Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
L

Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Mrki

Klima napunjena , gore pomenuti simptomi, leva strana slabije hladi nego desna, al nema pojma kako sad ledi kroz otvore, falilo je po dosta gasa, videcemo do kad ce drzati...
Nego, imam utisak da odmah pali 2 brzinu ventilatora, da li je sa ventilatorom sve ok, da li je zapusen hladnjak klime, sto ne ukljucuje prvo 1. brzinu?

Torex

I ja napunio klimu, imalo 170 grama freona od valjda 600 potrebnih. Sada duvaju obe strane kako treba, i čini mi se da bolje hladi kad pustim da uvlači vazduh od spolja nego kad vrti iz kabine.
Ком' опанци, Том и Џери

slavko_bgd

Citat: Mrki poslato 29.06.2021. - 05:51
Nego, imam utisak da odmah pali 2 brzinu ventilatora, da li je sa ventilatorom sve ok, da li je zapusen hladnjak klime, sto ne ukljucuje prvo 1. brzinu?

Ventilatorom upravlja računar motora na osnovu izmerenog pritiska gasa u sistemu. Normalno je po ovim vrućinama da se odmah pali najveća brzina ventilatora jer su pritisci u sistemu visoki zbog visoke spoljne temperature. To je stvar softvera računara motora. 
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

SasaLaguna95

Može li ventilator da proizvodi neki zvuk zujanja kad je upaljena klima i gas preko 3000rpm
Sumnjao sam na kompresor (mada ne isključujem da nije problem u njemu) ali bi htio eliminisati sumnju na ventilator

Smijem li iskopcati dzek sa ventilatora i onda probati upaliti klimu i vidjeti hoce li se čuti to zujanje dok je ventilator ugašen tj iskopcan
My car = My rules !

frenchkey

Bokkie

Citat: Mrki poslato 29.06.2021. - 05:51

Kad je auto skroz hladan ujutru, dok si u leru, upali auto bez klime. Ostani u leru i ukljucu klimu, cim ukljucis, treba da pali prvu brzinu. Nakon par minuta drugu. Ovo sve sam mozes da proveris.
Ako odmah pali drugu nakon sto ukljucis klimu, pa je ugasi relativno brzo (i ne pali prvu), verovatno je reostat.

SasaLaguna95

Citat: frenchkey poslato 04.07.2021. - 10:40
klima ne radi ako ne radi ventilator

Ventilator hladnjaka, ne ventilator kabine
Upali se on kad upalim klimu, prva brzina pa prebaci na drugu i onda kad dam gas preko 3000rpm počne taj zvuk, pa sam mislio da istekam dzek sa ventilatora pa da onda vidim hoće li se čuti taj zvuk

My car = My rules !

mire

Kakve veze ima broj obrtaja motora sa ventilatorom? Nije to visko ventilator.

slavko_bgd

Citat: frenchkey poslato 04.07.2021. - 10:40
klima ne radi ako ne radi ventilator

Tačno, i želim da prokomentarišem:

- računar motora neće uključiti kompresor klime ako "vidi" grešku u upravljačkom strujnom krugu releja ventilatora pod uslovom da  je tako programiran.
* Postoje sistemi koji uključuju ventilator(e) motora preko releja i postoje tzv "kontinualni" ventilatori koji stalno rade ali promenljivom brzinom ( Citroen C3 1,4MPI sa automatskom klimom) . Kod prvih sa relejima, računar može videti grešku upravljačkog kruga releja i ako je tako preogramiran - neće aktivirati komrpesor klime. Kod ovih drugih, konkretno C3 koji sam imao i koji navodim kao primer, motor ventilatora hladnjaka šalje tzv "tacho" signal računaru motora kao potvrdu da radi i brzinu kojom radi. Ako stane - istog momenta se gasi automatska klima i na tabli se aktivira upozorenje za opasnost od pregrejavanja motora.

- klima će raditi čak i kada ne radi ventilator hladnjaka ali samo dok je pritisak rashladnog gasa u granici koja je propisana.

Mehanizam je vrlo prost: računar na osnovu vrednosti pritiska rashladnog gasa uključuje ili ne uključuje kompresor ako je pritisak van zadatih vrednosti.
Ako ne radi ventilator motora i ne može da se ohladi gas u kondenzatoru - pritisak raste i kada pređe npr 25bar kompresor će biti isključen.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

SasaLaguna95

Citat: mire poslato 04.07.2021. - 11:34
Kakve veze ima broj obrtaja motora sa ventilatorom? Nije to visko ventilator.

Vjerovatno nema veze,  al kažem da mi se taj zvuk javlja samo pod klimom i gasom dal u vožnji ili na leru preko 3000rpm
A nekako mi najviše dolazi zvuk iz tog dijela gdje je ventilator

Mozda je problem i u kompresoru, al htio bi nekim sistemom eliminicije da dodjem do nekog zakljucka sta je problem
My car = My rules !

mire

Teško da je ventilator, ali je moguće da jeste kompresor, remenica kompresora, ili neki španer koji se drugačije ponaša pod opterećenjem (kada radi kompresor).

Da li se zvuk menja sa obrtajima motora?

SasaLaguna95

Pa zbog toga sam razmišljao da isključim dzek sa ventilatora da vidim ima li razlike
Pa počne blago zujanje/brujanje od nekih 2500rpm i kako podižem obrtaje tako zvuk postaje sve jači

Vidjecu da snimim nekako, objavim na yt pa pošaljem video ovdje da možete otprilike cuti kako to zvuči

Klima normalno radi I super hladi
My car = My rules !

mire

U kretanju kaiša traži problem, ventilator nije sigurno.

ivanm

i meni na meganeu 3 1.6 16v čuje se lagano fućkanje iz nečega kad se kompresor upali. nema ništ lufta, remen, ležaj i to je sve novo, čuje se od kad sam ga kupio - 3 godine. inače je auto 2010. možda se kompresor čuje, možda ležaj alternatora ili tako nešto, ne znam. kad se vozim brže, ne čuje se, zapravo buka cijelog vozila nadglasa to fijukanje.

SasaLaguna95

Na v.servisu zamijenio remenicu alternatora
Pk remen, spaner i roler
Drugi kompresor stavio (polovan) pošto je prethodni bio supalj, vjerovatno je problem u kompresoru a ne daje mi se 60-70e za drugi polovan kompresor a pitanje u kakvom je stanju
My car = My rules !