Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
L

Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

nevada1

Nije otišao ali pušta freon na nekim ventilima a imam kod kuma ispravan koji je skinut sa 1.9 motora pa ću moj da skinem a taj da namontiram.

drale01

Kojim sredstvom i na koji nacin je najbolje ocistiti isparivac klime na Laguni 3?
U pitanju je crnilo po isparivacu, predpostavljam da su to bakterije koje izazivaju neprijatan miris. Filter kabine je nov.
Laguna III

SasaLaguna95

:titanic:
Citat: nevada1 poslato 10.08.2021. - 23:44
Nije otišao ali pušta freon na nekim ventilima a imam kod kuma ispravan koji je skinut sa 1.9 motora pa ću moj da skinem a taj da namontiram.

To ti je odlicna prednost ako je nedavno radio kompresor na autu i znas da je 100% ispravan, ja kad sam mijenjao kompresor na laguni, uzeo sa otpada...nit znam koliko je dugo stajao nekoristen niti u kakvom je stanju bio, samo znam da je majstor pregledao i da ne pusta nigdje, al imam onaj problem ruznog zvuka zujanja kad upalim klimu i potjeram u obrtaje, zvrlji ko avion da polece...al bitno da hladi i radi.
My car = My rules !

zokce

То је компресор, долазе му црни дани, бољка код Лагуне 2. Док траје, траје.
Мој је несносну буку правио и заменио сам га са другим, али зато јер се вентил покварио. И тај се мало чује, али не као тај. Неколико мајстора је одбило да замени вентил, јер је кућиште климе алуминијумско и оксидирало је, па не може да се оствари добро заптивање новог вентила.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Torex

Bratijo, vidim danas da mi prazna klima, napuniću je nije problem nego prošli put kad sam je punio otišao sam kod nekog lika, i in zakačio samo jedno crevo od mašine za punjenje klime, drugo nije. Kaže kod Renoa nema drugo gde da se zakači već preko jednog i isprazni i napuni. Malo mi čudno bilo, znam na mečki kačili dva creva.
Reno Senik dvojka, 2.0 benzin 2003
Ком' опанци, Том и Џери

Ap0calypto

Trebalo bi da kači na dva. No, ako curi, verovatno hladnjak treba menjati.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

zokce

Код Лагуне 2 је један прикључак за апарат.

URKE 80

Šta može biti problem sa kompresorom kada se doda gas i obrtaji odu do nekih 3-3500 o/min u leru on se ugasi?Čim spadnu obrtaji on se uključi ponovo.

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Karavani su kul

Ćimo

Mislim da bi to moglo biti normalno stanje da pri visokim obrtajima gasi kompresor sto zbog zastite samog kompresora sto zbog toga da ti u tim obrtajima predpostavimo neophodna maksimalna snaga motora a znamo da kompresor oduzima odredjeni procenat snage motora,te se tada iskljuci i dobijes maksimum snage u datoj situaciji

mire

Jedino je problem što to nisu visoki obrtaji, čak ni za dizel... To je poznat problem, ali se ne sećam šta ga uzrokuje. Mislim da će ga majstor rešiti bez većih problema.

Ćimo

Da,taj problem sto ti kazes je obicno instalacija ispod kompresora a ja sam ubedjen da se kompresor gasi na odredjenom broju obrtaja i sasvim mi je realno da to bude 3500...na mojoj staroj 1.8 laguni je isto tako bilo

mire

Gasi se kad tražiš puno od motora, tj kad daš pun gas, a i onda na puno višim obrtajima. Kod mene se nije gasio na 3500 ni na jednom autu. Za GT čak i nisam siguran da se gasi uopšte jer se generalno slabo oseća.

I da, u pravu si... Nešto ispod kompresora, samo se ne sećam detalja. Nema smisla da lupam.

URKE 80

Hvala drugari!

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Karavani su kul

zokce

To je povratni ventil. On vraća deo gasa i time smanjuje pritisak u delu visokog pritiska. To što gasi na određenom broju obrtaja je presostat i uglavnom se nalazi na hladnjaku klime. On isključuje kompresor kad pritisak u sistemu dostigne određenu vrednost, time se štiti sistem od oštećenja.
Ako se klima isključuje na određenom broju obrtaja najverovatnije je neki problem sa povratnim ventilom. Kod mene je bio oštećen priključak i ventil nije dobijao signal da se uključi. Mnogi 'majstori' odmah upućuju na kvar elektronskog modula, kod automatske klime, ali on strada kad ventil ima kratak spoj, pa nije trajno rešenje samo zamena modula. Neki majstori za klime izbegavaju da zamene ventil uz priču da aluminijumsko telo komprwsora dubinski korodira i kad menjaju ventil ne mogu da ostvare dobro zaptivanje, pa predlažu zamenu celog kompresora sa ventilom.

SasaLaguna95

Ja sam primjetio da i kod mene na laguni kompresor se ugasi ako se auto tjera u visoke obrtaje, a još veći problem je ružan zvuk koji dolazi iz kompresora čim se upali klima i da gas preko 2500rpm
Već jednom mijenjan kompresor
My car = My rules !