Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
L

Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

fLiP

Ja sam se malo raspitivao oko klime i samog gasa... sve sto je ovde napisano je tacno, i sto se tice tog filtera moze da bude slabija klima, da se osecaju odvratni mirisi(sto je vec navedeno). Ali ima jos jedna stavka. Kako sam ja razumeo klima ima svoj hladnjak koji se nalazi iza hladnjaka motora tj. tu negde. Postoji mogucnost da sam taj hladnjak treba da se ocisti-produva od lisca i ostale prljavstine da bi oni metalni listici-perca-prorezi bili cisti i bio bolji protok vazduha i efikasnijeg hladjenja.

Click

Citat: fLiP poslato 08.06.2008. - 23:53
J Ali ima jos jedna stavka. Kako sam ja razumeo klima ima svoj hladnjak koji se nalazi iza hladnjaka motora tj. tu negde. Postoji mogucnost da sam taj hladnjak treba da se ocisti-produva od lisca i ostale prljavstine da bi oni metalni listici-perca-prorezi bili cisti i bio bolji protok vazduha i efikasnijeg hladjenja.
Apsolutno.. Uz zamenu filtera, to je jedino odrzavanje koje klima uredjaj trazi od vas u kolima u prvih desetak godina eksploatacije  :wavey:

Boki

Citat: fLiP poslato 08.06.2008. - 23:53
Ja sam se malo raspitivao oko klime i samog gasa... sve sto je ovde napisano je tacno, i sto se tice tog filtera moze da bude slabija klima, da se osecaju odvratni mirisi(sto je vec navedeno). Ali ima jos jedna stavka. Kako sam ja razumeo klima ima svoj hladnjak koji se nalazi iza hladnjaka motora tj. tu negde. Postoji mogucnost da sam taj hladnjak treba da se ocisti-produva od lisca i ostale prljavstine da bi oni metalni listici-perca-prorezi bili cisti i bio bolji protok vazduha i efikasnijeg hladjenja.
Tacno skroz naskroz,to isti vazi i za kucne klime....zato ko nije "izduvao" svoju klimu a hoce da mu lepo radi i traje nek to uradi!
Nisu sale za umove male

Dogac

Evo šta piše u knjižici za održavanje mog clia:

Na svake 4 godine (krajnja granica) ide kontrola nivoa i regulacija količine sredstva za hlađenje.

Danas idem na servis...
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Kod

ja nista ne znam oko toga, niti citam uputstva...  :nezna: moj cale me zove ''kocijas'' (jer nista ne znam i samo ''teram''). odem u servis i kazem to i to i ako treba jos nesto vi odradite....    :ziveli:
Aleksandar

Dogac

Dogac dosao sa servisa!!  :zubo:

Vako stoje stvari...covek mi je rekao da ne diram klimu (bas kao i gosn kirurg Klik  :hail: ) dok ne prestane da hladi a zamenili su mi filter klime.
Zao mi sto ne slikah stari filter,ljudi on je bio crn i brasnjav...ma katastrofa!  :oo:
Ne verujem koja je razlika sad kad ukljucim klimu i uopste ventilaciju...ne cuje se da radi!A mirise!  :rofl:

Evo slika filtera

E da,kosta celih 750 dinara.  :yeah: :yeah:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Click

Lepo sam ti rekao.. Promenis filter, ima samo da mirise.. Menjaj ga na 10.000 km i uzivaj  :ok:

deki

Citat: Click poslato 10.06.2008. - 18:16
Lepo sam ti rekao.. Promenis filter, ima samo da mirise.. Menjaj ga na 10.000 km i uzivaj  :ok:

Nemogu da verujem koliko se ovo čudo od filtera brzo prlja. Nije prošlo ni mesec dana kako sam ga menjao a on je prljav skoro kao onaj stari. Odmah osetim i da mi ventilacija slabije duva. A uopšte ga nisam puno vozio po prašini i trudim se da u takvim situacijama gasim ventilaciju. Možda je problem u filteru jer koristim divče filtere (Samo kabinski filter. Prošli put nisam hteo da bacam pare za original a sada kad sam hteo nisu ga imali)

Dogac

Click

Dogac

Citat: Click poslato 10.06.2008. - 23:06
Jok.. 750 kinti  :hahahi:

Znaci moj je divco?
A koji nije od onih sto si ti nabrajao na 1.stranici ove teme?

Click

Nije, zezam se.. Tvoj je zamenski, eno ga na spisku na strani 1, ELR 7047, 13.13 evra u EU.

Dogac

Pa znam da je tu,proverio sam...ali sam skontao da je divco  :bat: :bat: :bat:

deki

Izvinjavam se nisam znao da se neoriginalni delovi kupljeni u ovlašćenom servisu zovu zamenski. Onda je moj ustvari zamenski   :bigl: :bigl: :bigl:

U Savi me je koštao 920 din. sa našim popustom.

Alhemičar

Danas sam vozio moj Clio 2 dci i odlucio da upalim klima uredjaj.Stisnem ja prvo dugme na kome pise AC kad nista,nece lampica da se upali.  :??:  Znam da na Cliu 3,kad stisnes AC odmah se pali narandzasta lampica..a odmah potom podesavam ventilaciju na zeljenu jacinu tj. broj (u pitanju je manuelna klima) .
Nista..pokusavao ja par puta i nece..i onda sam se setio,reko hajde da pokusam..prvo upalim ventilaciju na 1-cu i probam da stisnem AC..kad ono radi!   :hura:    Znaci..kod Clia 2 prvo moram paliti ventilaciju pa onda AC,inace klima uopste nece da se upali..dok recimo na Cliu 3-ci,AC se pali nezavisno od ventilacije.

Da li se i kod vas mozda ovako pali klima..pitanje posebno vazi za vlasnike Clia 2.
Klima radi super i sve je ok,samo me je zbunio redosled poteza a bogami sam se i preznojio (zatvorio sam prozore) dok nisam skontao kako da je upalim.    :laugh:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.