Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Talisman ventilacija smer duvanja

Započeo webad, 19.09.2024. - 22:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

webad

Saznao sam da nije moguce da ventilacija duva u sva tri pravca (dole u noge, sredina u grudi, gore u soferku). Da ima jedan motoric za duvanje dole i jedan za sredina+gore. Moze ili sredina ili gore, ne moze oba u isto vreme.

mire

To je inače vrlo česta pojava na automobilima, uglavnom jeftinijim. Nekada im (renou) to nije bio problem.

webad

"uglavnom jeftinijim"
Sada me zanima da li je i drugima sa talismanima isto jer moj nije najvisi paket opreme pa je "jeftiniji" sa te tacke gledista :)

"Nekada im (renou) to nije bio problem."
Imao sam prethodno Lagunu 2 ph2 na kojoj sve duva u isto vreme, pa se zacudih

Koliko god da mi je nebitno (da u realnosti ne koristim sva tri pravca), kada sam skontao prvo sam krenuo da razmisljam sta li ne radi i da li se nesto kvari i u nekom trenutku postane jos gore

mire

Nema veze sa paketom opreme, mislio sam na ceo auto. Sve je to deo uštede u proizvodnji.

Doda44

Ma puse gore i pravo zajedno, samo ne tamo gdje mislis, vec na otvorima lijevo i desno u visini retrovizora

webad

Baš sam malo pre isprobao (sa upaljenom klimom čak da bih osetio i najmanje strujanje).
Stavio da jako duva gore i u sredinu i osećam samo gore (gornji srednji u i mali otvori koji su iznad "srednjih bočnih" koje uvek računam u gornji segment). Kroz srednje otvore (oko centralne navigacije i bočne) ne duva. Čak sam osetio jako jako blago pirkanje/hlađenje iz donjih što idu u noge.
Čak sam pokuša kombinacije redosleda aktiviranja, da možda poslednji smer stavljen diktira kuda će - ništa drugačije.

Zaključak: kada se stavi ventilacija da ide kroz sredinu i gore, ide samo gore (srednji što duva u šoferku i mali otvori što duvaju u bočna stakla/retrovizore koji su iznad "bočnih srednjih" otvora)

reemark78

Samo stavi na "Auto" i ne misli!

Odrađuje sve mnogo bolje od nas..

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

webad

U 90+% situacija mi jeste na "auto", slazem se da je dovoljno.
Ovo sam otkrio kada pri kraju voznje hocu da izduvam auto od A/C-a, a ne znam gde je sve duvao tokom duge voznje, pa stavim na sve pravce da svuda izduva da nigde ne ostane da budja.
Pokrenuo sam diskusiju jer nisam nigde nasao informacije o ovome (ni u dokumentaciji/uputsvu, ni po forumu koliko god lose da sam trazio), pa reko mozda jos nekome bude zanimljivo.

fLiP

Na scenicu 3 isto ima samo dve opcije za duvanje. Ali funkcionise u oba postavljena smera.
Kod espace V duva u sva tri polozaja

webad

@fLiP tvoj komentar me podsetio da sam zaboravio napisati mozda bitnu stvar:
Ima opciju da se izabere 3 pravca duvanja i dozvoljava da se izaberu sva 3 odjednom, da sva 3 dugmeta svetle. Zbog ovoga sam ocekivao da ce sva 3 raditi istovremeno.
Mnogo je ocekivati implementaciju oblika "ako je izabrano duvanje gore, ugasi (ako je upaljena) i ne dozvoli da se upali za duvanje u sredinu" :)

fLiP

Kod Espace kada ukljucim sva tri rade srednji i donji sigurno i oni za zadnja sedista.
Kod scenica imam kao opciju da odaberem samo dva. Kada je napred i gore duva na oba.

madwap

Identicno je i na mom Meganu 4 iz 2017 god.

Citat: webad poslato 19.09.2024. - 22:04
Saznao sam da nije moguce da ventilacija duva u sva tri pravca (dole u noge, sredina u grudi, gore u soferku). Da ima jedan motoric za duvanje dole i jedan za sredina+gore. Moze ili sredina ili gore, ne moze oba u isto vreme.

wcyber

kad je maglenje soferke kriticno, onda se ne pitas da li duva i u sredini zajedno sa duvanjem na soferku .. ne znam, zimi mi to nikad nije bio problem.. uvek sam drzao da lagano duva na soferku mlak vazduh i to je to ...   

leti je  obrnuti problem.. ako klima hladi soferku iznutra, onda mi se desavalo da kad iskljucim klimu soferka zamagli u sred leta  :rotfl:

Miloshh

To da ne može u svim smjerovima odjednom nije iznenađenje, to često bude na autima.

To pak što ti daje da uključiš sva tri pravca a samo dva rade, to je ozbiljan propust proizvođača (osim ako se radi o kvaru)

Citat: webad poslato 22.09.2024. - 22:12
U 90+% situacija mi jeste na "auto", slazem se da je dovoljno.
Ovo sam otkrio kada pri kraju voznje hocu da izduvam auto od A/C-a, a ne znam gde je sve duvao tokom duge voznje, pa stavim na sve pravce da svuda izduva da nigde ne ostane da budja.
Pokrenuo sam diskusiju jer nisam nigde nasao informacije o ovome (ni u dokumentaciji/uputsvu, ni po forumu koliko god lose da sam trazio), pa reko mozda jos nekome bude zanimljivo.

Jedino što je bitno prilikom tog sušenja sistema nakon rada klime je da se osuši isparivač, a on se suši uvijek kad radi ventilacija, nebitno je na koje otvore je ventilacija podešena. I to ti je jedino mjesto gdje se može stvoriti plijesan i jedino o čemu treba brinuti. Isparivač nakon rada klime bude mokar, nalazi se na tamnom mjestu, blizu izvora toplote (motorni prostor), zato je on idealno mjesto za rast plijesni. Kanali za vazduh ne budu mokri, o njima ne treba da brineš. Tako da samo kratko pojačaj ventilaciju, nebitno je na koji otvor duva.
All excess is rooted in emptiness

wcyber

ovo je iz uputstva za Scenica 3, a to je manje vise ista klima na svim renault ..

sad vidim da se tekst neznatno razlikuje na modelu sa "manuelnom" klimom i modelu sa "automatskom" klimom..
gde upravo na opciji za sajbu i noge kod manuelne pise da se vazduh rasporedjuje na sve otvore .. mozda je greska

inace, na scenicu 3 ovaj jedan taster koji rotira opcije duvanja vazduha mi je ocajno resenje