Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megan 1 prezubio - veliki servis AK Francuz Jagodina

Započeo MeganeMK1, 21.05.2024. - 00:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MeganeMK1

Nakon 31000 km i bez dva meseca tri godine voznje, nakon odradjenog velikog servisa u AK Francuz Jagodina moj Megan je pre dva dana prezubio u voznji. Da li je kvalitet delova ili sama 'strucnost' majstora ne zanima me. U svakom slucaju, garancija od jedne godine ili 60000 km je svakako istekla i ja sada mogu da se slikam. Pa sami donesite zakljucak. Inace radi se o Meganu 1, benzincu 1.4 16v. Jedno je sigurno, ovlasceni servisi me vise nece videti, a gore pomenuti cu svuda 'pohvaliti'.

alexsasa

U mom poslu, ako je nesto lose i nestrucno odradjeno se brzo pokaze, od par dana do par meseci tako da bih rekao da je ovde upitan kvalitet delova?

Sent from my iPhone using Tapatalk

nikouro

Garancija je dve godine. Tako kaze zakon i tu nema rasprave. Mogu pojedinci da pricaju sta i kako pozele, da pokusaju  svoju pricu da opravdaju nekim pricama ali zakon je zakon. Stoji i to da je u pojedinim slucajevima tezak put ka pravdi ...

reno f1

Nisi prvi kome se tako nesto desilo posle odradjenog servisa u Francuzu.Znam ja dva ista primera.

mire

Samo, prvo treba naći šta je zakazalo. Moguće je da je popustio neki deo koji i nije promenjen pri velikom servisu.

Piros

Ja bih se prvo obratio Francuzu i pokusao sa njim da resim problem. Mnogo je to mala km od servisa da bi se tako nesto desilo, jedino, ako nesto drugo nije uzrok toga.

markofpi

Sto rece mire prvo dijagnostika problema i tacan uzrok, a onda Francuz. U zavisnosti od njihove reakcije zavisi i tvoja dalja retorika.

Milenko_M

Mešaju se babe i žabe . Garancija je data verovatno pisana i zavisi šta piše unutra . Mislim da verovatno piše da mora mali servis da se radi posle 1 godine.
Znači bitno je šta piše u garanciji i uslovima. Ne može garancija da bude 2 godine bezuslovno.
Ako je veliki servis bio pre 2 godine ili 20.000 km onda je urađen kako treba ali možda je neki ugrađeni deo krivac.
Ovako iz aviona nema šanse da se tačno ustanovi.

Kada bi se otvorio motor možda bi onda moglo da se ustanovi uzrok .
Inače na Youtubu neki nemac Simon prikazuje kako mu je pukao zupčasti posle 9.000 km . Uzrok je bio laša vodena pumpa od SKF-a.
On je mušteriji odkupio auto .
https://www.youtube.com/watch?v=o1eKmC7oajA

slavko_bgd

Naravno da je otkupio
Jer je obraz vredniji od tog *ovneta od *olfa :D

@MeganeMK1:

razumem frustraciju ali da servis nije bio urađen kako treba ne bi auto ni izašao iz servisa.
Tako da  je "hvaljenje" nekoga ko sigurno nije kriv u ovoj priči najmanje rečeno nije u redu.

Citat: reno f1 poslato 21.05.2024. - 09:28
Nisi prvi kome se tako nesto desilo posle odradjenog servisa u Francuzu.Znam ja dva ista primera.

Odlično, hvala za informaciju.
Znači nakon 2 godine od velikog servisa. Još jedan dokaz da nije do servisa nego do delova.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Ne mora da znači. Ako je npr. pretegnut kaiš, vremenom neki drugi deo može da popusti zbog toga i napravi haos. Kao kada se vešanje zategne do kraja dok je auto na dizalici, pa onda silen blokovi rade non-stop napregnuti jer nisu u "opuštenom" položaju kada auto stoji.

U zavisnosti od kilometraže oni će posle nekog (relativno kratkog) vremena propasti, a većina vozača će reći da su loši delovi...

slavko_bgd

Kaiš ne može da bude pretegnut jer je u sistemu razvoda tog motora automatski zatezač kaiša, koji čak ne može ni da se pogrešno postavi sve i da se hoće tako. 
Cela konstrukcija je takva da se koliko god je to moguće isključi ljudski faktor i u proizvodnji motora i u kasnijem "faziranju". Još jedan argument zašto je možda neosnovano odmah kriviti osoblje servisa. Mnogo je mogućih uzroka havarije i bilo bi lepo saznati uzrok.

Ali što bi rekao Cezar Milan, onaj što dresira poremećene pse: "It's all about the energy".

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Nisam mislio na konkretan motor, nego uopšteno. Nemam nikakvo iskustvo sa 1.4 motorom pa ne znam ni kakav mu je razvod.

zokce

Letos sam radio veliki servis nakon 11 godina i majstor mi rece da je ugao paljenja bio malo pomeren. U stvari, pomera se zupcasta remenica na radilici jer nju i remenicu PK kaisa fiksira samo sraf. Nema kajlu kao kod svaba.
E sad, da li to ima kakve veze sa Meganom1, moglo bi da bude.

MeganeMK1

Zvao sam ih odmah, niste procitali, kazu garancija 1 god ili 60000 km sta pre od toga dodje, tako pise i na racunu koji sam dobio. Dodjem kuci pogledam racun i onaj papir nigde ne pise koliko traje garancija. Inace mala ispravka sad u julu bi bilo tacno tri godine od kada je radjen servis i od tada sam presao 31000 km.
Ne znam kako da utvrdim koliko traje garancija? Kad to vidim zvacu ih ponovo, ako je jedna ili dve godine nista, ako je pet tuzicu ih.

zokce

Ma, procitao sam sta si napisao, ali sam prokomentarisao jos jedan od mogucih uzroka, posto je vec bilo pisanja o zatezacu zupcastog kaisa kao mogucem uzroku. Ta remenica lakse prokliza, jednostavnije receno. Ne bi trebalo ako je pravilno ugradjena, ako je uradjeno po poupku koji je propisao Reno za taj motor. Recimo ako je savljen stari sraf a trebalo je da se stavi novi, ako je napamet zategnut ili sa pogresnim momentom sile zatezanja. Ili je remenica ostecena a nije zamenjena ispravnom, pa spadne remen ili se pokida vremenom.
Od garancije najverovatnije nema nista jer je proteklo vise od 2 godine, to je po opstim propisima, ako nije navedeno vise u dokumentaciji.