Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Scenic 2 vuce u stranu

Započeo worldwideweb, 17.03.2024. - 09:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

fLiP

Citat: worldwideweb poslato 23.03.2024. - 20:25
Zasto spulnu? Kakav uticaj moze da ima na to? Volan ispusta krckajuci zvuk kada se mota na levo mada ni jednom majstoru nije to bilo sumnjivo

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa imaš problem sa špulnom. Ne mogu sada da pronađem video gde je neko objasnio kako se šteluje špulna volana i sve njene delove i koji su problemi. Ti uvek moraš da držiš volan malo na jednu stranu i to upravo može da bude problem. Javi šta si uradio.

Ap0calypto

Meni je jedino Kedi vuklanizer u NS odradio sve kako treba. Najvažnije, centrirali su volan.

Sent from my POCO X5 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

fLiP

Eto još jedan član predlaže isto.  mora mehanički da se nuluje sa ecu.

worldwideweb

Reglaza pokazuje da desni tocak nije u ravni i covek je rekao da tu ne moze da mu pomogne i da sumnja na glavcinu ili elektro servo,glavcina i servo zamenjeni i to je to,a za krckanje kad motam par puta sam se zalio majstorima i bukvalno su svi bili nije to nista. Sad cu definitivno da zakazem menjanje pa da vidimo

Ap0calypto

Menjaj majstora, i za optiku trapa i za auto

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

worldwideweb

Bato 7 razlicitih radnji za reglazu sam obisao i isto toliko mehanicara i niko mi nista nije pomogao. Cak mi je jedan rekao citiram " I sta? Tebi ovo kao smeta?" 🤣

Ap0calypto

To sto ih je toliko gledalo, treba da znaci da problema nema? Znači sve je u redu, onda problem nije u autu.

— Robert Todd Carroll

worldwideweb

Dodji onda pa obrni krug 😊 Svi se slazu da vuce,ali niko ne zna sto,svi su sedali za volan

Ap0calypto

Onda to sto ga je 7 majstora gledalo, ne znači nista jer problem postoji. Ako imas rezervni tocak, stavi ga na prednju desnu stranu, proveri jel vuče. Izmeri razmak izmedju gornjeg dela gume i blatobrana na oba prednja točka.
Kod mene je vukao, isao sam na 3-4 razlicite optike. 3 majstora su proverovala oslanjanje, zamenio prednje amortizere sa šoljama.
Kad sam zamenio gume, problem je nestao. Auto moze da vuče i zbog zadnje osovine, odnosno gume koja je felericna

— Robert Todd Carroll

wcyber

bio si i u ovlascenom reno servisu?

worldwideweb

slavko_bgd

Citat: worldwideweb poslato 24.03.2024. - 09:47
Reglaza pokazuje da desni tocak nije u ravni i covek je rekao da tu ne moze da mu pomogne i da sumnja na glavcinu ili elektro servo,glavcina i servo zamenjeni i to je to

Mislim da glavčine i elektroservo nemaju nikakve veze sa "točkom u ravni" što si na žalost i sam potvrdio zamenom oba dela. Sledeći korak je zamena majstora, što je besplatno i često vrlo povoljno za kućni budžet. 
Ako prednji desni točak "nije  u ravni" to može da bude nagib ili zatur. Nijedna vrednost se ne podešava, te vrednosti su uslovljene geometrijom karoserije i podvozja. . Zatur ( ugao ose oko koje se zakreće točak u odnosu na vertikalnu poprečnu ravan) treba da bude simetričan na obe strane ali praktično ne utiče na vučenje vozila čak i kada je asimetrija malo van specifikacije. To sam viđao nekoliko puta u praksi pa zato mislim tako. Nagib ( ugao ose oko koje se okreće točak u odnosu na horiziontalnu ravan) jednog točka može da utiče na vučenje vozila u stranu i vremenom se manifestuje na pneumatiku većim trošenjem ivice protektora.

Reper za geometriju su zadnji točkovi, zadnji most. Ako paralelnost nije dobra, tipa od jakog udarca u rupu je jedan točak "pobegao u nazad", ne može se uraditi reglaža ispravno. U praksi, ili se nosač glavčine "šlicuje", ili se "podmeću šajbne" zavisno od konstrukcije, da bi se paralelnost zadnjih točkova dovela u okvire specifikacije odn tolerancije. Može i ceo most "beži" od pravog ugla u odnosu na uzdužnu osu vozila,i to je ono kad vidimo autobus koji ide pravo u "šre".

To je sve manje-više poznato i jasno. Mene u celoj priči najviše brine i buni to ispravljanje volana bez uticaja vozača i šetanje po putu, što je vrlo opasno.
Ja ću ovde sada da se odjavim jer se spremam na put i verovatno se neću uključivati na Forum sledećih 10-ak dana.
Želim ti da nađeš uzrok i da ga otkloniš. Srećno i piši šta se dešava, zaista me interesuje gde je kvar.
:ziveli:
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

worldwideweb

Evo kako "normalno" stoji,okacio bih i snimak al nema opcije

zokce

Izlgeda kao da je skidan i vracen jedan zub ulevo.