Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megane 2 1.5 dci 82ks potrošnja ulja

Započeo Milan Šijaković, 14.01.2025. - 12:31

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Milan Šijaković

Pozdrav članovima, voleo bih da dobijem pomoć i savet šta raditi u sledećoj situaciji. Porodični megane 2 1.5 dci 82ks 2003 go koji je u našem vlasništvu od 2014 godine je prešao u moje ruke i pre određenog vremena se desio sledeći problem koji je vodio do dalje problema.
Naime auto je radio odlično i nije imao nikakvih problema dok nisam primetio povišen pritisak u posudi za vodu daljim ispitivanjem utvrđeno je da je glava motora napukla i nabija kompresiju u sistemu za vodu, glava je kupljena nova određen hidro test poravnjana je i zamenjen je dihtung glave. Posle toga je sve bilo uredno do momenta dok nisam primetio da mi auto troši ulje od zadnjeg servisa sam prešao 3000 km i auto je potrošio oko 1.5 l ulja. Sada obilazeci majstore jedan kaže da je turbina drugi da nije nikako turbina jer bi auto ušao u ibertutu da troši toliko ulja preko turbine i da su gumice ventila dok treći kaže da su u pitanju mazajuce karike. Postao sam jako neodlučan šta raditi jer automobil pali odlično i na hladnom i na toplom ne trese nije izgubio snagu apsolutno nema trunku dima na auspuhu. Auto je prešao 313 000. Molim vas za neko mišljenje savet i potencijalno rešenje.
Unapred zahvalan Milan.

Goxxy

Zdravo, obzirom da si popunio sve potrebne podatke a da se nisi predstavio u za to odgovarajući podforum - zamolio bih te da prvo to učiniš.

Podforum je ovde: https://www.renaultforumserbia.com/index.php?board=18.0
Kad se prestaviš (što je obavezno po uslovima korišćenja i registracije) otključaćemo temu za dalju diskusiju.

Goxxy

To je to, diskusija može da se nastavi.

wcyber

moj 1.9 dci 2004. je jedno god-dve isao sa povecanom potrosnjom ulja dok na kraju turbina nije samo odjednom odapela.. posle remonta turbine, sve opet ok, bez potrosnje ulja

Milan Šijaković

Znaci, predlažeš pre svega proveru turba?

wcyber

ulje iz turbine se moze taloziti u interkuleru.. to je jedno mesto provere

alexsasa

Ima neki senzor dole, tu je meni curkalo ulje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

v.marjan81

Proveri da ti ne curi na senzoru pritiska ulja ili semeringu radilice. U osnovi proveri da li ti je motor zamašćen. Pa zatim proveri interkuler.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Milan Šijaković

Koliko sam mogao da proverim apsolutno sve suvo, uskoro ću kod majstora pa ćemo videti šta se dešava. Hvala puno na idejama pošto sam počeo da tipujem da ulje fantomski nestaje bez ikakvih simptoma

wcyber

pa, dizelu nije problem da sagoreva ulje  :lopta:

Milan Šijaković

Palo sledeće rešenje, auto ide u četvrtak kod majstora radi se generalni remont motora sve ukupno oko 100k

wcyber

aii, utvrdjeno je da je motor produvao ?

Milan Šijaković

Poslednji simptom koji se pojavo je da je merač za ulje izleteo do pola iz ležišta prilikom vožnje od bg do sremske mitrovice, i duva na šipku prilično, nije zvanično ali ide na kompletan pregled pa mi je majstor obračunao koliko će da košta ako je najgore ako bude manje tim bolje, imao sam i opciju zamene letećih i karika za nekih 350e kod drugog majstora ali ovo mi je oke varijanta otvori pogleda i ako treba uradim sve u fulu i miran 🤷🏻‍♂️

Milan Šijaković

Evo da vam se javim, na kraju je bilo od svega po malo, u suštini odrađen generalni remont karike se pojele, hilzne zajele i turbo imao lufta sve urađeno na standard urađena i turbina, sva creva svi senzori saile menjača diskovi, pločice, amortizeri ostalo još malo kozmetike što se tiče enterijera i auto kao nov ili najbliže novom. Celo planinarenje izašlo oko 1700e. Moguće da je bacanje para ali auto ostaje kod mene i rešio sam sve što mogu da sredim.

URKE 80

Jes da je koštalo,ali sada znaš na čemu si...

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Karavani su kul