Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Check Injection System greška i zvuk pre paljenja i posle gašenja auta

Započeo StoleJR, 10.03.2026. - 10:26

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

StoleJR

Pozdrav svima,
Hajde da probam da opišem problem što mi se skoro desio a ne znam šta može biti. Kad je bio državni praznik 16. i 17.02. odlučimo žena i ja da odemo do Novog Sada iz Vršca. I tako odem na NIS i natočim G DRIVE Dizel (pun rezervoar) i sipam Wyns-ov aditiv za čišćenje dizni preventivno. Odemo sve normalno, vratimo se nakon 2 dana. I sad 28-og februara odem opet na otvoreno jedno 50-ak kilometara, vratim se nazad za Vršac i odem da pokupim drugara koji živi na bregu. Spuštamo se, idem 20km/h nizbrdo reko ajde da ubacim u drugu, kako sam pustio kvačilo (sad ne mogu da se setim da li naglo ili normalno) uglavnom, štucne mi auto i u tom trenutku izbaci grešku ključa i poruka "Check Injection System". Ugasim auto kad sam parkirao nakon 5min, posle sat vremena sedam, upalim auto i stojala je greška ali nakon sekund, dva ugasi/izbriše.
I tako sutradan ništa, dok žena nije popodne otišla van grada (otprilike 40-tak km). Kad ponovo upali grešku, i tako opet stala, prošlo sat, dva, upali auto otkloni se greška, vrati se bez nje. Nakon toga sigurno 4 dana nije izbacivao grešku a vozio sam gradsku vožnju, i to malo po malo (kuća posao, eventualno nabavka). I sve to do ove nedelje (08.03.) kad je obaveza bila da se odnesu ruže dragim damama gde sam vozio konstantno po gradu, on upali svremena na vreme. I sad obriše od tad.
U nekoj priči sa drugim ljudima, neki kažu da je možda do "SENZORA PRITISKA GORIVA" ako sam dobro razumeo. Ne znam da li je neko imao ovakva iskustva ili jednostavno možda gorivo (opet da se sipa). Kad sam uzeo auto Novembra prošle godine (auto iz uvoza Austrija, original km - 180.000km) i kad je bio kod majstora, tražio sam proveru dizni i DPF-a i rečeno je "sve u granicama normale", što je svako rešenje te dijagnostike mada ne znam šta da kažem.

P.S.
A još jedna stvar ne znam gde da se obratim i da li ovde mogu nekako video da upload-ujem ali do skoro, kada ubacujem karticu u auto, čuje mi se kao neko zujanje na par sekundi i onda "tak tak tak tak tak" i ugasi, nakon toga najnormalnije se upali auto, a kad sam ga kupio nisam imao taj zvuk... Tako i kad ga ugasim, zvuk se čuje kao kad se zateže kaiš ili se namotava nešto na zupčanik i tako 4 puta ("rrrrk, rrrrk, rrrrk, rrrrk, tak"). Sad morao sam ovako opisati jer ne znam kao što sam naveo da upload video. Pa da li je to sad normalno ili neko ima slične probleme/iskustva, nov sam pa tek učim o tome a i prvi mi je auto. U pitanju je Renault Megane III 2008. 1.5dci 90ks.

Hvala svima i pozdrav :)

Goxxy

Što se tiče prvog problema - prijateljski savet da odeš u neki servis koji ima krštenu dijagnostiku (Renault CLIP) i da iščita ako ima snimljenih ili trenutnih grešaka. Tako ćeš najlakše utvrditi mogući problem koji imaš. Osim senzora može biti i neko porozno crevo pa da gubi vazduh ili probija negde pritisak. Toliko je mogućih situacija i problema koji se mogu javiti sa tom porukom da ne vredi da nabrajamo...

Što se tiče druge stvari, ti zvukovi su sasvim normalni. Makar ako misliš zvukove ispod haube, a ne u kabini. Ako je u kabini - proveri da li ti radi hlađenje/grejanje na obe zone (vozač/suvozač) i da li ti radi recirkularija vazduha.

StoleJR

Proveriću kod koga bi mogao i ko ima Renault CLIP dijagnostiku. Javljam se kad budem saznao pa tako nadam se rešiti tekući problem koji sam opisao.

Ali što se tiče druge stvari, sve se to čuje ispod haube, tek naravno kad otvorim vrata ili stojim napolju čuje se. Unutar slabo dolazi zvuk, ali znam da nije iz kabine... Zato sam hteo pitati što se tiče toga.

wcyber