Odrzavanje Twinga 2 - 1.2 16V

Započeo ivanov, 23.04.2024. - 20:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ivanov

Zdravo svima,

Molim ljude sa iskustvom da podele misljenja o ovom modelu i motoru, diskutovao bih o odrzavanju Twinga 2 Phase 2 - 2013. god 1.2 16V Benzin.

Auto je kupljen u Sloveniji i prvi vlasnik ga je vozio 5 god. sa predjenih 100k km, zatim ga je kupila moja rodbina koja ga je vozila 6 god. sa predjenih 60k km, ukupno na satu pravih 160k km.

Prvi vlasnik ga je odrzavao u ovlascenom servisu i video sam da je radio male servise na 30k, dok je moja rodbina posle kupovine radila na oko 10k mali servis.
Ono sto mogu da zakljucim izgleda da veliki servis nikada nije radjen, motor nigde nije masan od ulja i antifriza, ima malo suvog ulja izmedju glave i poklopca ventila.

Vozio sam ga 160 na auto-putu i ide normalno. Ono sto sam primetio je da ima "majoneza" u boji antifriza na cepu od ulja, koji ima bas jak neprijatan miris, taj deo sam dobro ocistio pa cemo videti, ulje je normalne svetle boje i posuda za antifriz je bistra blago narandzaste boje. (Moji su ga uglavnom vozili na kratkim relacijama po par km u gradu).

Sta mi sve predlazete da prokontrolisem i sta odmah da zamenim pored velikog servisa kako bih bio miran kada vec radim veliki servis? (Sta moze da bude kriticno u narednom periodu)

URKE 80

Za majonez ne brini. To je normalno pošto ima dugačku plastičnu "lulu" za sipanje ulja pa tu kondezuje dosta.
Na velikom servisu zameni mu i gumice usisne grane,dihtung poklopca ventila/pošto masti/ i naštelovati  zazor ventila.

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Karavani su kul

ivanov

Hvala ti na odgovoru. Da promenim svecice, bobinu i kabolve?

Takodje koliko otprilike kosta takav servis sa delovima i rukama?
I da li neko zna dobrog i postenog servisera u Beogradu?

URKE 80

Bobinu nema potrebe ako motor lepo radi. Svećice ja uvek menjam i na velikom servisu.
Mene je kompletan veliki servis delovi plus ruke izašao oko 30.000din. Za servise u Bg potraži na forumu. Ima tema vezano za njih.

Karavani su kul

Byk

Citat: URKE 80 poslato 23.04.2024. - 21:06
Za majonez ne brini. To je normalno pošto ima dugačku plastičnu "lulu" za sipanje ulja pa tu kondezuje dosta.
Na velikom servisu zameni mu i gumice usisne grane,dihtung poklopca ventila/pošto masti/ i naštelovati  zazor ventila.

Na koliko se steluju ventili ?

URKE 80

Ja na svakom velikom servisu,60-70.000km
I to : Usisni 0.05 - 0.15mm
       Izduvni 0,10 - 0.20mm
Na hladan motor naravno...

Karavani su kul

ivanov

Zasto se uopste steluju ventili ako auto normalno radi? Je l se oni uvek vremenom "rasteluju" pa je to potrebno?

URKE 80

Ja tako,e sad ko kako želi...

Karavani su kul

ivanov

Evo da javim sta sam sve uradio na prvom velikom servisu posle 160k km i 11 godina.

Komplet set sa vodenom pumpom i pk set - ina
Dihtung poklopca ventila i usisne grane - elring
Bobina sa kablovima i svecice - beru i ngk
Filteri - mahle
Ulje - renault castrol gtx 5w40 4l
Ulje u menjacu - Total 75w80 3l
Antifriz - Total G12 4l
Ociscena klapna gasa

Servis klime - freon i ulje
Centriran trap

Sve ukupno me je izaslo 500e

DS9

Odlično, sada može i sledećih 160 k km. Inače, fino izabrani lubrikanti.

zerc

Citat: ivanov poslato 08.05.2024. - 19:37
Bobina sa kablovima i svecice - beru i ngk

Gde si nasao beru?

ivanov

Wint-wagen. Ja sam uzeo preko prodaja delova/autohub (jedna firma-dva sajta), deklaracija winta na kutiji...

Inace fabricka bobina je Eldor, dok su fabricki kablovi beru.
Ja sam svoju samo preventivno menjao.