Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Ventilator kabine cudno radi - Twingo

Započeo ivanov, 19.08.2024. - 19:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ivanov

Pozdrav,

Desilo mi se na Twingu 1.2 2013. god da odvrnem brzinu ventilatora sa nule na max i odjednom krene da trokira, usporava sa duvanjem i posle 2-3 min skroz prestane sa radom i osetim u kabini miris kao da se nesto zapalilo. Posle toga ventilator ne radi uopste par dana i posle recimo 5-6 dana proradi normalno i sve brzine rade kako treba.

Do cega ovo moze da bude, da li da menjam nesto ili ipak da ostavim?

alexsasa

Ja bih to odmah proverio kod elektricara, miris paljevine nikako ne moze biti dobar.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Goxxy

Reostat ili možda čak i sam ventilator. Svakako ne uključivati dok se to ne proveri...

Drobac

I ja bih to zamenio, tako može auto da se zapali. Meni se na meganu čuo ventilator, bile su biksne u pitanju.

ivanov

Je l ste ozbiljni da moze da se zapali auto zbog toga?

Nije bio jak miris paljevine, ali sam osetio na par sekudni i onda je nestao... Cudno mi je to sto ventilator nije radio par dana i onda sad odjednom radi sve normalno, pustio sam ga danas da radi pola sata i sve je normalno...

Kako se to proverava? Da skinem sam ventilator pa da odnesem kod elektricara?

Goxxy

Ako osetiš miris paljevine, onda ne da je ozbiljno da može nešto da se zapali, nego se nešto i zapalilo. Mislim ne skroz nego je počelo.. Sasvim je moguće da je neki džek koji je počeo da se topi i izgubio kontakt zbog toga. Najčešće nastrada reostat i tu hoće da se zbog jačine struje konektor ili sam reostat počne zagrevati a onda eto problema. Ako nisi vičan tome, najbolje idi kod električara i objasni problem, ako je imalo fer onda će ti tačno reći šta je u pitanju.

Ovde možeš videti kako to izgleda, a verujem da je isto muka prići tom delu kao na Meganu 2, što će reći... treba neko vičan, sa znanjem i voljan da to pogleda i rastavlja.

https://catcar.info/renault/?lang=en&l=c3Q9PTUwfHxzdHM9PXsiMTAiOiJNb2RlbCIsIjIwIjoiVHdpbmdvIElJIiwiMzAiOiJDTjBOIiwiNDAiOiJVcGhvbHN0ZXJ5IC0gRWxlY3RyaWNpdHkiLCI1MCI6IjYwIEFpciBjb25kaXRpb25pbmcgYW5kIGhlYXRpbmcgY29udHJvbCBcLyBIZWF0ZXIgcmFkaWF0b3IifXx8bm9wcnM9PTE0NDR8fGJyYW5kPT1SZW5hdWx0fHxub3ByPT0xNDQ0fHx0eXBlPT1DTjBOfHxjYXRfaWQ9PUl8fGltZz09MDEwMjczMDh8fGdycF9pZD09NjB8fHN1YkdycF9pZD09NjFBfHxjcm50Tm9wcj09MTQ0NHx8cmVmYWNjZXM9PU42MDIzMTA%3D

zokce

Svaki auto električar ce rado naplatiti muku sa zavlačenjem oko ventilatora. Još ako ima učenike na praksi...

ivanov

Moj model motora nije ovaj sa slike, tako mi deluje. Kod mene je leptir van kucista filtera vazduga, takodje nema senzor bregaste (integrisan je u ecu)...

Mislim da je relativno lako da se skine, samo trebaju plastike da se poskidaju i onda polako prici sa gornje strane kroz otvore...

Za sada sve radi kako treba, vozim ga tako jos pa ako bude nekih problema onda skidam licno pa nosim kod elektricara ventilaor.

Milenko_M

Verovatno nije ventilator u problemu i nemora on da se popravlja nego  reostat ili konektori. Ako se osetila paljevina odnosno miris topljenja plastike onda bi ipak trebalo to što pre pregledati. A ventilator se ne popravlja nego menja za novi ili polovni. Ne popravlja se zato što retko ko radi i puno izađe popravka .