Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Reno scenic 2024

Započeo baki800, 12.03.2024. - 11:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

11kW to je trofazni 16A punjac na 240V  ... tako da ovo jeste neki maksimum za obicnu kucnu instalaciju
7,2kW je trofazni 10A punjac na 240V mrezu ..

fLiP

Kakva bre trofazna na 240v?

Edit: Ovo su ti limitatori za trofaznu i monofaznu. Pored imaš objašnjenje koliko je to kw. Za kućne potrebe to je obično 17kw za trofazni sistem. To ne znači da možeš da priključiš 17kw punjač na jednu fazu i nulu. To je ukupno opterećenje za sve tri faze. Čim jednu fazu opteretiš više limitatori će se aktivirati.
https://www.elteh.net/el-instalacije/dimenzioniranje/tablice-limitatora.html
Prvo moraš da kreneš od te odobrene snage koje plaćaš, presek kabla do i od brojila do ormana sa osigiračima i do potrošača. Onda kakav je tip priključka za potrošač(punjač baterije).
Jer ako puniš auto noću onda ćeš teško moći da koristiš i druge potrošače u kući.

wcyber

pa to i ja kazem .. ukupna snaga na 3 faze 220/240V .. samo racunam koliko je moguce sa 16A maks struje.. 16A osigurace imamo i za sporete i bojlere u stanu\

i za sporet ide 3x 16A najcesce

reemark78

Napon između faza je 380V, kada propustiš 16A na taj napon dobijaš veću snagu nego pri 220V.

wcyber

ne znam kako su realizovani ti trofazni punjaci .. da li koriste pojedinacne faze ko sporet ili sta rade ..  moram iskopati specifikacije na netu :)

https://www.teisonev.com/wallbox-mini/ac-3-5kw-7kw-11kw-22kw-smart-home-wallbox-ev.html

gledam ovde pise, da .. 380V -> 16A -> 11kW  e, sad kako dodju do tih 11kW .. bem li ih  .. jer je 3x230X16 tacno 11kW

huh, prica je malo slozenija.. i kroz ovaj konektor moze da ide i AC i DC ..

https://en.wikipedia.org/wiki/Type_2_connector

zokce

Obicno je napon izmedju faza (400V) bitan za indukciona opterenja kao sto su motori, najveci broj ostalih potrosaca se vezuje izmedu pojedinacih faza i nule i time se rasporedjuje snaga potrosaca na vise faza. Mozda bi bilo korisno pisati proizvodjacu punjaca.

wcyber

i ja mislim da trofazni punjac koristi 3 faze kao i sporet .. rasporedjeno opterecenje izmedju faza .. a sve idu preko nule na 230V

smuchac

Najprije basic informacije. Snaga je napon puta struja. Tada je 230Vx16A=3,68kW samo na toj fazi. Ako imaš trofazni priključak doma s 3 limitatora od 16A tada je ukupna snaga priključka 3x3,68kW tj. 11,04kW ukupno.
Punjači nisu motori pa im tri faze osim samog rasterećenja nisu nešto posebno bitne. Ako i imaš limitatore npr. 3x16A i uključiš punjač od 11kW to će uglavnom radit ali upališ li bojler u kući,jedan limitator će pasti.
Nisam u toku s autima na struju jer me jos ne zanimaju ali ako po ovome sto tu citam auto trosi oko 16kWh na 100km to su cca 2 eura na 100 a litra nafte je 1,5 eur pa ima matematike. S druge strane to su kWh potrošeni iz baterije auta? Ako jesu,vjv se vise kWh potrosi za napuniti istu? Tada prica postaje skuplja. Koliko,nemam pojma,nisam upucen.

Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk

aboki85

Nisam do sad imao problema kad mi je bojler bio ukljucen, a punio auto nocu.

Kod nas je tih 16kwh ispod 1e sa utroscima. Recimo, Zoe ima oko 14% utroska, znaci 18,24kw izadje iz punjaca za tih 16kwh. Ako se dobro secam cene po jeftinoj tarifi, to mu dodje oko 93din ili 0.8e. Ako se puni danju, onda je tacno 4x skuplje. Kod nas je i litra dizela oko 1.8e, pa za tu jednu litru mozes preci 200km. Zimi trosi vise, pa neka prosek bude 1e na 100km.

Da se vratimo na temu. Ako bude cena novog 47000e sa baterijom od 87kwh i ako padne cena polovnom u procentima kao sto je bio slucaj kad sam uzimao Zoe, valjda cu dobaciti do 28000e za godinu-dve star

Realno je da sa tom baterijom i punjenjem na AC od 22kw i DC od 150kw, vecina ljudi nema potrebu za drugim autom.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

fLiP

Uh, to bi bila dobra priča.