalje ne radi ali se lampica za check ugasila. Tempomat radi npr. Servis menjaca je bio remont menjaca skidan je i vracan, bojim se da je u tom procesu nesto sjebano, mozda neki senzor ili kabl sjeban.

Ali sam primetio jos jedan problem koji se ispoljava SAMO kada auto upalim popodne na parkingu sa posla kada idem, ujutru sve ok. Naime pri malim brzinama konkretno u drugoj brzini kada izlazim sa parkinga firme u drugoj pustim gas i pritiskam kocnicu, auto sam.pocme da ubrzava prilikom popustanja kocnice, kao automatik ili kao tempomat kako se ponasa. To traje par sekundi uglavnom dok dodjem do kompletnog zaustavljanja, posle toga auto radi normalno, ali do tog trenutka nije prijatno jer na malo popustanje kocnice auto kao da juri da dostigne neke obrtaje.

wcyber

hmmm, to jedino ako juri da dostigne 800 obrtaja, jer racunar nece dati da padne ispod toga ..

alexsasa

To sam i ja pomislio, ne dozvoljava racunar da se " ugusi" motor. Kod dizela je zbog velikog momenta jos izrazenije.
Ali to je onda bas mala brzina, besmisleno je stiskati kocnicu dok je auto u brzini.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kobo

i kod mene se na clio 4 javio problem proveriti hill holder assist tačnije pri pokretanju motora piše start stop activ i odmah inactiv svetli ključ za servis i poruka proveriti hill holder assist  da li je neko imao iskustva sa ovom greškom

Kobo

Kobo

izgleda da niko nije imao ovakav problem
Kobo

wcyber

moras ga nakaciti na dijagnostiku, jer niko ne moze da zna zbog cega tacno tvoj auto gasi hill assist.. mogu biti razliciti razlozi

Kobo

znam da može biti više razloga ali eto neverujem da se uvek javljaju isti razlozi kod svakog, zato i postoji forum da iznesemo koji su razlozi mogući ja ću u svakom slučaju napisati šta je kod mene problem kada ga budem rešio
Kobo

Kobo

problem rešen, auto je na delfi dijagnostici pokazao po rečima majstora puno grešaka vezanih za napajanje raznih modula i računara kao i greške u komunikaciji raznih sistema(nije gledao detaljno sve) obrisao je sve greške ali su ostale tri koje nemogu da se obrišu to su dtc920f,dtc9267 i dtc9267 ove dve su iste ali nemogu se obrisati a stoje kao zasebne greške onda je testiran akumulator gde je uredjaj pokazao da je slab i da ga treba zameniti i zamenjen je novim i sada radi start stop sistem kao i sistem za kretanje na uzbrdici. sad ostaje da se još jednom pokuša sa brisanjem ove tri greške
Kobo

Ap0calypto

Francuzi su poznati po tome sto im loš akumulator svašta nesto upali kao greške.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll