Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MilosM

Jedno pitanje, da li mogu Captura puniti sa R134 freonom? Nađoh na netu da mogu oba freona u njega, ali punjenje ovim ekološkim 1234YF je 15.000, a R134 oko 3500. Nije da cicijasim, ali ako ne moram da dam vise novca za istu stvar, što bih.
We are ham operators, we are not normal!!

wcyber

gablec13

Citat: MilosM poslato 20.03.2023. - 13:47
Jedno pitanje, da li mogu Captura puniti sa R134 freonom? Nađoh na netu da mogu oba freona u njega, ali punjenje ovim ekološkim 1234YF je 15.000, a R134 oko 3500. Nije da cicijasim, ali ako ne moram da dam vise novca za istu stvar, što bih.

Meni je prosle godine u prolece A/C prestao raditi. Citao sam danima i pregledao masu YT videa. Sto sam vise citao  i gledao, manje sam znao i na kraju sam se odlucio da za prvi problem na sistemu, nadajuci se da nije kvar u pitanju, idem na 1234YF. Kostalo me £125 u servisu koji koristim godinama.
Dobio sam i nekoliko ponuda onlajn od kojih je najprihvatljivija bila £65.
Na ponudu koju sam dobio preko emaila prosledio sam pitanje da li koriste 1234YF kakav ide u moj auto i dobio sam odgovor da gas koji koriste odgovara mom automobilu.
Postavio sam konkretno pitanje, odgovorom nisam bio zadovoljan i odlucio za svog majstora i 1234YF.

Dodavanje R134 u sistem u kom je vec 1234YF ne bih dozvolio da se uradi na mom automobilu. Dakle, za njihovo mesanje veliko NE.
Vakumiranje sistema, punjenje sa R134 uz dodavanje kompatibilnog ulja, tako sam bar procitao, mozda se odlucim sledeci put. Veliko MOZDA.
Na Internetu mozes pronaci price od takvih da je zamena 1234YF sa R134 dovela do kvara na kompresoru, do tvrdnji da sistem radi i bolje nego pre i da radi duze vremena. 

MilosM

Hvala na detaljnom odgovoru. Ipak cu da idem na ono sto fabrika preporucuje, a to je 1234YF i samo zato sto sam ugledao odmah ispod haube na prednjem limu gde je fabrika lepo napisala sta ide :) Ipak ne bih da ulazim u bilo kakav rizik da ostetim kompresor.

Drugo, za sve je kriva evropa i idijotska pravila o ocuvanju zivotne sredine gde ovaj freon ne utice na prirodu.... a jel te, mora da bude 5X skuplji! To sto cu ja da troduplo zagadim prirodu mojim poslom kako bih zaradio za freon koji je eko frendly, to nema veze...

MilosM

Punjenje klime sa R1234YF gasom kod Stojanova je 24000 + PDV  :doh:

deda Bojan

U principu većina majstora puni te sisteme sa R-134. Naravno prvo vakumiranje. Kompresor kao kompresor gura gas i njemu je svejedno koji gas gura. Ulje je to koje može biti problematično, ali ne znam još da je nekom otišao kompresor zbog toga. Ja radim kućne klime, ali moj majstor sa kojim sam dobar radi auto klime pa bih znao, jer se čujemo ponekad oko saveta.
You can have all the money in the world, but there's one thing you can't buy - a dinosaur.

singer

mixxer

Jedno pitanje, imam povremeni problem sa manuelnom klimom, cas duva hladno, cas duva samo vazduh, megan 2 je u pitanju, na dijagnostici mi je izaslo danas senzor temperature rashladnog medija/refrigerant pressure, temperature senzor, df 049, jel ima ta greska veze sa radom moje klime?
Hvala

Bistro

mixxer

Da, znam da moze svasta da bude, ja sam dopunio klimu pre neki dan, znači freon nije sigurno 😀😔, negde procitao da moze biti i senzor vode, presostat, ecu.. rekoh mozda je neko imao slicno iskustvo

MilosM

Citat: singer poslato 01.04.2023. - 11:17
Da se ja pitam išao bi R134 ......

Upravo se vratio od majstora. Kaze, moze bez problema R134, ali mora da rastura kompresor i da menja ulje i radice bez problema. Sa druge stranje kod njega je 120e punjenje R1234 freonom. Da je razlika 200-300e, ne bih razmisljao, a ovako treba skidati kompresor, pa rasturati, pa vracati to sve nazad za manje od 100e u razlici u ceni.

aboki85

MilosM

mire

Citat: MilosM poslato 03.04.2023. - 10:43
Upravo se vratio od majstora. Kaze, moze bez problema R134, ali mora da rastura kompresor i da menja ulje i radice bez problema. Sa druge stranje kod njega je 120e punjenje R1234 freonom. Da je razlika 200-300e, ne bih razmisljao, a ovako treba skidati kompresor, pa rasturati, pa vracati to sve nazad za manje od 100e u razlici u ceni.

Ali nikad više nećeš morati da koristiš 1234, a punjenja može da bude i više.

MilosM

Slažem se Mire i to je ono što ću da uradim u slučaju da budem morao opet to da radim i nadam se ne u skorije vreme, Ono što hoću da izbegnem je bilo kakvu intervenciju van fabrike i prve ugradnje, a da nije neka razlika u ceni.