Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Klima i ventilacija
»
Tema:
Megane 3 - problem sa ventilatorom kabine
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
Idi dole
Autor
Tema: Megane 3 - problem sa ventilatorom kabine (Pročitano 1807 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
skocnizglob
Twingo
Trenutno vozim: Megane 3
Pol:
Starost: 27
Megane 3 - problem sa ventilatorom kabine
«
poslato:
01.09.2024. - 14:14 »
Pozdrav Rendzeri.
U pitanje je megane 3 2012, 1.5dci 81kw. Ukratko ventilator je odjednom prestao da radi, ujutru pre posla radio bez problema, nakon posla ni da mrdne. Nisam uspeo da ga povezem sa prelaskom preko nekih rupa, visim silama i slicno, znaci radio, parkiran, ne radi.
U pitanju je manulena klima, ventilator ne pali ni na jednoj od 4 brzine, kada upalim klimu zasija AC lampica i cujem da zavrti spoljni ventilator ali unutrasnji ne daje znake zivota.
Uradio sam sledece:
1. Proverio osigurac sa vozaceve strane, treci sa vrha levo, f40 ako se secam iz upustva za megana. Jedva sam ga izvadio bio je ispravan, nije progoreo. Zamenio sam ga sa druim osiguracem koji ima testne pinove za probnu lampu, nakacio lampu - sija.
2. Sledeci korak mi je bio da probam sa zamenom ventilatora, ko je radio ovo nazalost zna koliki je pakao, uspeo sam ga zameniti bez skidanja cele table vec samo sa suvozaceve strane. Nakon dosta sati krvi i znoja uspeo sam da ubacim novi ventilator (dupli 13900, strasno), i kad sam vratio dzek i probao da upalim - nista.... Ni na jednoj brzini nikava razlika...
3. Uzeo sam da testiram stari ventilator koji sam skinuo, nakacio na pluis i minus sa akumulatora i zavrteo je......
4. Batalio sam to juce i danas sam uzeo da proverim posto se dosta ljudi zali na to da se zapusi odvod sa suvozaceve strane pa onda udje voda i napravi haos. Meni to nije imalo smisla jer niti je padala kisa, a poslednji put sam ga prao pre vise od nedelju dana. Kada sam poskidao sve ispostavilo se da je ipak zapusen skroz bio, ocistio sam, proverio, prolazi voda bez problema. I dalje ne radi ventilator, mada nisam ni ocekivao, vise mislim da ako je bilo neke stajace vode od nekad, da ce mozda kad se "osusi" za nekoliko dana mozda da proradi, mada se ne nadam tome.
Elem, konsultovao sam se sa majostrima, i niko do sada nije bio lud da se lati posla sa ovim iako je skroz otvoreno i dostupno sve (vratio sam samo filter kabine da ne sto ne bi uletelo neplanirano).
Predlozili su da je mozda do prekidaca na tabli. Ja sam pokusao da pronadjem neki tutorijal snimak i slicano za proces zamene istog, nisam imao srece.
Zamolio bih cenjene kolege za savet, da li je neko imao slican problem i kako ga je resio. Takodje ako neko ima da preporuci/posalje video gde se pokazuje proces zamene tog prekidaca bio bih mu jako zahvalan. I trece naravno ako neko ima majstora kojeg bi mogao da preporuci da bi se zabavio ovim, otvorio bih se i za pivo (ili gajbu) kad se sve bude resilo.
Izvinjavam se na zidu teksta, nadam se da ce jos nekome biti od pomoci jer nisam nasao temu za ovaj auto u searchu (izvinjavam se modovima unapred ako sam omasio), jer ne zelim ovu agoniju nikome....
Sačuvana
Milenko_M
Kadjar
Trenutno vozim: Nekada Reno Megan 3 1.5 dci i Reno Clio 3 1,5 dci, 2007 sada Citroen C3 1.5 Hdi
Pol:
Starost: 70
Odg: Megane 3 - problem sa ventilatorom kabine
«
Odgovor #1 poslato:
01.09.2024. - 18:06 »
To je greška krenuti od ventilatora .Prvo on je skup i težak za demontažu a ne crkava tako često. Trebao si na konektoru koji dolazi na ventilator da meriš napon .
Osigurač F40 jeste za ventilator ( on je 40 A ) ali postoji i F20 on je 5 A i koristi se kontrolni modul za klimu.
Inače ventilator se upravlja iz kontrolnog modula klime . Tako da je verovatno problem u kontrolnom modulu klime.
Sačuvana
skocnizglob
Twingo
Pol:
«
Odgovor #2 poslato:
01.09.2024. - 19:18 »
Hvala na odgovoru, dao si mi takvu lepu nadu ali proveren i F20, deluje da je zdrav, nije probio....
Imam dobru volju da proverim sa meracem da li stize napon do ventilatora, ali tako malo ima prostora za manevrisanje nemam ideju kako bi uspeo to da izvedem, mozda da probam sa nekom naprednom gimnastikom...
Znaci ne verujes u to da moze biti do prekidaca, nego da gledam u kontrolni modul klime sledece?
«
Poslednja izmena: 01.09.2024. - 19:19 od strane skocnizglob
»
Sačuvana
Milenko_M
Kadjar
Trenutno vozim: Nekada Reno Megan 3 1.5 dci i Reno Clio 3 1,5 dci, 2007 sada Citroen C3 1.5 Hdi
Pol:
«
Odgovor #3 poslato:
01.09.2024. - 20:02 »
Kojeg prekidača? Koliko pinova - žica dolazi na konektor od ventilatora ?
Ispred ventilatora postoji modul "AIR CONDITIONING FAN OUTPUT MODULE " . Moguće da ga ovde zovu reostat.
Izgleda ovako :
https://www.x1-autoteile.de/index.php?site=carproducts&carId=1495&groupnode=100725
Verovatno je on u problemu. Nalazi se na stubu gde je grejanje ali sa leve strane.
«
Poslednja izmena: 01.09.2024. - 20:22 od strane Milenko_M
»
Sačuvana
skocnizglob
Twingo
Pol:
«
Odgovor #4 poslato:
01.09.2024. - 20:15 »
Izgleda da sam prvenstveno lose razumeo, a nakon toga i lose se izrazio.
Misleci na prekidac, mislio sam na srednji prekidac sa modula kontrole klime:
Ono sto za sada mogu da primetim je da su sve sijalice na tom segmentu rade tj sijaju, sto opet ne znaci da nisu otisle samo na tom kruznom prekidacu.
Sledeci korak bi mi bio da skinem ceo deo kontrolnog modula klime i da proverim sa zadnje strane da li su sve zice u redu, to je moja pretpostavka.
Ako sam sad dobro razumeo i ti si mislio na to.
Pretpostavljam da necu znati nikako dok ne skinem taj deo table i proverim iza, sad nemam informaciju da li bi morao da menjam ceo taj segment, ili ako su zice koja bi u tom slucaju bila problematika.
Sačuvana
zokce
Talisman
Trenutno vozim: Renault Laguna II 1,8 16V 2004 Limited edition Tech Line
Pol:
Starost: 64
«
Odgovor #5 poslato:
01.09.2024. - 23:44 »
I sad si loše razumeo ili ne čitaš šta ljudi pišu. Potraži pojam reostat, kao što je već pomenuto, a dobio si i konkretan primer.
Ovaj forum je već dosta puta razglabao na tu temu, pa si već mogao, i trebalo je, da pretražiš i pročitaš.
Sačuvana
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #6 poslato:
02.09.2024. - 09:27 »
^^ Baš tako, a definitivno pre kupovine novog ventilatora koji uopšte nije jeftin.
U svakom slučaju, ovetljenje komandi i njihovo funkcionisanje nemaju skoro pa nikakve veze. Odnosno, vrlo retko će problem biti takav da zbog njega ne radi ni osvetljenje ni funkcionalnost.
Sačuvana
https://penzije.com
skocnizglob
Twingo
Pol:
«
Odgovor #7 poslato:
02.09.2024. - 10:57 »
Moje razumevanje iz citanja ostalih tema je taj da da je do reostata onda bi radio barem na najvecoj (cetvrtoj brzini) jer je ona direktno zalemljena valjda. Zbog te informacije nisam gledao u smeru te komponente.
Pokusacu da ga rasturim onda da vidim da li ima nekih anomalija na reostatu, nadam se da necu morati da skidam pedale i slicno, to bi bilo grdno....
Hvala na savetima
Sačuvana
Goxxy
Conorde Azure
Administrator
Trenutno vozim: 1998. Renault Laguna Azure RXE 2.0 16v 140bhp, 2008. Renault Megane GT Falcon 2.0dCi (ex 2011. Renault Megane Rafale 1.5dCi 110bhp EDC, 2003. Renault Megane Magister 1,6 16V 113bhp)
Pol:
Not all are as well equipped as a Renault Laguna
Starost: 46
«
Odgovor #8 poslato:
02.09.2024. - 11:06 »
Ovako... obzirom da već smatram sebe ekspertom za skidanje i vraćanje ventilatora (na Meganu 2 doduše) mogu da komentarišem donekle o ovoj temi. Mire je u pravu - ventilator se skida na kraju... Reostat ako je problem, neka brzina neće raditi, možda više njih, možda i sve. Najlakše je njega izvući i probati drugi. Može da se desi i da je kablaža između reostata i ventilatora.
Ako izbija osigurač neki - kratak je spoj. Proveri sve osigurače u osiguračkoj kutiji. Kod mene je recimo izbijao osigurač i u kutiji u kabini, a onda i za maglenke u motornom prostoru, a uzrok je bila kablaža maglenki. Simptom - klima mrtva, ne radi, ni komande, ni ventilator, ni displej, ništa. Zamenio kabl, osigurače - sve radi.
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
Milenko_M
Kadjar
Pol:
«
Odgovor #9 poslato:
02.09.2024. - 14:32 »
Ali ne izbija osigurač iako je menjao ovaj F40 od 40A .
Vrati se na reostat , njega je lakše skinuti. Pošto je naglo prekinuo sa radom verovatno nije ništa gorelo na njemu ali svakako treba optički pregledati.
I verovatno mu je otišao neki poluprovodnički element .
Sačuvana
skocnizglob
Twingo
Pol:
«
Odgovor #10 poslato:
05.09.2024. - 14:12 »
Ovako sad me je zvao majstor, problem je bio do reostata, stari je izgoreo/ istopio se. Trazio je jedan dan adekvatan deo, kaze da se pojavilo dosta "kineskih" losih delova, i da je uspeo da nadje neki koji je "bas kvalitetan", sad ne znam koliko to pije vodu s obzirom kakav je tip te komponente ali dobro.
Elem rekao je da su morali da skidaju papucice i da je tesko pristupacno sve sto sam vec imao predstavu da mora da se izvede itd... sve u svemu ispostavio je racun od 13400 RSD. Nisam jos otisao po auto, posao je vec obavljen samo me informativno zanima da li sam osisan ko ovca ili je to neka razumna realna cena za ovakav posao.
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #11 poslato:
05.09.2024. - 14:22 »
za beograd, neni to zvuci ok .. da li moze jeftinije.. moguce.. najjeftinije bi prosli da mozemo sve sami, ali treba i drugi ljudi da zarade od svog posla stogod
to je sve zajedno sa novim delom, pretpodstavljam, novim reostatom
i ja sam isto menjao reostast davnih dana na scenicu 2.. ne secam se koliko je para bilo ... platim sta traze i idem dalje, jer imam poverenja u moj servis, zavrse uvek sve i nemam reklamacija ..
Sačuvana
Goxxy
Conorde Azure
Administrator
Trenutno vozim: 1998. Renault Laguna Azure RXE 2.0 16v 140bhp, 2008. Renault Megane GT Falcon 2.0dCi (ex 2011. Renault Megane Rafale 1.5dCi 110bhp EDC, 2003. Renault Megane Magister 1,6 16V 113bhp)
Pol:
Not all are as well equipped as a Renault Laguna
Starost: 46
«
Odgovor #12 poslato:
05.09.2024. - 14:23 »
Ošišan si kao ovca, nažalost... Ne znam strukturu računa, ali mislim da je najveći deo para otišlo na ruke. Reostat za digitalnu klimu za Megane 3 je 2800, za manuelnu je još jeftiniji. Jedino ako je stavio original Valeo, a on je za Megane 2 bio oko 6000 za digitalnu. Dakle - neka je recimo reostat 4000, ruke su onda 9400. Izguglaj cene reostata pa ćeš videti cene delova.
Skidanje papučica je posao od 10 minuta, jeste teško pristupačno (ako je kao na Megane 2) - ne toliko za papučice, ali ako je samo reostat - onda ništa komplikovano i previše pristupačno nije. Najviše vremena uzima skidanje i vraćanje ventilatora, ali opet...
Sačuvana
Renault
, Createur d'Automobiles
fLiP
Administrator
Trenutno vozim: Renault Scenic III ph1 1.9dCi, Renault Grand Scenic III ph2 1.6 dCi, Renault Grand Scenic III ph2 1.6dCi, Renault Espace 5 2.0 dci
Pol:
Starost: 38
«
Odgovor #13 poslato:
05.09.2024. - 15:36 »
Reostat ti je oko 3-6000 dinara.
U sustini obicno se skine taj deo sa suvozaceve strane da bi se njemu pristupio. Onaj majstor koji je to radio do sada vise puta moze da se zavuce sa suvozaceve strane i da zavrsi to za nekih sat vremena bez mnogo skidanja.
Inace po pravilu da bi sve skinuo kako treba i zamenio reostat, skida se cela tabla
Sačuvana
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #14 poslato:
05.09.2024. - 15:51 »
vodoinstalater uzme 3500 din za 5 min ciscenja kanalizacione cevi, tako da ..
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»